Arepa di pampuna



Arepa di pampuna, het zonnetje in de (Caribische) keuken

Wil je wat vaker groente op het menu? Dat kan met deze arepa di pampuna, oftewel pompoen pannenkoekjes. Hoewel mijn zoon tot nu toe een alleseter is, vind ik het toch fijn om een aantal gerechten achter de hand te hebben waar een groente in is ‘verstopt’. De kleine man vindt deze zoete lekkernij heerlijk en op deze manier krijgt hij ongemerkt een flink portie vitamines binnen. En natuurlijk is een arepa di pampuna ook voor ouders om je vingers bij af te likken.

Pompoenpannnenkoekjes

Deze pannenkoekjes worden dikker en kleiner dan de klassieke pannenkoeken die we in Nederland kennen. Ze worden op Curaçao bijvoorbeeld gegeten als ontbijt, als lunch en als traktatie. Je kunt deze pannenkoekjes (zonder de poedersuiker) ook combineren tijdens het avondeten met vis of kip. Ondanks de zoete smaak is dit een heerlijke combinatie.

Bij navraag hebben mijn Curaçaose vriendinnen nog niet eerder deze hartige combi geprobeerd. Zij vinden de pannenkoek meer geschikt als toetje. Een echte alleskunner dus, die arepa di pampuna.

Zelf voeg ik minder suiker toe dan in de meeste recepten staat vermeld. Wil je dus een zoetere pompoenpannenkoek, voeg dan een of twee eetlepels meer suiker toe naar smaak. Je kunt de suiker ook vervangen voor 2 gewelde dadels.

Ingrediënten (voor 3-4 personen):
500 g pompoen (soort naar keuze)
2 eetlepels suiker
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel kaneel
200 g bloem
200 ml melk
2 eieren
2x een snufje zout
olie om te bakken
60 gram rozijnen (optioneel)
poedersuiker en/of stroop (optioneel)

Caraïbische pompoenpannenkoekjes

Schil en ontpit de pompoen en snij hem in kleine stukken. Of ga voor ‘slimme ouder hack’ en gebruik de ingevroren pompoen uit het vriesvak van de supermarkt. Kook of stoom de pompoen met een snufje zout gaar en maal of prak het tot een puree (met een mixer of vork). Voeg de overige ingrediënten toe aan de pompoenpuree en mix tot er een dik beslag ontstaat. Na deze stap kan je ook de rozijnen toevoegen, naar keuze.

Verhit een beetje olie in een anti-aanbak koekenpan en bak hierin 3 pannenkoekjes per keer tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Bestrooi ze met poedersuiker of (agave/maple) siroop, of eet ze naturel. Ze zijn koud ook heel lekker, dus je ze bewaren in de koelkast voor een later moment. Maar wees gewaarschuwd: bij ons halen ze het einde van de dag niet.

Gepubliceerd op 11 juni 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 februari 2021
 
Bagel met krab en ei

Brunchen doe je in stijl met een bagel met krab, zeekraal en een gebakken eitje. Een heerlijk paasrecept, maar deze bagel kan eigenlijk op elk moment.
22 februari 2021
cupcakes met botercreme
 
Cupcakes met lemoncurd en botercrème

Het allereerste cupcakerecept is meteen een topper. Maak van basis cupcakes deze super lekkere cupcakes met lemoncurd en botercrème.
21 februari 2021
Wokbroccoli biefstuk Smulpaapje
 
Snelle roerbak met broccoli en biefstuk

Een snelle, makkelijke roerbakmaaltijd met broccoli en biefstuk, waarbij je zelfs je eigen roerbaksaus maakt.
18 februari 2021
vegan gebakken rijst
 
Gebakken rijst met pikante tofu

Ik vergeet regelmatig hoe makkelijk gebakken rijst is. Hoe snel klaar ook. En al helemaal hoe heerlijk gebakken rijst is. Zeker met tofu en kimchi erdoor.
18 februari 2021
stroopkoeken
 
Weekmenu 2021 – week 8

Dit weekmenu lonkt heel voorzichtig alvast naar mooiere dagen. En bevat ook een kinderkookrecept tijdens deze voorjaarsvakantieweek.
16 februari 2021
Eef taart_eindresultaat.jpg
 
Hazelnoot-mokka cakerol

Het is véél makkelijker dan je denkt om een zelfgemaakte Hazelnoot-mokka cakerol op tafel te zetten. Kijk maar naar het recept van Eefje.