back to school – top 5 tips voor verspillingsvrije lunchtrommels
Samenwerking – Als het gaat om het lekker opmaken van restjes, dan is de lunchtrommel daar bij uitstek een geschikte plek voor! Want zeg nou zelf, soms wil je toch wel echt eens iets anders eten dan een boterham met kaas.
Met het oog op de eerste kinderen die binnenkort weer terug naar school gaan (en de ouders die dus weer trommels mogen gaan klaarmaken…) geef ik je vandaag 5 tips voor de lekkerste, verspillingsvrije lunchtrommels. Heb je aanvullingen, deel je ze dan met me?
top 5 tips voor verspillingsvrije lunchtrommels
1. Antipasti lunchtrommel
Bij ons thuis heet de restjeslunchtrommel al jaren de antipasti lunchtrommel. Hoe je het ook noemt, het principe blijft hetzelfde. Een verzameling aan kleine, koude restjes voor in de lunchtrommel. Aangevuld met wat snackgroente. Dit gaat er bij ons in de anti-pastitrommel: blokje brie/kaas, stukje worst, wat olijfjes, restjes stokbrood, snackgroente zoals tomaatjes, komkommer etc.
Meer voorbeelden van antipasti lunchtrommels vind je hier
2. Hartige groentemuffins
Dit is een win/win/win situatie wat mij betreft. Restjes groente (zoals erwtjes, broccoli, erwtjes) verwerk je tot hartige muffins. Die bak je af en vries je daarna individueel in. Per keer pak je één hartige muffin uit de vriezer, die je in de oven nog even oppiept. Daarna kan ‘ie meteen de lunchtrommel in. Zo bespaar je tijd, heb je variatie in de lunchtrommel en geen restjes groente die weggegooid hoeven te worden. Hoppa!
Hier vind je een aantal recepten voor hartige en zoete muffins.
3. Pasta in de lunchtrommel
Als we pasta eten maak ik eigenlijk altijd teveel, zodat er wat over is voor de dag erna. In een thermosbeker (die ik eerst omspoel met kokend water) gaan de restjes (opgewarmde) pasta, die ik daarna goed afsluit. Lepel met een elastiekje om de beker en klaar ben je.
Dit werkt overigens in de zomermaanden ook top met pastasalades, die omdat ze koud zijn ook niet afkoelen en dus ook niet in een thermosbeker hoeven.
4. Groenteomelet
Ook een omelet is een geweldige manier om iets lekkers mee te geven in de lunchtrommel, waarbij je restjes hebt opgemaakt. Met restjes groente maak je er een groente omelet van. Heb je restjes aardappel over, maak er dan eens een fritatta mee. Verpak, voordat je het in de lunchtrommel stopt, in aluminiumfolie en geef een vorkje mee. Klaar ben je!
Hier vind je een recept voor een lekkere gevulde spinazieomelet. Of maak eens deze fritatta
5. Voor de zoetekauw
Heb je een kind dat zoetekauw is en niks van die hartige dingen moet hebben. Maar dan met restjes brood deze heerlijke broodpudding met mango en bosbessen. Die kun je de avond van tevoren al klaar maken. Eet ‘lauw of gewoon koud, het maakt niet uit. Heerlijk is ‘ie. Lepel in de lunchtrommel en je bent er! Het recept voor deze broodpudding vind je hier.
Verspillingsvrije lunchtrommeltips
Jij hebt vast ook zo je manieren om restjes op te maken. Wat geef jij mee in de lunchtrommel van je kind(eren)? Wil je jouw tips met ons delen?!
Smulpaapje x stichting Samen tegen voedselverspilling
Smulpaapje werkt voor dit onderwerp dit jaar samen met de Stichting samen tegen voedselverspilling. Eerdere artikelen over dit onderwerp vind je hier
Gepubliceerd op 14 augustus 2019