Bitterballen van gerookte forel



De bitterballen van confit de canard van vorig jaar waren een doorslaand succes. Dus ook dit jaar een lekkere, zelfgemaakte bitterbal op het menu. Dit keer van gerookte forel.

De combinatie van de gerookte vis, met de dille en het knapperige korstje is werkelijk onweerstaanbaar. Probeer maar eens!

Voor ongeveer 20 stuks

90g boter
70g bloem
300ml visbouillon
2 blaadjes gelatine
175g gerookte forelfilet, fijngesneden
10g verse dille, fijngesneden

Om te paneren en frituren

2 eiwitten, losgeklopt
bloem
Panko
2L arachideolie

Bereidingstijd: 20 minuten (exclusief frituren, 25 minuten)

Zelf bitterballen maken

Verwarm de boter in een pan en als die helemaal gesmolten is meng je met een garde de bloem erdoor. Laat dit 5 minuten op laag vuur bakken. Doe er dan de visbouillon bij, goed met de garde mengen en ook dit laat je 5 minuten zachtjes bakken. Leg in de tussentijd de gelatine in koud water en laat 5 minuten weken.

Gerookte forelbitterballen

Knijp dan het vocht eruit, haal de pan met roux van het vuur en meng hier de gelatine door tot die helemaal is opgelost. Dan de forel en dille erdoor mengen, op smaak brengen met zwarte peper. Doe alles in een ovenschaal, spreid gelijkmatig uit en laat afkoelen. Zet het afgekoelde mengsel daarna 2-3 uur, afgedekt met huishoudfolie, in de koelkast. Langer mag natuurlijk ook, dus tot en met dit moment kun je alles ook van te voren klaar maken.

Klassieke bitterbal met een twist

Zet drie kommetjes klaar, eentje met bloem, een met het losgeklopte eiwit en eentje met ruim Panko. Met een lepel schep je wat van het forelmengsel, draai daar met vochtige handen balletjes van. Haal die daarna kort door de bloem, dan het eiwit en als laatste door de Panko. Leg ze op een groot bord, en herhaal tot alle forel op is.

Frituren doe je zo

Als je geen frituurpan hebt dan zet je een pan met stevige bodem op het vuur en verwarm je rustig de olie. Om zeker te weten dat je olie heet genoeg is (als je geen keukentermometer hebt) laat je een vlokje Panko in de olie vallen. Komt die meteen omhoog en gaat ‘ie verkleuren dan is je olie heet genoeg. Laat per keer max 5 bitterballen tegelijk frituren. In ongeveer 4-5 minuten zijn ze mooi goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier, voor je ze serveert.

Gepubliceerd op 10 december 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!