Goedbedoeld ongevraagd baby eetadvies



Als je net een baby hebt en eigenlijk nog middenin de fulltime borst- of flesvoeding zit, vliegen de voedingsopties en -adviezen je om de oren. Potjes, zelf pureren, rapley, kleintjes methode, vanaf vier maanden, zes maanden, stomen, koken, rauw, darmrijping, zoete groentes later anders willen ze alleen maar zoet… In alle overvloed aan informatie was voor mij één ding zeker: ik ging voor de ‘ik zie wel wat het beste voelt’ methode.

Hoe laat je je baby wennen aan de eerste hapjes?

Omdat onze kleine man best veel krampjes had als kleine baby, hebben we wat langer gewacht met het geven van de eerste hapjes. We lieten hem wel likken aan fruit, maar toen hij bijna 6 maanden oud was en zelf kon zitten, zijn we begonnen met vast voedsel. Ons sprak het wel aan om vanaf het begin hele stukken gekookte groente (en fruit) te geven en om de kleine zelf te laten eten.

Voor ons had het meerdere voordelen:
– Zoonlief leerde verschillende structuren ontdekken met zijn handen en mond;
– Hij leert kauwen, waardoor het eten beter verteert (en hij verslikte zich ook minder snel);
– We hoefden niet uitgebreid apart te koken, want we kookten iets dat we zelf al aten. En we hoefden niks te pureren, dus dat was lekker makkelijk.
– Hij kon zelf experimenteren, dus Coen en ik konden zelf rustig eten. We hebben nogal veel koude maaltijden gegeten in de eerste maanden;

Oftewel: veel gemak voor ons als ouders. Op het schoonmaken na dan 🙂 Want in het begin ging duidelijk enorm veel naast, in plaats van in zijn mond. Gelukkig eten we altijd buiten op ons balkon met een stenen vloer, dus dat was zo weer gepoetst.

Hoe werkt de kokhalsreflex van een baby

Omdat we wisten dat een baby een kokhalsreflex voor in zijn mond heeft (die gaat zich later verplaatsen naar achterin zijn mond) waren we voorbereid op kokhalzen en spugen. Iets dat een kindje van nature prima onder controle heeft. Daar hoef je dus niet van te schrikken, als je maar alert blijft. We zijn altijd heel rustig gebleven daardoor en zijn niet in de stress geschoten als de kleine man ineens begon te hoesten, rood aanliep en er een groot stuk eten weer uit zijn mond kwam. Het werkt inderdaad vanzelf, maar we waren uiteraard wel altijd in de buurt als hij eten kreeg.

Borrelen is leven

In het eerste halve jaar zijn we van eerst één groente of fruitsoort steeds verder gaan uitbreiden naar meerdere voedingsmiddelen op zijn bord. En sinds dat hij een jaar is, eet hij met de pot mee. Nou moet ik zeggen dat we wel gezegend zijn met een hele goede eter. Die jongen eet ons de oren van ons hoofd. Je kan de koelkastdeur of een keukenkastje niet open doen zonder dat een kleine jongen naast je staat omdat hij wat te eten wil. Zijn ultieme zondag is een borrelzondag: een tafel vol met allemaal hapjes waar hij de hele (mid)dag van kan eten.

Van Franse kazen tot kalamata olijven, van artisjok tot groene asperges en van licht spicy Thaise curry tot Hollandse stamppot: alles gaat erin. Van ons mag hij ook alles proberen en we bieden ook zoveel mogelijk variatie, zowel in ingrediënten als type gerechten, zodat hij ook kennismaakt met verschillende keukens en kruiden.

Kinderen tussen de één en de twee jaar schijnen ineens een stuk minder lusten of willen eten. Nu is onze dreumes bijna anderhalf en we merken hier nog niks van, maar wie weet komt dat allemaal nog. We maken ons daar zeker niet druk om, want ook dan zien we wel hoe we omgaan met de situatie, net als bij elke uitdaging in het ouderschap. Op dit moment schep ik vol liefde nog een keertje extra op voor onze heerlijke alleseter.

Gepubliceerd op 14 juli 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 augustus 2020
camembert uit de oven
 
Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Een van de meest ultieme borrelhapjes is camembert uit de oven. Helemaal met een topping van gekarameliseerde noten erop.
9 augustus 2020
scones met bramen
 
Scones met bramen

Scones kun je op diverse manieren maken, ik maak ze nu met bramen. Bramen zijn nu volop in het seizoen en geven je warme scone dat beetje extra.
9 augustus 2020
bramencompote
 
Bramencompote met granaatappel

Nu is het moment om bramen te plukken en er compote van te maken. Deze bramencompote met granaatappel maak je in minder dan een kwartier
7 augustus 2020
tomatensaus vers smulpaapje
 
Smulpaapje weekmenu – week 32

Ook dit weekmenu blijven we nog even in zomerse sferen. Met makkelijke maaltijden, gemaakt met minimale inspanning.
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus