Arabisch kipstoofpotje



De lamsstoof uit Eet.Leef.Reis van Donal Skehan was de inspiratie voor deze hartverwarmend lekkere stoofschotel met kip en volop specerijen. Een ideaal stoofgerecht om in het weekend te maken en de dag erna te eten. Dan is je kipstoofschotel namelijk nóg lekkerder. Je hoeft ‘m dan alleen maar kort op te warmen zodat je lekker snel aan tafel kunt.

Oh en had ik al gezegd hoe lekker dit stoofrecept is en hoe makkelijk te maken?! Oh en laat je niet van de wijs brengen door de ingrediëntenlijst, want de meeste specerijen zul je in huis hebben. Kom, we gaan de keuken in.

Ingrediënten – voor vier personen
750g kip (2 kippenpoten en 2 kippendijen, zonder bot)
75g gele rozijnen
75g gedroogde abrikozen, in reepjes
100ml vers sinaasappelsap (om de rozijnen en abrikoos in te wellen)

Specerijenmix
2tl kurkuma
2tl gemalen komijn
1tl cayenne
2tl kaneel
2tl gemalen koriander
1,5tl gemalen gember

Verder nodig
2 uien, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
duimdik stuk verse gember, geraspt
2 courgettes, in grove stukken
1 prei, in ringen (goed gewassen)
2 blikken tomatenblokjes (á 400g)
400ml kippenbouillon
zout & peper

Voor erbij: parelcouscous (of gebruik rijst of gewone couscous)

Arabisch kipstoofpotje

Voor dit stoofpotje met kip begin je met het mengen van de specerijen. Wrijf de kip met de helft ervan in. Laat dit zolang je wilt intrekken, liefst een uurtje maar langer mag. Verhit een eetlepel olie in een grote stoofpan en braad hierin de kip rondom goudbruin in aan. Haal de kip eruit en leg die even apart op een schoon bord. Doe nog een eetlepel olie in de pan en fruit hierin de ui, knoflook en gember aan gedurende 6-8 minuten op medium vuur. Dan de rest van de specerijenmix erbij, samen met de prei en een minuut aanbakken.

Makkelijk stoofrecept met kip

De kip gaat nu terug in de pan, samen met de courgetteblokjes, de tomaat uit blijk, bouillon en gedroogde vruchten (rozijnen en abrikoos, inclusief het sap). Zet het vuur hoog, breng aan de kook en draai daarna het vuur terug tot de inhoud pruttelt. Laat het zo 1 – 1 ½ uur pruttelen, met de deksel schuin op de pan.

Serveer met gekookte parelcouscous (of andere graansoort naar keuze). Super lekker is het ook om de restjes van de stoof op te deppen met lekker vers Marokkaans of Turks brood. Ik zei het toch, een super makkelijk stoofrecept 😉

Gepubliceerd op 3 oktober 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.