Aspergetaart met rode uienchutney



We steken de klassieke asperges met ham en ei in een nieuw jasje, met deze hartige taart met asperges.

Ieder seizoen is het weer genieten, verse witte asperges. Naast de klassieke methode – gekookt en met ham en ei – vind ik het ook een uitdaging om er iets nieuws mee te bedenken.

Dus gaat de klassieker in een nieuw jasje. Nog steeds met ham en ei, maar dan als hartige taart! Als dat geen verrassend aspergerecept is!

Voor één taart (ongeveer 8 stukken), als lichte maaltijd

1 rol bladerdeeg (koelvers)
600g witte asperges, geschild
4 eieren (maat L), losgeklopt met scheutje melk
verse tijm, naar smaak (ik gebruikte van ongeveer 5 takjes alleen de blaadjes)
zout en peper
2 plakjes lekkere ham, in reepjes gesneden
3el rode uienchutney *

Verder nodig: bakblik met losse bodem (30x20cm) – oven voorverwarmen op 175C

hartige taart met asperge

Aspergetaart

Bedek voor je aspergetaart als eerste het bakblik met bakpapier en leg de rol deeg er in. Snijd overtollig deeg weg. Bestrijk de bodem met de uienchutney. Leg de asperges lekker dicht tegen elkaar aan daar boven op. Verdeel de reepjes ham er gelijkmatig over heen. Klop de eieren los en breng op smaak met tijm, zout en peper. Giet dit over het bakblik en verdeel gelijkmatig. Bak de taart 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Tot het eimengsel goed gestold is en het deeg goudbruin en gaar is.

Laat je aspergetaart in het blik afkoelen en til het dan uit de vorm. Laat op een rooster verder afkoelen of serveer lauwwarm met een frisse groene salade als lichte maaltijd. Restjes zijn ook heerlijk in de lunchtrommel!

Gekarameliseerde rode uien

Je kunt ook heel goed zelf gekarameliseerde rode uien maken, als je ze niet kant & klaar wilt kopen. Hiervoor snijd je 3 uien in ringen. Fruit die aan in een klontje boter of olie en laat op laag vuur zeker een half uur héél zacht bakken. Je wilt ze niet goudbruin bakken, maar vooral door en door zacht. Proef daarna, eventueel kun je er dan nog een klein schepje suiker bij doen.

Wil je er chutney van maken dan heb je nog een zuurcomponent nodig, zoals rode wijnazijn of balsamico. Die doe je er dan na het eerste half uur fruiten bij (ongeveer 2 eetlepels) Je laat de uien dan zeker nog 20 minuten zachtjes bakken, tot al het vocht verdampt is. Ga je voor deze optie, dan moet je zeker suiker moeten toevoegen anders wordt het te zuur.

Gepubliceerd op 9 mei 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.