Artisjokken met een mosterddipArtisjokken doen mij altijd denken aan Italië. Daar at ik ze – meer dan tien jaar geleden – voor het eerst. Ik vind het het ultieme vakantiegevoel om deze ook thuis te eten. De blaadjes van de artisjok afplukken, dopen in het lekkere sausje. Net zo lang tot je bij het artisjokhart uitkomt. Puur genieten. Zen eten ook, want je eet ze ook echt blaadje voor blaadje.

Om verse artisjokken te eten hoef je nu niet meer voor naar Frankrijk of Italië. Die maak je vanaf nu gewoon thuis. Want als je water kunt koken, kun je ook artisjokken maken. Kijk maar!

Artisjokken met mosterddip

Voor 2 personen, als voorgerecht
2 artisjokken
1tl (honing)mosterd (ik gebruikte die van Maille)
1tl balsamico (ik gebruikte de bloedsinaasappelbalsamico van Foodelicious)
1el lekkere extra vierge olijfolie
zout & peper

Verder nodig: grote pan

Artisjokken koken

Om de artisjokken te koken zet je een grote pan met water op het vuur en breng aan de kook. Snijd de steel van de artisjok zo kort mogelijk af en leg ze in het water. Laat zachtjes koken, ongeveer 25 minuten, tot de onderste blaadjes heel makkelijk los laten. De tijd zal afhankelijk zijn van de grootte van de artisjokken, dus controleer het voordat je ze afgiet.

Vinaigrette voor artisjokken

Voor de dip, die heel chique ook wel vinaigrette wordt genoemd, meng je alle ingrediënten tot een sausje. Proef vooral ook even, want wil je meer van het een of ander dan kun je dat natuurlijk toevoegen! Breng op smaak met matig zout en peper.

Hoe eet je artisjokken?

Artisjokken eet je blaadje voor blaadje. Trek de blaadjes los van de artisjok, en eet het onderste deel uit het artisjokblaadje. Dit doe je tot ze niet makkelijk meer loslaten. De laatste, binnenste blaadjes eet je niet op. Wat overblijft is het ronde deel van de artisjok, dat is bedekt met wat men ‘hooi noemt. Dat snijd je helemaal weg. Daaronder zit namelijk het artisjokhart verstopt, wat veel mensen het lekkerste deel vinden. Snijd dat in stukjes en doop ook lekker in de vinaigrette.

Gepubliceerd op 10 juli 2020


1 reactie

  1. Charlotte schreef:

    Dit aten we vroeger thuis in de zomer wel! Met de vinaigrette inderdaad. Tijd om dat ook eens zelf te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 augustus 2020
camembert uit de oven
 
Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Een van de meest ultieme borrelhapjes is camembert uit de oven. Helemaal met een topping van gekarameliseerde noten erop.
9 augustus 2020
scones met bramen
 
Scones met bramen

Scones kun je op diverse manieren maken, ik maak ze nu met bramen. Bramen zijn nu volop in het seizoen en geven je warme scone dat beetje extra.
9 augustus 2020
bramencompote
 
Bramencompote met granaatappel

Nu is het moment om bramen te plukken en er compote van te maken. Deze bramencompote met granaatappel maak je in minder dan een kwartier
7 augustus 2020
tomatensaus vers smulpaapje
 
Smulpaapje weekmenu – week 32

Ook dit weekmenu blijven we nog even in zomerse sferen. Met makkelijke maaltijden, gemaakt met minimale inspanning.
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus