American pancakes met bacon & maple syrup

Zoet, zout, knapperig, zacht. Het zit allemaal in deze waanzinnig lekkere pancakes met banaan, bacon en maple syrup. Een heerlijk kerstontbijt!
Het beste van twee werelden zit namelijk in één ontbijtrecept. Geïnspireerd op de pancakes die we aten bij Clinton St Bakery in New York én bij Brooks in Amsterdam, tijdens een brunch onlangs.
Eigenlijk is iedere dag een perfecte dag voor deze pancakes, maar zeker met kerst (gelukkig zijn er 2 dagen, dus 2 keer ontbijten ermee mag ook…) moeten ze op tafel staan. Geniet er van!
voor ongeveer 15 American pancakes
- 2 eieren, eiwitten en eigeel apart
- 1el suiker
- 250ml karnemelk
- 60g gesmolten boter
- 1tl vanille
- 150g bloem
- 10g bakpoeder
- ½ tl bakingsoda
- 2 bananen
- 8 lange plakken bacon
- op te serveren: maple syrup
American pancakes met bacon & maple syrup
Klop voor je pancakes de eiwitten stijf, voeg dan 1el suiker toe en klop tot die volledig in het schuim is opgenomen. In een maatbeker meng karnemelk, boter, vanille en eidooiers. Pureer hier 1 banaan doorheen. In een aparte kom zeef je de bloem en meng die met bakpoeder en bakingsoda.
Meng de droge ingrediënten, met de inhoud van je maatbeker. Meng niet te lang. Schep hier tenslotte de eiwitten doorheen, tot ze zijn opgenomen. Probeer niet te lang te mixen, zodat je zoveel mogelijk lucht in je beslag houdt.
Bacon & pancakes
Verhit een pan en doe er een drupje neutrale olie in. Schep hier ongeveer een juslepel beslag in. Bak tot de bovenkant van de pancake droogbubbelt. Dan aan de andere kant bakken. Houd warm op een bord in een oven van 150C tot je al het beslag op hebt.
Tegelijkertijd bak je in een andere hete pan, zonder olie, de plakken bacon goudbruin en krokant. In het baconvet bak je als laatste de plakjes banaan, van je resterende banaan. Serveer met de pancakes en royaal maple syrup.
Gepubliceerd op 10 december 2016