Amandeltaart met zomerfruit

Met zomerfruit maak je deze verrassend lekkere amandeltaart. Daar zit niet alleen amandelmeel doorheen, maar ook knapperige amandel bovenop. Een ultiem zomers dessert! Maar ook bij de koffie of de thee misstaat deze amandeltaart niet hoor. Het is maar net wat je voorkeur heeft.
Dat geldt ook voor het zomerfruit dat je gebruikt. Ik gebruikte een mix van zelf geplukte bramen en gekochte blauwe bessen. Maar ieder soort zacht zomerfruit kan. Dit is overigens geen taart om lang te bewaren. Vers uit de oven (oké, heel even eerst laten afkoelen) is ‘ie het allerlekkerst. En dit is hoe je deze amandeltaart met zomerfruit maakt.
Ingrediënten
175 g zachte roomboter
150 g fijne suiker
rasp van 1 citroen
2 eieren
100 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
½ tl zout
100 g amandelmeel
125 g verse bramen
125 g verse blauwe bessen
75 g geschaafde amandelen
Verder nodig: springvorm 20cm (ingevet) – oven voorverwarmen op 160 C (hetelucht)
Amandeltaart met zomerfruit
In een kom gaat de boter, suiker en citroenrasp. Mix dit (met een standmixer of handmixer) tot alle suiker goed is opgenomen en alles crèmig is. Dan gaan daar één voor één de eieren bij. Schraap de zijkanten goed in de kom en voeg pas een ei toe als de andere volledig is opgenomen.
Zeef het zelfrijzend bakmeel en voeg daar de bakpoeder en zout aan toe. Doe dit, samen met het amandelmeel, schepje voor schepje bij het botermengsel terwijl je blijft mixen. Het beslag gaat nu in de ingevette springvorm. Strijk met de achterkant van een natte lepel het beslag glad en gelijkmatig uit. Bak dit nu 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Zomerfruit en taart
Haal dan uit de oven en verdeel het zomerfruit over de bovenkant van je taart. Verdeel het amandelschaafsel over je zomerfruit, zodat alles bedekt is. Bak dan de cake nog 25 minuten. Je amandeltaart met zomerfruit is klaar als je amandelschaafsel goudbruin is.
Tip: zo weet je of je taartbodem gaar is
Check ook of je bodem gaar is door in het midden een satéprikker te steken. Komt die er schoon en zonder beslag uit, dan is ook je bodem perfect. Bak ‘m anders nog iets langer (en bescherm je amandelschaafsel eventueel met een laagje aluminiumfolie)
Laat als je de amandeltaart uit de oven haalt ‘m in het bakblik afkoelen, voor je de springvorm verwijdert en de taart met zomerfruit in stukjes snijdt. Lekker ook om er nog wat poedersuiker over heen te strooien. Geniet ervan!
Gepubliceerd op 23 augustus 2020