Arepa di pampuna



Arepa di pampuna, het zonnetje in de (Caribische) keuken

Wil je wat vaker groente op het menu? Dat kan met deze arepa di pampuna, oftewel pompoen pannenkoekjes. Hoewel mijn zoon tot nu toe een alleseter is, vind ik het toch fijn om een aantal gerechten achter de hand te hebben waar een groente in is ‘verstopt’. De kleine man vindt deze zoete lekkernij heerlijk en op deze manier krijgt hij ongemerkt een flink portie vitamines binnen. En natuurlijk is een arepa di pampuna ook voor ouders om je vingers bij af te likken.

Pompoenpannnenkoekjes

Deze pannenkoekjes worden dikker en kleiner dan de klassieke pannenkoeken die we in Nederland kennen. Ze worden op Curaçao bijvoorbeeld gegeten als ontbijt, als lunch en als traktatie. Je kunt deze pannenkoekjes (zonder de poedersuiker) ook combineren tijdens het avondeten met vis of kip. Ondanks de zoete smaak is dit een heerlijke combinatie.

Bij navraag hebben mijn Curaçaose vriendinnen nog niet eerder deze hartige combi geprobeerd. Zij vinden de pannenkoek meer geschikt als toetje. Een echte alleskunner dus, die arepa di pampuna.

Zelf voeg ik minder suiker toe dan in de meeste recepten staat vermeld. Wil je dus een zoetere pompoenpannenkoek, voeg dan een of twee eetlepels meer suiker toe naar smaak. Je kunt de suiker ook vervangen voor 2 gewelde dadels.

Ingrediënten (voor 3-4 personen):
500 g pompoen (soort naar keuze)
2 eetlepels suiker
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel kaneel
200 g bloem
200 ml melk
2 eieren
2x een snufje zout
olie om te bakken
60 gram rozijnen (optioneel)
poedersuiker en/of stroop (optioneel)

Caraïbische pompoenpannenkoekjes

Schil en ontpit de pompoen en snij hem in kleine stukken. Of ga voor ‘slimme ouder hack’ en gebruik de ingevroren pompoen uit het vriesvak van de supermarkt. Kook of stoom de pompoen met een snufje zout gaar en maal of prak het tot een puree (met een mixer of vork). Voeg de overige ingrediënten toe aan de pompoenpuree en mix tot er een dik beslag ontstaat. Na deze stap kan je ook de rozijnen toevoegen, naar keuze.

Verhit een beetje olie in een anti-aanbak koekenpan en bak hierin 3 pannenkoekjes per keer tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Bestrooi ze met poedersuiker of (agave/maple) siroop, of eet ze naturel. Ze zijn koud ook heel lekker, dus je ze bewaren in de koelkast voor een later moment. Maar wees gewaarschuwd: bij ons halen ze het einde van de dag niet.

Gepubliceerd op 11 juni 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.