Artisjokken met een mosterddip



Artisjokken doen mij altijd denken aan Italië. Daar at ik ze – meer dan tien jaar geleden – voor het eerst. Ik vind het het ultieme vakantiegevoel om deze ook thuis te eten. De blaadjes van de artisjok afplukken, dopen in het lekkere sausje. Net zo lang tot je bij het artisjokhart uitkomt. Puur genieten. Zen eten ook, want je eet ze ook echt blaadje voor blaadje.

Om verse artisjokken te eten hoef je nu niet meer voor naar Frankrijk of Italië. Die maak je vanaf nu gewoon thuis. Want als je water kunt koken, kun je ook artisjokken maken. Kijk maar!

Artisjokken met mosterddip

Voor 2 personen, als voorgerecht
2 artisjokken
1tl (honing)mosterd (ik gebruikte die van Maille)
1tl balsamico (ik gebruikte de bloedsinaasappelbalsamico van Foodelicious)
1el lekkere extra vierge olijfolie
zout & peper

Verder nodig: grote pan

Artisjokken koken

Om de artisjokken te koken zet je een grote pan met water op het vuur en breng aan de kook. Snijd de steel van de artisjok zo kort mogelijk af en leg ze in het water. Laat zachtjes koken, ongeveer 25 minuten, tot de onderste blaadjes heel makkelijk los laten. De tijd zal afhankelijk zijn van de grootte van de artisjokken, dus controleer het voordat je ze afgiet.

Vinaigrette voor artisjokken

Voor de dip, die heel chique ook wel vinaigrette wordt genoemd, meng je alle ingrediënten tot een sausje. Proef vooral ook even, want wil je meer van het een of ander dan kun je dat natuurlijk toevoegen! Breng op smaak met matig zout en peper.

Hoe eet je artisjokken?

Artisjokken eet je blaadje voor blaadje. Trek de blaadjes los van de artisjok, en eet het onderste deel uit het artisjokblaadje. Dit doe je tot ze niet makkelijk meer loslaten. De laatste, binnenste blaadjes eet je niet op. Wat overblijft is het ronde deel van de artisjok, dat is bedekt met wat men ‘hooi noemt. Dat snijd je helemaal weg. Daaronder zit namelijk het artisjokhart verstopt, wat veel mensen het lekkerste deel vinden. Snijd dat in stukjes en doop ook lekker in de vinaigrette.

Gepubliceerd op 10 juli 2020


1 reactie

  1. Charlotte schreef:

    Dit aten we vroeger thuis in de zomer wel! Met de vinaigrette inderdaad. Tijd om dat ook eens zelf te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.