Arepa di pampuna



Arepa di pampuna, het zonnetje in de (Caribische) keuken

Wil je wat vaker groente op het menu? Dat kan met deze arepa di pampuna, oftewel pompoen pannenkoekjes. Hoewel mijn zoon tot nu toe een alleseter is, vind ik het toch fijn om een aantal gerechten achter de hand te hebben waar een groente in is ‘verstopt’. De kleine man vindt deze zoete lekkernij heerlijk en op deze manier krijgt hij ongemerkt een flink portie vitamines binnen. En natuurlijk is een arepa di pampuna ook voor ouders om je vingers bij af te likken.

Pompoenpannnenkoekjes

Deze pannenkoekjes worden dikker en kleiner dan de klassieke pannenkoeken die we in Nederland kennen. Ze worden op Curaçao bijvoorbeeld gegeten als ontbijt, als lunch en als traktatie. Je kunt deze pannenkoekjes (zonder de poedersuiker) ook combineren tijdens het avondeten met vis of kip. Ondanks de zoete smaak is dit een heerlijke combinatie.

Bij navraag hebben mijn Curaçaose vriendinnen nog niet eerder deze hartige combi geprobeerd. Zij vinden de pannenkoek meer geschikt als toetje. Een echte alleskunner dus, die arepa di pampuna.

Zelf voeg ik minder suiker toe dan in de meeste recepten staat vermeld. Wil je dus een zoetere pompoenpannenkoek, voeg dan een of twee eetlepels meer suiker toe naar smaak. Je kunt de suiker ook vervangen voor 2 gewelde dadels.

Ingrediënten (voor 3-4 personen):
500 g pompoen (soort naar keuze)
2 eetlepels suiker
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel kaneel
200 g bloem
200 ml melk
2 eieren
2x een snufje zout
olie om te bakken
60 gram rozijnen (optioneel)
poedersuiker en/of stroop (optioneel)

Caraïbische pompoenpannenkoekjes

Schil en ontpit de pompoen en snij hem in kleine stukken. Of ga voor ‘slimme ouder hack’ en gebruik de ingevroren pompoen uit het vriesvak van de supermarkt. Kook of stoom de pompoen met een snufje zout gaar en maal of prak het tot een puree (met een mixer of vork). Voeg de overige ingrediënten toe aan de pompoenpuree en mix tot er een dik beslag ontstaat. Na deze stap kan je ook de rozijnen toevoegen, naar keuze.

Verhit een beetje olie in een anti-aanbak koekenpan en bak hierin 3 pannenkoekjes per keer tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Bestrooi ze met poedersuiker of (agave/maple) siroop, of eet ze naturel. Ze zijn koud ook heel lekker, dus je ze bewaren in de koelkast voor een later moment. Maar wees gewaarschuwd: bij ons halen ze het einde van de dag niet.

Gepubliceerd op 11 juni 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!