Artisjokken stomen



Het is echt super eenvoudig om artisjokken te stomen. Dus heb je een stoomoven, houd je van artisjokken dan is dit jouw recept!

Wij zijn dol op artisjokken, maar ik vind het altijd zo’n gedoe om die te koken. Hoeft niet meer! Want als je een stoomoven hebt, dan kun je artisjokken dus heel eenvoudig stomen. Geen gedoe meer, gewoon de stoomoven aanzetten en in de tussentijd je vinaigrette maken.

Er zijn een paar dingen belangrijk als je artisjokken gaat stomen.

  1. Let erop dat je artisjokken van zo goed als dezelfde grootte koopt. Op die manier weet je zeker dat je artisjokken ook allemaal tegelijkertijd gaar zijn.
  2. Zorg dat je de steel van de artisjok eraf snijdt, zodat de onderkant – waar het hart van de artisjok zit – ook goed gaar kan worden
  3. De watertank van je stoomoven moet helemaal vol zitten, zodat je niet halverwege nog moet bijvullen

Als je dat allemaal weet, ga ik je nu vertellen wat je nodig hebt, naast artisjokken natuurlijk. Zodat je, nadat de artisjokken gestoomd zijn, ook een heerlijke vinaigrette hebt om in te dippen.

Voor 4 personen

4 artisjokken

Voor de mosterd vinaigrette

2 tl dijon mosterd
100 ml extra vierge olijfolie
1-2 tl frambozenazijn
zout & peper

Verder nodig: stoomoven – staafmixer

gestoomde artisjok

Artisjokken stomen

Goed, je watertank zit vol, de steel van je artisjokken is eraf gesneden, de artisjokken mogen nu de stoomoven in. Zet de temperatuur op 100C en stoom je artisjokken nu 35 minuten, tot ze gaar zijn. Hoe je weet dat je gestoomde artisjok gaar is? Even in de onderkant prikken met een satéprikker. Gaat die er makkelijk in? Dan is je artisjok gaar!

Mosterd vinaigrette

Om de mosterd vinaigrette te maken doe je de Dijon mosterd in een maatbeker, daar gaat de olijfolie bij. Staafmixer erop en héél goed mengen. De mosterd vinaigrette wordt dan vanzelf dikker. Frambozenazijn erbij, op smaak brengen met zout en peper en klaar is je mosterd vinaigrette.

Zo eet je een artisjok

Serveer je gestoomde artisjok met de mosterd vinaigrette. Hoe je die artisjok eet? Heel simpel! Eerst lekker de blaadjes erin dippen (de allerbuitenste blaadjes van je artisjok kun je negeren, daar zit geen bite aan). Tot slot snijd je het hooi op de artisjokbodem weg en houd je het artisjokhart over. Eigenlijk is dat het lekkerste van je gestoomde artisjok. Dip die ook in de mosterd vinaigrette en geniet!

Gepubliceerd op 17 mei 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.