Artisjokken met een mosterddip



Artisjokken doen mij altijd denken aan Italië. Daar at ik ze – meer dan tien jaar geleden – voor het eerst. Ik vind het het ultieme vakantiegevoel om deze ook thuis te eten. De blaadjes van de artisjok afplukken, dopen in het lekkere sausje. Net zo lang tot je bij het artisjokhart uitkomt. Puur genieten. Zen eten ook, want je eet ze ook echt blaadje voor blaadje.

Om verse artisjokken te eten hoef je nu niet meer voor naar Frankrijk of Italië. Die maak je vanaf nu gewoon thuis. Want als je water kunt koken, kun je ook artisjokken maken. Kijk maar!

Artisjokken met mosterddip

Voor 2 personen, als voorgerecht
2 artisjokken
1tl (honing)mosterd (ik gebruikte die van Maille)
1tl balsamico (ik gebruikte de bloedsinaasappelbalsamico van Foodelicious)
1el lekkere extra vierge olijfolie
zout & peper

Verder nodig: grote pan

Artisjokken koken

Om de artisjokken te koken zet je een grote pan met water op het vuur en breng aan de kook. Snijd de steel van de artisjok zo kort mogelijk af en leg ze in het water. Laat zachtjes koken, ongeveer 25 minuten, tot de onderste blaadjes heel makkelijk los laten. De tijd zal afhankelijk zijn van de grootte van de artisjokken, dus controleer het voordat je ze afgiet.

Vinaigrette voor artisjokken

Voor de dip, die heel chique ook wel vinaigrette wordt genoemd, meng je alle ingrediënten tot een sausje. Proef vooral ook even, want wil je meer van het een of ander dan kun je dat natuurlijk toevoegen! Breng op smaak met matig zout en peper.

Hoe eet je artisjokken?

Artisjokken eet je blaadje voor blaadje. Trek de blaadjes los van de artisjok, en eet het onderste deel uit het artisjokblaadje. Dit doe je tot ze niet makkelijk meer loslaten. De laatste, binnenste blaadjes eet je niet op. Wat overblijft is het ronde deel van de artisjok, dat is bedekt met wat men ‘hooi noemt. Dat snijd je helemaal weg. Daaronder zit namelijk het artisjokhart verstopt, wat veel mensen het lekkerste deel vinden. Snijd dat in stukjes en doop ook lekker in de vinaigrette.

Gepubliceerd op 10 juli 2020


1 reactie

  1. Charlotte schreef:

    Dit aten we vroeger thuis in de zomer wel! Met de vinaigrette inderdaad. Tijd om dat ook eens zelf te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.