Aspergetaart met rode uienchutney
We steken de klassieke asperges met ham en ei in een nieuw jasje, met deze hartige taart met asperges.
Ieder seizoen is het weer genieten, verse witte asperges. Naast de klassieke methode – gekookt en met ham en ei – vind ik het ook een uitdaging om er iets nieuws mee te bedenken.
Dus gaat de klassieker in een nieuw jasje. Nog steeds met ham en ei, maar dan als hartige taart! Als dat geen verrassend aspergerecept is!
Voor één taart (ongeveer 8 stukken), als lichte maaltijd
1 rol bladerdeeg (koelvers)
600g witte asperges, geschild
4 eieren (maat L), losgeklopt met scheutje melk
verse tijm, naar smaak (ik gebruikte van ongeveer 5 takjes alleen de blaadjes)
zout en peper
2 plakjes lekkere ham, in reepjes gesneden
3el rode uienchutney *
Verder nodig: bakblik met losse bodem (30x20cm) – oven voorverwarmen op 175C
Aspergetaart
Bedek voor je aspergetaart als eerste het bakblik met bakpapier en leg de rol deeg er in. Snijd overtollig deeg weg. Bestrijk de bodem met de uienchutney. Leg de asperges lekker dicht tegen elkaar aan daar boven op. Verdeel de reepjes ham er gelijkmatig over heen. Klop de eieren los en breng op smaak met tijm, zout en peper. Giet dit over het bakblik en verdeel gelijkmatig. Bak de taart 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Tot het eimengsel goed gestold is en het deeg goudbruin en gaar is.
Laat je aspergetaart in het blik afkoelen en til het dan uit de vorm. Laat op een rooster verder afkoelen of serveer lauwwarm met een frisse groene salade als lichte maaltijd. Restjes zijn ook heerlijk in de lunchtrommel!
Gekarameliseerde rode uien
Je kunt ook heel goed zelf gekarameliseerde rode uien maken, als je ze niet kant & klaar wilt kopen. Hiervoor snijd je 3 uien in ringen. Fruit die aan in een klontje boter of olie en laat op laag vuur zeker een half uur héél zacht bakken. Je wilt ze niet goudbruin bakken, maar vooral door en door zacht. Proef daarna, eventueel kun je er dan nog een klein schepje suiker bij doen.
Wil je er chutney van maken dan heb je nog een zuurcomponent nodig, zoals rode wijnazijn of balsamico. Die doe je er dan na het eerste half uur fruiten bij (ongeveer 2 eetlepels) Je laat de uien dan zeker nog 20 minuten zachtjes bakken, tot al het vocht verdampt is. Ga je voor deze optie, dan moet je zeker suiker moeten toevoegen anders wordt het te zuur.
Gepubliceerd op 9 mei 2016