Arepa di pampuna



Arepa di pampuna, het zonnetje in de (Caribische) keuken

Wil je wat vaker groente op het menu? Dat kan met deze arepa di pampuna, oftewel pompoen pannenkoekjes. Hoewel mijn zoon tot nu toe een alleseter is, vind ik het toch fijn om een aantal gerechten achter de hand te hebben waar een groente in is ‘verstopt’. De kleine man vindt deze zoete lekkernij heerlijk en op deze manier krijgt hij ongemerkt een flink portie vitamines binnen. En natuurlijk is een arepa di pampuna ook voor ouders om je vingers bij af te likken.

Pompoenpannnenkoekjes

Deze pannenkoekjes worden dikker en kleiner dan de klassieke pannenkoeken die we in Nederland kennen. Ze worden op Curaçao bijvoorbeeld gegeten als ontbijt, als lunch en als traktatie. Je kunt deze pannenkoekjes (zonder de poedersuiker) ook combineren tijdens het avondeten met vis of kip. Ondanks de zoete smaak is dit een heerlijke combinatie.

Bij navraag hebben mijn Curaçaose vriendinnen nog niet eerder deze hartige combi geprobeerd. Zij vinden de pannenkoek meer geschikt als toetje. Een echte alleskunner dus, die arepa di pampuna.

Zelf voeg ik minder suiker toe dan in de meeste recepten staat vermeld. Wil je dus een zoetere pompoenpannenkoek, voeg dan een of twee eetlepels meer suiker toe naar smaak. Je kunt de suiker ook vervangen voor 2 gewelde dadels.

Ingrediënten (voor 3-4 personen):
500 g pompoen (soort naar keuze)
2 eetlepels suiker
1 theelepel bakpoeder
1 eetlepel kaneel
200 g bloem
200 ml melk
2 eieren
2x een snufje zout
olie om te bakken
60 gram rozijnen (optioneel)
poedersuiker en/of stroop (optioneel)

Caraïbische pompoenpannenkoekjes

Schil en ontpit de pompoen en snij hem in kleine stukken. Of ga voor ‘slimme ouder hack’ en gebruik de ingevroren pompoen uit het vriesvak van de supermarkt. Kook of stoom de pompoen met een snufje zout gaar en maal of prak het tot een puree (met een mixer of vork). Voeg de overige ingrediënten toe aan de pompoenpuree en mix tot er een dik beslag ontstaat. Na deze stap kan je ook de rozijnen toevoegen, naar keuze.

Verhit een beetje olie in een anti-aanbak koekenpan en bak hierin 3 pannenkoekjes per keer tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Bestrooi ze met poedersuiker of (agave/maple) siroop, of eet ze naturel. Ze zijn koud ook heel lekker, dus je ze bewaren in de koelkast voor een later moment. Maar wees gewaarschuwd: bij ons halen ze het einde van de dag niet.

Gepubliceerd op 11 juni 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
14 september 2021
Zalm teriyaki bowl
 
Zalm teriyaki bowl

Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.
10 september 2021
brownie cheesecake
 
Weekmenu 2021 – week 37

Het weekmenu zit weer bomvol makkelijke maaltijden, snelle recepten en inspiratie voor een week lang lekker samen eten.