Aspergetaart met rode uienchutney



We steken de klassieke asperges met ham en ei in een nieuw jasje, met deze hartige taart met asperges.

Ieder seizoen is het weer genieten, verse witte asperges. Naast de klassieke methode – gekookt en met ham en ei – vind ik het ook een uitdaging om er iets nieuws mee te bedenken.

Dus gaat de klassieker in een nieuw jasje. Nog steeds met ham en ei, maar dan als hartige taart! Als dat geen verrassend aspergerecept is!

Voor één taart (ongeveer 8 stukken), als lichte maaltijd

1 rol bladerdeeg (koelvers)
600g witte asperges, geschild
4 eieren (maat L), losgeklopt met scheutje melk
verse tijm, naar smaak (ik gebruikte van ongeveer 5 takjes alleen de blaadjes)
zout en peper
2 plakjes lekkere ham, in reepjes gesneden
3el rode uienchutney *

Verder nodig: bakblik met losse bodem (30x20cm) – oven voorverwarmen op 175C

hartige taart met asperge

Aspergetaart

Bedek voor je aspergetaart als eerste het bakblik met bakpapier en leg de rol deeg er in. Snijd overtollig deeg weg. Bestrijk de bodem met de uienchutney. Leg de asperges lekker dicht tegen elkaar aan daar boven op. Verdeel de reepjes ham er gelijkmatig over heen. Klop de eieren los en breng op smaak met tijm, zout en peper. Giet dit over het bakblik en verdeel gelijkmatig. Bak de taart 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Tot het eimengsel goed gestold is en het deeg goudbruin en gaar is.

Laat je aspergetaart in het blik afkoelen en til het dan uit de vorm. Laat op een rooster verder afkoelen of serveer lauwwarm met een frisse groene salade als lichte maaltijd. Restjes zijn ook heerlijk in de lunchtrommel!

Gekarameliseerde rode uien

Je kunt ook heel goed zelf gekarameliseerde rode uien maken, als je ze niet kant & klaar wilt kopen. Hiervoor snijd je 3 uien in ringen. Fruit die aan in een klontje boter of olie en laat op laag vuur zeker een half uur héél zacht bakken. Je wilt ze niet goudbruin bakken, maar vooral door en door zacht. Proef daarna, eventueel kun je er dan nog een klein schepje suiker bij doen.

Wil je er chutney van maken dan heb je nog een zuurcomponent nodig, zoals rode wijnazijn of balsamico. Die doe je er dan na het eerste half uur fruiten bij (ongeveer 2 eetlepels) Je laat de uien dan zeker nog 20 minuten zachtjes bakken, tot al het vocht verdampt is. Ga je voor deze optie, dan moet je zeker suiker moeten toevoegen anders wordt het te zuur.

Gepubliceerd op 9 mei 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker
29 december 2022
borreltijd
 
Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)

Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.