Bananencheesecake met pindakaas & chocolade topping

Bananencheesecake met pindakaas & chocolade topping
Vijf jaar Smulpaapje. Jeetje, wat is er veel gebeurd sinds die eerste Tweet. En wie jarig is trakteert! Dat doe ik niet alleen met gave prijzen, maar – natuurlijk – ook met een heerlijk recept. En wat past er beter bij een feestje dan taart. Niet zomaar een taart, maar de lekkerste cheesecake ever. Geloof me maar!
voor de bodem
100g boter, gesmolten
2 pakjes Hazelnut & Cinnamon koekjes van Farm Brothers, verkruimeld (totaal 300g koekjes) oa bij AH te koop
voor de vulling
600g roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
100g witte basterdsuiker
4 rijpe bananen
4 eieren + 1 eierdooier
1tl vanille
1el maizena
Optioneel: voor het glazuur
6el pindakaas (gebruik bij voorkeur eentje zonder stukjes noot erin)
15g boter, gesmolten
2el poedersuiker
½ tl vanille extract
chocolate chips (optioneel)
Verder nodig: staafmixer – springvorm 20cm doorsnede – bak met water – oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)
Bodem voor de cheesecake
Doe de koekjes in een grote plastic zak, bescherm die met een theedoek, en mep er dan met een deegroller lustig op los tot je grove kruimels hebt. Doe ze in een kom en meng dan goed met de gesmolten boter. Bedek de bodem van de springvorm ermee, druk stevig aan en bak dit 10-12 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de springvorm er daarna uit en verlaag de temperatuur naar 125C. (als de oven te hoog staat is het risico dat de taart van boven barst groter)
Cheesecake vulling met banaan
Terwijl de bodem afkoelt mix je de roomkaas met de suiker. Dan de bananen erbij en met een staafmixer pureren, zodat de banaan opgenomen wordt. Mix dan één voor één de eieren en tot slot de eidooier erbij. Tot slot de vanille en maizena erdoor, tot je een egale vulling hebt.
Bananencheesecake
Vet de randen van de springvorm nog extra in met wat boter. Giet daarna de vulling in de springvorm en zet die voorzichtig in de oven. Op de bodem van de oven zet je nog een bak met water neer. Bak de cheesecake 2uur (oven in de tussentijd niet openen) Zet de oven uit en laat ‘dan nog 2uur staan.
Smulpaapjes verjaardagstaart
Haal de cheesecake uit de oven en laat op het aanrecht helemaal afkoelen, voordat je ‘in de koelkast zet om door en door koud te worden. Haal de taart, voor je ‘gaat serveren, wel op tijd uit de koelkast. Op kamertemperatuur is ‘ie namelijk het lekkerst.
Glazuur met pindakaas & chocola
Wil je nu écht to the kill gaan (of is je taart toch gebarsten, en wil je dat bedekken 😉 ) maak dan ook nog het glazuur en decoreer de (afgekoelde) taart daarmee. Hiervoor meng je alle benodigde ingrediënten, zoals hier boven staan beschreven. Spatel dit, mooi of rustiek, over de bovenkant van de taart en decoreer met chocolate chips of geschaafde pure chocola.
Gepubliceerd op 9 februari 2017