Bananabread met pastinaak & maple syrup

Dat er in carrotcake wortel zit is inmiddels geen verrassing meer. Maar er is meer groente geschikt om in een zoete cake te gebruiken, zoals pastinaak. Net als bij de carrotcake rasp je die en meng je ‘door het beslag.
Ik maakte er een bananabread van, waarbij alles wat er mogelijk gezond aan zou kunnen zijn om zeep wordt geholpen door de rijke vulling en het glazuur 🙂 Gewoon maar lekker van genieten dan!
Voor één bananabread met pastinaak
250g zelfrijzend bakmeel
2el bakpoeder
2tl mixed spice kruiden (Midden-Oosten winkel)
175g zachte boter
100ml maple syrup
200g pastinaak, geraspt
2 bananen
3 eieren
rasp van 1 sinaasappel
Voor de vulling
300g roomkaas
2el maple syrup
rasp van 1 sinaasappel
1 pastinaak, met dunschiller in reepjes gesneden
zonnebloemolie
Verder nodig: cakeblik – oven voorverwarmen 170C (hetelucht)
Bananabread met pastinaak
Meng het bakmeel, bakpoeder en kruiden. Smelt de boter (niet bruin laten worden), laat even afkoelen, voeg de maple syrup toe en meng dit alles met een garde met de droge ingrediënten. Prak de bananen en meng die met de eieren.
Voeg dit, samen met de sinaasappelrasp en geraspte pastinaak aan het beslag toe. Giet het beslag in het ingevette cakeblik en bak het 30-35 minuten in de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat afkoelen in het bakblik. Haal het er daarna uit en laat volledig op een rooster afkoelen.
Creamcheesevulling voor je bananenbrood
Meng in de tussentijd de roomkaas glad met de maple syrup en sinaasappelrasp. Verhit in een pan een laagje zonnebloemolie tot het goed het is. Frituur hierin, kort en snel, de reepjes pastinaak tot ze goudbruin zijn. Dit gaat snel, dus blijf erbij. Laat uitlekken op keukenpapier.
Bananabread met maple syrup glazuur
Halveer de cake, als hij helemaal is afgekoeld, in de lengte. Besmeer één helft met een deel van de roomkaas. Leg de andere helft erop en smeer de rest van de roomkaas over de bovenkant. Garneer met de gefrituurde pastinaakchips. Dit is geen cake om te bewaren, dus lekker wat bezoek uitnodigen en genieten maar!
Gepubliceerd op 4 april 2018