Bloemkoolrijst salade met ras el hanout



De eerste salade die ik na onze vakantie maakte was deze met bloemkoolrijst en ras el hanout. In een kwartier klaar en, naast gezond, ontzettend lekker!

De lekkerste bloemkoolrijst is die waarbij de bloemkool niet té fijn geraspt is. Je wilt een beetje bite in deze salade met bloemkoolrijst houden. Je kunt natuurlijk kant en klare bloemkoolrijst kopen. Tegelijkertijd is het zelf raspen niet alleen stukken voordeliger, je kunt ook nog een de hele bloemkool hiervoor gebruiken door ook gewoon de stronkjes mee te raspen. Nog sneller klaar? Doe de bloemkool dan in je keukenmachine en pulseer tot ‘ie de gewenste structuur heeft.

Ras el hanout

Doordat je de rozijnen weekt in sinaasappelsap worden ze wat zachter en krijgen nóg meer smaak. Super lekker in combinatie met de ras el hanout. Ras el hanout is een Marokkaanse kruidenmengsel die soms wel 20 verschillende  specerijen bevat. In de supermarkt en Midden-Oostenwinkel kun je ras el hanout in verschillende versies kopen. Het heeft een enorm rijke smaak, zonder dat het pittig is en maakt deze bloemkoolrijstsalade nét even anders dan anders.

Je kunt deze bloemkoolrijst salade prima helemaal vegan maken door de feta in een plantaardige variant te kopen. Wij aten de salade met een gegrilde ribeye erbij, maar je zou de salade ook prima als vega of vegan maaltijdsalade kunnen eten. Ik zou er dan persoonlijk nog peulvruchten, zoals bijvoorbeeld kikkererwten, aan toe voegen.

Kortom, een koolhydraatarme salade met bloemkoolrijst en ras el hanout met lekker veel groente, die je ook nog eens volledig naar eigen hand kunt zetten. Eet smakelijk!

Voor 2 -3 personen, als maaltijd

400 gram courgette, in kleine blokjes
500 gram bloemkool, geraspt tot bloemkoolrijst
½ el neutrale olie
1 teen knoflook, geperst
1 tl ras el hanout
1 tl gerookte paprikapoeder
1 tl fleur de sel zeezout
75 gram kleine rozijnen
2 el sinaasappelsap
1 tl citroensap
50 gram vers spinazie, fijn gesneden
1 el vers peterselie, fijngesneden
1 el verse munt, fijn gesneden
extra vierge olijfolie, naar smaak
feta, naar smaak

Bereidingstijd: 15 minuten

low carb salade met bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst salade met ras el hanout

Voor deze salade met bloemkoolrijst bak je in een grote koekenpan eerst de courgetteblokjes 5 minuten in de hete olie tot ze beetgaar zijn. Voeg de geperste knoflook toe en bak een minuutje mee. Bestrooi dan met de ras el hanout, paprikapoeder en zout en schep even om.

Op dit moment gaat de bloemkoolrijst erbij, die hoeft maar heel kort op hoog vuur meegebakken te worden. Blus dit af met de rozijnen, inclusief het sap van de sinaasappel. Citroensap erbij en laten verdampen en dan mag het vuur uit. Laat de bloemkoolrijst met alle verdere ingrediënten even afkoelen in een grote schaal.

Maaltijdsalade met bloemkoolrijst

Schep daar de spinazie, peterselie en munt doorheen en breng op smaak met eventueel nog wat zout en peper en naar smaak met je lekkerst olijfolie. Je bloemkoolrijst salade is nu bijna klaar. Ik voeg als de salade helemaal is afgekoeld nog wat feta toe. Hou je ook van wat crunch in je bloemkoolrijst dan kun je aan de salade nog wat pompoenpitten toevoegen. Lauwwarm komt je bloemkoolrijst salade met ras el hanout het beste tot z’n recht.

Niet ijskoud eten dus want dan proef je amper wat van de smaken. Dus maak je de salade al eerder (wat prima kan), haal ‘m dan op tijd uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Ideaal om mee te nemen naar je werk, een picknick of naar het strand.

Gepubliceerd op 29 juli 2022


2 reacties

  1. Nicole schreef:

    Gisteravond gemaakt, wat een heerlijk recept!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.