Artisjokken stomen

Het is echt super eenvoudig om artisjokken te stomen. Dus heb je een stoomoven, houd je van artisjokken dan is dit jouw recept!
Wij zijn dol op artisjokken, maar ik vind het altijd zo’n gedoe om die te koken. Hoeft niet meer! Want als je een stoomoven hebt, dan kun je artisjokken dus heel eenvoudig stomen. Geen gedoe meer, gewoon de stoomoven aanzetten en in de tussentijd je vinaigrette maken.
Er zijn een paar dingen belangrijk als je artisjokken gaat stomen.
- Let erop dat je artisjokken van zo goed als dezelfde grootte koopt. Op die manier weet je zeker dat je artisjokken ook allemaal tegelijkertijd gaar zijn.
- Zorg dat je de steel van de artisjok eraf snijdt, zodat de onderkant – waar het hart van de artisjok zit – ook goed gaar kan worden
- De watertank van je stoomoven moet helemaal vol zitten, zodat je niet halverwege nog moet bijvullen
Als je dat allemaal weet, ga ik je nu vertellen wat je nodig hebt, naast artisjokken natuurlijk. Zodat je, nadat de artisjokken gestoomd zijn, ook een heerlijke vinaigrette hebt om in te dippen.
Voor 4 personen
4 artisjokken
Voor de mosterd vinaigrette
2 tl dijon mosterd
100 ml extra vierge olijfolie
1-2 tl frambozenazijn
zout & peper
Verder nodig: stoomoven – staafmixer
Artisjokken stomen
Goed, je watertank zit vol, de steel van je artisjokken is eraf gesneden, de artisjokken mogen nu de stoomoven in. Zet de temperatuur op 100C en stoom je artisjokken nu 35 minuten, tot ze gaar zijn. Hoe je weet dat je gestoomde artisjok gaar is? Even in de onderkant prikken met een satéprikker. Gaat die er makkelijk in? Dan is je artisjok gaar!
Mosterd vinaigrette
Om de mosterd vinaigrette te maken doe je de Dijon mosterd in een maatbeker, daar gaat de olijfolie bij. Staafmixer erop en héél goed mengen. De mosterd vinaigrette wordt dan vanzelf dikker. Frambozenazijn erbij, op smaak brengen met zout en peper en klaar is je mosterd vinaigrette.
Zo eet je een artisjok
Serveer je gestoomde artisjok met de mosterd vinaigrette. Hoe je die artisjok eet? Heel simpel! Eerst lekker de blaadjes erin dippen (de allerbuitenste blaadjes van je artisjok kun je negeren, daar zit geen bite aan). Tot slot snijd je het hooi op de artisjokbodem weg en houd je het artisjokhart over. Eigenlijk is dat het lekkerste van je gestoomde artisjok. Dip die ook in de mosterd vinaigrette en geniet!
Gepubliceerd op 17 mei 2022