Artisjokken stomen



Het is echt super eenvoudig om artisjokken te stomen. Dus heb je een stoomoven, houd je van artisjokken dan is dit jouw recept!

Wij zijn dol op artisjokken, maar ik vind het altijd zo’n gedoe om die te koken. Hoeft niet meer! Want als je een stoomoven hebt, dan kun je artisjokken dus heel eenvoudig stomen. Geen gedoe meer, gewoon de stoomoven aanzetten en in de tussentijd je vinaigrette maken.

Er zijn een paar dingen belangrijk als je artisjokken gaat stomen.

  1. Let erop dat je artisjokken van zo goed als dezelfde grootte koopt. Op die manier weet je zeker dat je artisjokken ook allemaal tegelijkertijd gaar zijn.
  2. Zorg dat je de steel van de artisjok eraf snijdt, zodat de onderkant – waar het hart van de artisjok zit – ook goed gaar kan worden
  3. De watertank van je stoomoven moet helemaal vol zitten, zodat je niet halverwege nog moet bijvullen

Als je dat allemaal weet, ga ik je nu vertellen wat je nodig hebt, naast artisjokken natuurlijk. Zodat je, nadat de artisjokken gestoomd zijn, ook een heerlijke vinaigrette hebt om in te dippen.

Voor 4 personen

4 artisjokken

Voor de mosterd vinaigrette

2 tl dijon mosterd
100 ml extra vierge olijfolie
1-2 tl frambozenazijn
zout & peper

Verder nodig: stoomoven – staafmixer

gestoomde artisjok

Artisjokken stomen

Goed, je watertank zit vol, de steel van je artisjokken is eraf gesneden, de artisjokken mogen nu de stoomoven in. Zet de temperatuur op 100C en stoom je artisjokken nu 35 minuten, tot ze gaar zijn. Hoe je weet dat je gestoomde artisjok gaar is? Even in de onderkant prikken met een satéprikker. Gaat die er makkelijk in? Dan is je artisjok gaar!

Mosterd vinaigrette

Om de mosterd vinaigrette te maken doe je de Dijon mosterd in een maatbeker, daar gaat de olijfolie bij. Staafmixer erop en héél goed mengen. De mosterd vinaigrette wordt dan vanzelf dikker. Frambozenazijn erbij, op smaak brengen met zout en peper en klaar is je mosterd vinaigrette.

Zo eet je een artisjok

Serveer je gestoomde artisjok met de mosterd vinaigrette. Hoe je die artisjok eet? Heel simpel! Eerst lekker de blaadjes erin dippen (de allerbuitenste blaadjes van je artisjok kun je negeren, daar zit geen bite aan). Tot slot snijd je het hooi op de artisjokbodem weg en houd je het artisjokhart over. Eigenlijk is dat het lekkerste van je gestoomde artisjok. Dip die ook in de mosterd vinaigrette en geniet!

Gepubliceerd op 17 mei 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.