Artisjokken met een mosterddip



Artisjokken doen mij altijd denken aan Italië. Daar at ik ze – meer dan tien jaar geleden – voor het eerst. Ik vind het het ultieme vakantiegevoel om deze ook thuis te eten. De blaadjes van de artisjok afplukken, dopen in het lekkere sausje. Net zo lang tot je bij het artisjokhart uitkomt. Puur genieten. Zen eten ook, want je eet ze ook echt blaadje voor blaadje.

Om verse artisjokken te eten hoef je nu niet meer voor naar Frankrijk of Italië. Die maak je vanaf nu gewoon thuis. Want als je water kunt koken, kun je ook artisjokken maken. Kijk maar!

Artisjokken met mosterddip

Voor 2 personen, als voorgerecht
2 artisjokken
1tl (honing)mosterd (ik gebruikte die van Maille)
1tl balsamico (ik gebruikte de bloedsinaasappelbalsamico van Foodelicious)
1el lekkere extra vierge olijfolie
zout & peper

Verder nodig: grote pan

Artisjokken koken

Om de artisjokken te koken zet je een grote pan met water op het vuur en breng aan de kook. Snijd de steel van de artisjok zo kort mogelijk af en leg ze in het water. Laat zachtjes koken, ongeveer 25 minuten, tot de onderste blaadjes heel makkelijk los laten. De tijd zal afhankelijk zijn van de grootte van de artisjokken, dus controleer het voordat je ze afgiet.

Vinaigrette voor artisjokken

Voor de dip, die heel chique ook wel vinaigrette wordt genoemd, meng je alle ingrediënten tot een sausje. Proef vooral ook even, want wil je meer van het een of ander dan kun je dat natuurlijk toevoegen! Breng op smaak met matig zout en peper.

Hoe eet je artisjokken?

Artisjokken eet je blaadje voor blaadje. Trek de blaadjes los van de artisjok, en eet het onderste deel uit het artisjokblaadje. Dit doe je tot ze niet makkelijk meer loslaten. De laatste, binnenste blaadjes eet je niet op. Wat overblijft is het ronde deel van de artisjok, dat is bedekt met wat men ‘hooi noemt. Dat snijd je helemaal weg. Daaronder zit namelijk het artisjokhart verstopt, wat veel mensen het lekkerste deel vinden. Snijd dat in stukjes en doop ook lekker in de vinaigrette.

Gepubliceerd op 10 juli 2020


1 reactie

  1. Charlotte schreef:

    Dit aten we vroeger thuis in de zomer wel! Met de vinaigrette inderdaad. Tijd om dat ook eens zelf te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.