Arepa di pampuna



Arepa di pampuna, het zonnetje in de (Caribische) keuken

Wil je wat vaker groente op het menu? Dat kan met deze arepa di pampuna, oftewel pompoen pannenkoekjes. Hoewel mijn zoon tot nu toe een alleseter is, vind ik het toch fijn om een aantal gerechten achter de hand te hebben waar een groente in is ‘verstopt’. De kleine man vindt deze zoete lekkernij heerlijk en op deze manier krijgt hij ongemerkt een flink portie vitamines binnen. En natuurlijk is een arepa di pampuna ook voor ouders om je vingers bij af te likken.

Pompoenpannnenkoekjes

Deze pannenkoekjes worden dikker en kleiner dan de klassieke pannenkoeken die we in Nederland kennen. Ze worden op Curaçao bijvoorbeeld gegeten als ontbijt, als lunch en als traktatie. Je kunt deze pannenkoekjes (zonder de poedersuiker) ook combineren tijdens het avondeten met vis of kip. Ondanks de zoete smaak is dit een heerlijke combinatie.

Bij navraag hebben mijn Curaçaose vriendinnen nog niet eerder deze hartige combi geprobeerd. Zij vinden de pannenkoek meer geschikt als toetje. Een echte alleskunner dus, die arepa di pampuna.

Zelf voeg ik minder suiker toe dan in de meeste recepten staat vermeld. Wil je dus een zoetere pompoenpannenkoek, voeg dan een of twee eetlepels meer suiker toe naar smaak. Je kunt de suiker ook vervangen voor 2 gewelde dadels.

Ingrediënten (voor 3-4 personen):
500 g pompoen (soort naar keuze)
2 eetlepels suiker
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel kaneel
200 g bloem
200 ml melk
2 eieren
2x een snufje zout
olie om te bakken
60 gram rozijnen (optioneel)
poedersuiker en/of stroop (optioneel)

Caraïbische pompoenpannenkoekjes

Schil en ontpit de pompoen en snij hem in kleine stukken. Of ga voor ‘slimme ouder hack’ en gebruik de ingevroren pompoen uit het vriesvak van de supermarkt. Kook of stoom de pompoen met een snufje zout gaar en maal of prak het tot een puree (met een mixer of vork). Voeg de overige ingrediënten toe aan de pompoenpuree en mix tot er een dik beslag ontstaat. Na deze stap kan je ook de rozijnen toevoegen, naar keuze.

Verhit een beetje olie in een anti-aanbak koekenpan en bak hierin 3 pannenkoekjes per keer tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Bestrooi ze met poedersuiker of (agave/maple) siroop, of eet ze naturel. Ze zijn koud ook heel lekker, dus je ze bewaren in de koelkast voor een later moment. Maar wees gewaarschuwd: bij ons halen ze het einde van de dag niet.

Gepubliceerd op 11 juni 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
28 november 2020
linzenpasta met rode saus
 
Linzenpasta met Marinara pastasaus

Wist jij dat linzenpasta 2x zoveel vezels en eiwitten bevat dan gewone pasta? Maar heb je zelf al eens geproefd hoe lekker linzenpasta is? Ik laat het zien!
26 november 2020
Muffins met mokkacrème
 
Gingerbread muffins met mokka botercrème

Het is een mond vol, gingerbread muffins met mokka botercrème. Maar die mond vol heb je straks ook, als je ze opeet. Want oh want zijn ze lèkker!
26 november 2020
cottagepie
 
Smulpaapje weekmenu – week 49

Geen stress meer over wat er komende week op tafel moet. Dit weekmenu geeft je 5x opties voor makkelijke maaltijden voor het hele gezin.
25 november 2020
snijbonenschotel-web2.jpg
 
Eenpansmaaltijd met snijbonen en kikkererwten

Deze eenvoudige eenpansmaaltijd heeft als basis een pure tomatensaus, waardoor nog maar een paar extra ingrediënten nodig zijn.
23 november 2020
cinnamonrolls
 
Kaneelsuikerbroodjes

Dit zijn de állerlekkerste kaneelsuikerbroodjes die je ooit gaat maken. Een fantastisch ontbijtrecept waarmee je dag pas echt goed begint!
21 november 2020
Maaike met Lionfish
 
Catch & Cook op Curaçao

Zelf je eten vangen en op tafel zetten én daarmee ook nog eens het ecosysteem helpen? Maaike deed het en vertelt je er alles over!