Abrikozen hangoptaart

Abrikozen hangoptaart
In Oostenrijk noemen ze dit Topfen Kuchen, en ik at er menigeen van afgelopen zomer. Dus thuis aan de slag om een eigen variant te maken. Met hangop dus, want Topfen is een Oostenrijkse variant van dikke kwark. Met dank aan een duitstalige website vond ik een recept dat ik daarna aanpaste met de ingrediënten zoals wij die in Nederland kunnen krijgen.
Ik maakte de taart met abrikozen, maar gebruik gerust ander zacht seizoensfruit zoals perziken of nectarines. Oh en nodig genoeg bezoek uit, want deze taart wil je delen!
Voor één taart – ruim 12 stukken
Voor de bodem
200g zachte boter
150g witte basterdsuiker
3 eiwitten
3 eidooiers
375g bloem
3tl bakpoeder
Voor de vulling
4 eiwitten
4 eidooiers
100g poedersuiker
500g hangop (gemaakt van 1liter volle yoghurt)
1el vanille extract
125ml melk
125ml zonnebloemolie
35g maïzena
300g abrikozen, gehalveerd en pit verwijderd
Oven voorverwarmen op 150C (hetelucht) – bakblik 20x30cm (ingevet en met bloem bestoven)
Bodem voor je abrikozentaart
Mix met een mixer de zachte boter met eidooiers, tot die volledig zijn opgenomen. In een andere kom mix je de eiwitten met de poedersuiker tot ze stijf zijn. Meng de bloem met het bakpoeder, en mix dat door het botermengsel. Tot slot de stijfgeslagen eiwitten door het beslag scheppen, tot ze zijn opgenomen. Verdeel dit over de bodem van je ingevette bakblik.
Hoe maak je hangop?
Dat is super simpel, maar moet je wel al de dag doen vóór je deze taart maakt, want daar gaat even wat tijd overheen. Hang een schone theedoek, in een zeef, boven een grote kom. Hierin giet je de yoghurt. En die laat je nu een nachtje uitlekken. Het vocht vang je op in de kom, in je theedoek blijft de hangop over. Simpel toch?
Abrikozen hangoptaart
Voor de vulling mix je met een garde de hangop met de eidooiers, poedersuiker, vanille, melk, zonnebloemolie en maïzena tot een glad beslag. De 4 eiwitten klop je met de suiker stijf en spatel je tot slot door het beslag heen. Giet dit op je bodem en strijk glad. Verdeel over de bovenkant de abrikozen en bak je taart nu 45-50 minuten in de voorverwarmde oven. Net als bij een cheesecake mag ‘ie nog wel een klein beetje in het midden wiebelen, na de baktijd maar niet teveel!
Laat de taart afkoelen en zet ‘daarna nog 2 uur in de koelkast om verder op te stijven. Serveer op kamertemperatuur en bestrooi, als je wilt, nog met wat extra poedersuiker. Geniet ervan!
Gepubliceerd op 31 augustus 2017