Aspergetaart met rode uienchutney



We steken de klassieke asperges met ham en ei in een nieuw jasje, met deze hartige taart met asperges.

Ieder seizoen is het weer genieten, verse witte asperges. Naast de klassieke methode – gekookt en met ham en ei – vind ik het ook een uitdaging om er iets nieuws mee te bedenken.

Dus gaat de klassieker in een nieuw jasje. Nog steeds met ham en ei, maar dan als hartige taart! Als dat geen verrassend aspergerecept is!

Voor één taart (ongeveer 8 stukken), als lichte maaltijd

1 rol bladerdeeg (koelvers)
600g witte asperges, geschild
4 eieren (maat L), losgeklopt met scheutje melk
verse tijm, naar smaak (ik gebruikte van ongeveer 5 takjes alleen de blaadjes)
zout en peper
2 plakjes lekkere ham, in reepjes gesneden
3el rode uienchutney *

Verder nodig: bakblik met losse bodem (30x20cm) – oven voorverwarmen op 175C

hartige taart met asperge

Aspergetaart

Bedek voor je aspergetaart als eerste het bakblik met bakpapier en leg de rol deeg er in. Snijd overtollig deeg weg. Bestrijk de bodem met de uienchutney. Leg de asperges lekker dicht tegen elkaar aan daar boven op. Verdeel de reepjes ham er gelijkmatig over heen. Klop de eieren los en breng op smaak met tijm, zout en peper. Giet dit over het bakblik en verdeel gelijkmatig. Bak de taart 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Tot het eimengsel goed gestold is en het deeg goudbruin en gaar is.

Laat je aspergetaart in het blik afkoelen en til het dan uit de vorm. Laat op een rooster verder afkoelen of serveer lauwwarm met een frisse groene salade als lichte maaltijd. Restjes zijn ook heerlijk in de lunchtrommel!

Gekarameliseerde rode uien

Je kunt ook heel goed zelf gekarameliseerde rode uien maken, als je ze niet kant & klaar wilt kopen. Hiervoor snijd je 3 uien in ringen. Fruit die aan in een klontje boter of olie en laat op laag vuur zeker een half uur héél zacht bakken. Je wilt ze niet goudbruin bakken, maar vooral door en door zacht. Proef daarna, eventueel kun je er dan nog een klein schepje suiker bij doen.

Wil je er chutney van maken dan heb je nog een zuurcomponent nodig, zoals rode wijnazijn of balsamico. Die doe je er dan na het eerste half uur fruiten bij (ongeveer 2 eetlepels) Je laat de uien dan zeker nog 20 minuten zachtjes bakken, tot al het vocht verdampt is. Ga je voor deze optie, dan moet je zeker suiker moeten toevoegen anders wordt het te zuur.

Gepubliceerd op 9 mei 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!