Baba ganoush van de BBQBaba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.

Officieel worden de aubergines voor baba ganoush boven houtskool geroosterd, voor ze verder verwerkt worden tot baba ganoush. Ik rooster mijn aubergines ín het houtskool, nadat de barbecue zijn werk heeft gedaan. In de restwarmte dus.

Hoe lang je de aubergines moet roosteren hangt een beetje af van de grootte en hoe heet je je barbecue hebt gebruikt. Ik leg ze er meestal in als de barbecue nog 100 C is. En ja, direct in de kolen. De schil van de aubergine gebruik je toch niet voor baba ganoush.

baba ganoush recept

Nadat je je aubergines hebt geroosterd is het letterlijk 5 minuten werk om baba ganoush te maken. En het mooie is, het wordt alleen maar lekkerder als je het even een nachtje laat staan. Dus zorg dat je aubergines in huis hebt als je de barbecue aansteekt en geniet de dag erna van je zelfgemaakte baba ganoush. Dit is mijn recept ervoor!

Voor een kommetje baba ganoush

2 aubergines
60 ml tahin (ik gebruik die van Souq)
60 ml vers citroensap (ongeveer 2 kleine citroenen)
1 grote teen knoflook
¼ tl gemalen komijn
½ tl zout
7 gram peterselieblaadjes, fijn gehakt

Verder nodig: staafmixer – barbecue (maar in de oven kan ook!)

recept baba ganoush

Recept Baba ganoush van de BBQ

Leg je aubergines in de kolen van je iets afgekoelde barbecue en laat die daar liggen tot ze zacht zijn. Draai ze na een kwartiertje even om, dan kun je meteen inschatten hoe lang ze daarna nog nodig hebben.

Recept Baba ganoush uit de oven

Kies je voor de baba ganoush variant uit de oven verwarm dan je gril op de hoogste stand, leg de aubergine in een ovenschaal en gril tot ze rondom zacht zijn. Vervolg dan het recept.

Baba ganoush zelf maken

In beide geval is het nu belangrijk dat, om je baba ganoush te maken, je het vruchtvlees uit de aubergine schept. Doe dit in een maatbeker, met de rest van de smaakmakers. Het enige dat je nu nog hoeft te doen is er met een staafmixer een puree van te maken. Niet té glad, het is lekker om iets structuur te proeven.

Proef tot slot of je ‘m zo goed op smaakt vindt en garneer dan met nog een takje verse peterselie.

Serveren baba ganoush

Je kunt baba ganoush serveren als borrelhapje, als onderdeel van een Mezze tafel of bij bijvoorbeeld een Midden-Oosten maaltijd. Geniet er van!

Gepubliceerd op 13 mei 2024


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!