Abrikozen hangoptaart



Abrikozen hangoptaart

In Oostenrijk noemen ze dit Topfen Kuchen, en ik at er menigeen van afgelopen zomer. Dus thuis aan de slag om een eigen variant te maken. Met hangop dus, want Topfen is een Oostenrijkse variant van dikke kwark. Met dank aan een duitstalige website vond ik een recept dat ik daarna aanpaste met de ingrediënten zoals wij die in Nederland kunnen krijgen.

Ik maakte de taart met abrikozen, maar gebruik gerust ander zacht seizoensfruit zoals perziken of nectarines. Oh en nodig genoeg bezoek uit, want deze taart wil je delen!

Voor één taart – ruim 12 stukken

Voor de bodem
200g zachte boter
150g witte basterdsuiker
3 eiwitten
3 eidooiers
375g bloem
3tl bakpoeder

Voor de vulling
4 eiwitten
4 eidooiers
100g poedersuiker
500g hangop (gemaakt van 1liter volle yoghurt)
1el vanille extract
125ml melk
125ml zonnebloemolie
35g maïzena
300g abrikozen, gehalveerd en pit verwijderd

Oven voorverwarmen op 150C (hetelucht) – bakblik 20x30cm (ingevet en met bloem bestoven)

Bodem voor je abrikozentaart

Mix met een mixer de zachte boter met eidooiers, tot die volledig zijn opgenomen. In een andere kom mix je de eiwitten met de poedersuiker tot ze stijf zijn. Meng de bloem met het bakpoeder, en mix dat door het botermengsel. Tot slot de stijfgeslagen eiwitten door het beslag scheppen, tot ze zijn opgenomen. Verdeel dit over de bodem van je ingevette bakblik.

Hoe maak je hangop?

Dat is super simpel, maar moet je wel al de dag doen vóór je deze taart maakt, want daar gaat even wat tijd overheen. Hang een schone theedoek, in een zeef, boven een grote kom. Hierin giet je de yoghurt. En die laat je nu een nachtje uitlekken. Het vocht vang je op in de kom, in je theedoek blijft de hangop over. Simpel toch?

abrikozen hangop taart Smulpaapje

Abrikozen hangoptaart

Voor de vulling mix je met een garde de hangop met de eidooiers, poedersuiker, vanille, melk, zonnebloemolie en maïzena tot een glad beslag. De 4 eiwitten klop je met de suiker stijf en spatel je tot slot door het beslag heen. Giet dit op je bodem en strijk glad. Verdeel over de bovenkant de abrikozen en bak je taart nu 45-50 minuten in de voorverwarmde oven. Net als bij een cheesecake mag ‘ie nog wel een klein beetje in het midden wiebelen, na de baktijd maar niet teveel!

Laat de taart afkoelen en zet ‘daarna nog 2 uur in de koelkast om verder op te stijven. Serveer op kamertemperatuur en bestrooi, als je wilt, nog met wat extra poedersuiker. Geniet ervan!

 

Gepubliceerd op 31 augustus 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.