Appelkruimeltaart, de lekkerste appeltaart ooit

Als het op appeltaartrecepten aankomt mag het recept voor de állerlekkerste appeltaart niet ontbreken. En dat is zonder twijfel deze appelkruimeltaart.
Want appeltaartrecepten zijn er op de site volop. Zoals de tarte normande die al jaren zwaar populair is. Een goed moment om te kijken of ik een appeltaart kon maken die nóg lekkerder is, maar wel net zo makkelijk om te maken.
Jullie zijn natuurlijk uiteindelijk de écht jury, maar ik durf nu al te zeggen dat deze appelkruimeltaart mogelijk de lekkerste appeltaart is die je ooít gaat eten. Probeer maar!
Voor één appelkruimeltaart (10 punten)
Voor de bodem
- 225g bloem
- 100g koude boter, in blokjes
- 50g suiker
- 1 eierdooier
- mespunt zout
Voor de (custard) vulling
- 4 Elstar appels, zonder klokhuis, geschild en in partjes
- 200ml slagroom
- 30g suiker
- 30g bloem
- 3 eidooiers
Voor de kruimeltopping
- 100g suiker
- 150g bloem
- 100g koude boter, in blokjes
Verder nodig: springvorm van 24cm doorsnede, ingevet – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht)
Het recept voor de allerlekkerste appelkruimeltaart
Voor de allerlekkerste appeltaart begin je met het maken van het deeg. Meng bloem, suiker en zout in een kom. Kneed met koude handen, zo snel mogelijk, de boter erdoor heen tot je grove kruimels hebt.
Doe de eidooier erbij en meng nog even goed. Het blijft kruimelig, geen paniek. Stort dit in de bakvorm en met je handen verdeel je het gelijkmatig en druk je het stevig aan. Zorg voor de opstaand randje van ongeveer één centimeter, in verband met de custardvulling straks.
Appelkruimeltaart met custardvulling
De appeltaart wordt nóg lekkerder nu. Je gaat namelijk een custardvulling maken. Meng hiervoor de slagroom met de suiker en eidooiers en mix er de bloem met een garde door heen.
Verdeel dan de appelpartjes over de taartbodem. Giet de custardvulling erover heen en verdeel gelijkmatig.
Om er een echte appelkruimeltaart van te maken meng je suiker en bloem. En wederom met koude handen kneed je de boter er door heen. Ook nu wil je weer een kruimelig, zanderig eindresultaat. Verdeel deze kruimels over de bovenkant van je appeltaart. Zet het blik dan voorzichtig in de voorverwarmde oven. Bak 30-35 minuten, tot de kruimelige bovenkant van je appeltaart mooi goudbruin kleurt.
Lekkerste appelkruimeltaart
Haal de appeltaart uit de oven en laat in de vorm zo goed als helemaal afkoelen. Haal de appelkruimeltaart daarna uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen, zodat de kruimeltopping lekker krokant kan worden.
Serveer zo vers mogelijk. Ook heerlijk als dessert met een bolletje vanille-ijs erbij. Heb jij de appelkruimeltaart gemaakt en ben je het met me eens dat dit de állerlekkerste is, dan hoor ik dat natuurlijk graag van je!
Gepubliceerd op 23 oktober 2020
36 reacties
De kruimelappeltaart was heel lekker.
Ik ga de volgende keer een vanillepeul proberen in de banketbakkersroom .
wat is de temperatuur in een elektrische oven?
dat verschilt per oven, maar meestal is dat 20 graden warmer dan hetelucht
Heerlijk! Makkelijk! Mooi!
Kun je deze taart als hij klaar is ook bewaren inde diepvries?
zou ik persoonlijk niet doen. De kruimellaag wordt er niet lekkerder van over het algemeen
hi mijn taart zit nu in de oven hij ziet er heerlijk uit echt een handig rrecept 😉
ik hoop dat ‘ie ook zo gesmaakt heeft!
Kun je deze ook een dag van tevoren maken? En anders, hoe lang duurt het afkoelen ongeveer in totaal?
dat kan op zich prima. Maar persoonlijk vind ik ‘m vers het allerlekkerst. Afkoelen duurt een uurtje ongeveer
Je schrijft meng voor de custardvulling de slagroom met….., maar in de beschrijving staat bloem. dat is toch helemaal anders dan custard.
die zorgt voor de binding in deze custardvulling. En die maak je dus inderdaad anders dan reguliere custard.
Ik had een vraag over de appelkruimeltaart. Moet de custardvulling uitgebreid gemixt worden met een mixer, zodat het slagroom stijf wordt, of gewoon doorelkaar roeren/mengen?
nee, gewoon goed doorroeren en zorgen dat er geen klontjes meer in zitten. Het bindt dan tijdens het bakken. Veel bakplezier!
Zou het ook kunnen met kant en klare kruimeldief uit de Aldi ?
dat deeg ken ik niet, dus zou ik niet durven zeggen Maria
Dat lijkt ook erg lekker.
Maar kan het ook met gewoon melk, is dan iets minder calorieen
Gewoon even om te weten.
Gr Marleen
ik zou als ik jou was en een lekkere taart wil maken niet op de paar calorieën van slagroom letten. Zoveel zit er niet in en het geeft niet alleen smaak maar ook binding aan je custard. Eet je de dag erna weer gewoon alleen een appel, zonder taart erom heen 😉 Lekker van genieten dus!
Zal deze taart zeker eens proberen ziet er lekker uit
Misschien een stomme vraag maar moet je de slagroom opkloppen? Ik heb het vloeibaar gelaten omdat dat niet specifiek in het recept stond, maar de binnenkant van de taart blijft nu vloeibaar na 40 min in de oven…
nee, die laat je gewoon vloeibaar. Samen met het ei en de bloem bindt dat in de warmte van de oven. Maar let op, ovens verschillen onderling dus wellicht moet ‘ie in jouw oven wat langer.
Lijkt me lekker om te maken maar het lukt me niet om het recept af te drukken. Wat doe ik fout?
voor hoeveel personen is dit recept
dat ligt er aan in hoeveel stukken je ‘m snijdt Lucas, maar voor 8-10 personen zeker wel
Bedankt voor dit recept ik ga hem nu maken ons zoontje heeft een histamine vrij dieet.. hij is morgen jarig dus een echte taart voor zijn verjaardag
Heb deze vorige week bij een collega gegeten heerlijk!!! Heb hem net zelf in de oven gezet. Ben benieuwd
wat leuk om te horen. Ik hoop dat ‘ie thuis ook zo lekker gesmaakt heeft
Beste Susan,
Kan de taart gebakken worden in een quiche bakvorm(waar ik ook vlaaien in bak) of is die vorm te laag en kan ik hem beter bakken in een appeltaart springvorm? Dank je!
dat is altijd wat lastig om op afstand te zeggen, maar ik zou het voor de zekerheid gewoon in de springvorm bakken.
Dank je, fijne dag!
Hoe heet moet de oven?
200C hetelucht (zoals ook in het recept vermeld staat 😉 )
Totaal overheen gelezen!🙈 excuus
Super lekkere taart! 😍
haha, kan gebeuren Lisa. Maar fijn dat ‘ie in de smaak viel!
Dit is de lekkerste appeltaart die ik ooit gemaakt en geproefd heb! Mijn complimenten.
Super om te horen, dankjewel!