Artisjokken met een mosterddipArtisjokken doen mij altijd denken aan Italië. Daar at ik ze – meer dan tien jaar geleden – voor het eerst. Ik vind het het ultieme vakantiegevoel om deze ook thuis te eten. De blaadjes van de artisjok afplukken, dopen in het lekkere sausje. Net zo lang tot je bij het artisjokhart uitkomt. Puur genieten. Zen eten ook, want je eet ze ook echt blaadje voor blaadje.

Om verse artisjokken te eten hoef je nu niet meer voor naar Frankrijk of Italië. Die maak je vanaf nu gewoon thuis. Want als je water kunt koken, kun je ook artisjokken maken. Kijk maar!

Artisjokken met mosterddip

Voor 2 personen, als voorgerecht
2 artisjokken
1tl (honing)mosterd (ik gebruikte die van Maille)
1tl balsamico (ik gebruikte de bloedsinaasappelbalsamico van Foodelicious)
1el lekkere extra vierge olijfolie
zout & peper

Verder nodig: grote pan

Artisjokken koken

Om de artisjokken te koken zet je een grote pan met water op het vuur en breng aan de kook. Snijd de steel van de artisjok zo kort mogelijk af en leg ze in het water. Laat zachtjes koken, ongeveer 25 minuten, tot de onderste blaadjes heel makkelijk los laten. De tijd zal afhankelijk zijn van de grootte van de artisjokken, dus controleer het voordat je ze afgiet.

Vinaigrette voor artisjokken

Voor de dip, die heel chique ook wel vinaigrette wordt genoemd, meng je alle ingrediënten tot een sausje. Proef vooral ook even, want wil je meer van het een of ander dan kun je dat natuurlijk toevoegen! Breng op smaak met matig zout en peper.

Hoe eet je artisjokken?

Artisjokken eet je blaadje voor blaadje. Trek de blaadjes los van de artisjok, en eet het onderste deel uit het artisjokblaadje. Dit doe je tot ze niet makkelijk meer loslaten. De laatste, binnenste blaadjes eet je niet op. Wat overblijft is het ronde deel van de artisjok, dat is bedekt met wat men ‘hooi noemt. Dat snijd je helemaal weg. Daaronder zit namelijk het artisjokhart verstopt, wat veel mensen het lekkerste deel vinden. Snijd dat in stukjes en doop ook lekker in de vinaigrette.

Gepubliceerd op 10 juli 2020


1 reactie

  1. Charlotte schreef:

    Dit aten we vroeger thuis in de zomer wel! Met de vinaigrette inderdaad. Tijd om dat ook eens zelf te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.