Bloemkoolrijst salade met ras el hanout



De eerste salade die ik na onze vakantie maakte was deze met bloemkoolrijst en ras el hanout. In een kwartier klaar en, naast gezond, ontzettend lekker!

De lekkerste bloemkoolrijst is die waarbij de bloemkool niet té fijn geraspt is. Je wilt een beetje bite in deze salade met bloemkoolrijst houden. Je kunt natuurlijk kant en klare bloemkoolrijst kopen. Tegelijkertijd is het zelf raspen niet alleen stukken voordeliger, je kunt ook nog een de hele bloemkool hiervoor gebruiken door ook gewoon de stronkjes mee te raspen. Nog sneller klaar? Doe de bloemkool dan in je keukenmachine en pulseer tot ‘ie de gewenste structuur heeft.

Ras el hanout

Doordat je de rozijnen weekt in sinaasappelsap worden ze wat zachter en krijgen nóg meer smaak. Super lekker in combinatie met de ras el hanout. Ras el hanout is een Marokkaanse kruidenmengsel die soms wel 20 verschillende  specerijen bevat. In de supermarkt en Midden-Oostenwinkel kun je ras el hanout in verschillende versies kopen. Het heeft een enorm rijke smaak, zonder dat het pittig is en maakt deze bloemkoolrijstsalade nét even anders dan anders.

Je kunt deze bloemkoolrijst salade prima helemaal vegan maken door de feta in een plantaardige variant te kopen. Wij aten de salade met een gegrilde ribeye erbij, maar je zou de salade ook prima als vega of vegan maaltijdsalade kunnen eten. Ik zou er dan persoonlijk nog peulvruchten, zoals bijvoorbeeld kikkererwten, aan toe voegen.

Kortom, een koolhydraatarme salade met bloemkoolrijst en ras el hanout met lekker veel groente, die je ook nog eens volledig naar eigen hand kunt zetten. Eet smakelijk!

Voor 2 -3 personen, als maaltijd

400 gram courgette, in kleine blokjes
500 gram bloemkool, geraspt tot bloemkoolrijst
½ el neutrale olie
1 teen knoflook, geperst
1 tl ras el hanout
1 tl gerookte paprikapoeder
1 tl fleur de sel zeezout
75 gram kleine rozijnen
2 el sinaasappelsap
1 tl citroensap
50 gram vers spinazie, fijn gesneden
1 el vers peterselie, fijngesneden
1 el verse munt, fijn gesneden
extra vierge olijfolie, naar smaak
feta, naar smaak

Bereidingstijd: 15 minuten

low carb salade met bloemkoolrijst

Bloemkoolrijst salade met ras el hanout

Voor deze salade met bloemkoolrijst bak je in een grote koekenpan eerst de courgetteblokjes 5 minuten in de hete olie tot ze beetgaar zijn. Voeg de geperste knoflook toe en bak een minuutje mee. Bestrooi dan met de ras el hanout, paprikapoeder en zout en schep even om.

Op dit moment gaat de bloemkoolrijst erbij, die hoeft maar heel kort op hoog vuur meegebakken te worden. Blus dit af met de rozijnen, inclusief het sap van de sinaasappel. Citroensap erbij en laten verdampen en dan mag het vuur uit. Laat de bloemkoolrijst met alle verdere ingrediënten even afkoelen in een grote schaal.

Maaltijdsalade met bloemkoolrijst

Schep daar de spinazie, peterselie en munt doorheen en breng op smaak met eventueel nog wat zout en peper en naar smaak met je lekkerst olijfolie. Je bloemkoolrijst salade is nu bijna klaar. Ik voeg als de salade helemaal is afgekoeld nog wat feta toe. Hou je ook van wat crunch in je bloemkoolrijst dan kun je aan de salade nog wat pompoenpitten toevoegen. Lauwwarm komt je bloemkoolrijst salade met ras el hanout het beste tot z’n recht.

Niet ijskoud eten dus want dan proef je amper wat van de smaken. Dus maak je de salade al eerder (wat prima kan), haal ‘m dan op tijd uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Ideaal om mee te nemen naar je werk, een picknick of naar het strand.

Gepubliceerd op 29 juli 2022


2 reacties

  1. Nicole schreef:

    Gisteravond gemaakt, wat een heerlijk recept!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.
16 maart 2024
everything bagel quiche
 
Everything bagel hartige taart met zalm

Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is nu binnen handbereik.
8 maart 2024
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.