Strawberry shortcakes
Strawberry shortcakes noemen ze deze aardbeiencakjes in Amerika. Ze lijken een beetje op scones, alhoewel de ingrediënten wel anders zijn. Maar ze zijn wel net zo makkelijk te maken, en door de vulling mogelijk nóg lekkerder.
Uiteraard kun je in plaats van aardbeien ook voor ander lekker zomerfruit kiezen. Varieer er rustig op los!
Voor ongeveer 10 cakejes
400g bloem
50g suiker
10g bakpoeder
115g koude boter, in blokjes
250ml slagroom
2el zure room
1tl vanille extract
rasp van 1 citroen
Voor de vulling
1 bakje roomkaas naturel (Philadelphia)
2el poedersuiker
rasp van 1 limoen, en sap van een halve
1 doosje aardbeien
Oven voorverwarmen op 170C
Shortcakes maken
Meng als eerste de droge ingrediënten in een kom en met een mixer (of in de keukenmachine) mix je daar de koude boterblokjes door, tot je een zandstructuur hebt. Meng in een andere kom slagroom, zure room, vanille en citroenrasp en giet dat bij “het zand” in de andere kom. Meng tot één geheel.
Aardbeien shortcakes
Verdeel het deeg in 10 bolletjes, draai een bolletje in je handen en plet ‘dan iets. Leg de cakejes op een bakplaat met bakpapier en herhaal tot je deeg op is. Bak de cakejes, in de voorverwarmde oven, 30 minuten tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Laat ze na het bakken volledig op een rooster afkoelen. Dit kun je eventueel de avond van te voren ook al doen.
Strawberry shortcakes met limoenvulling
Voor de vulling meng je de roomkaas met een poedersuiker, limoenrasp en sap tot één geheel. Wil je het netjes doen, doe dan de vulling in een spuitzak zodat je het zo dadelijk goed kunt doseren. Halveer de shortcakes en spuit wat vulling op een helft. Beleg met halve aardbeien en doe de andere helft er dan weer tegen aan. Ter decoratie kun je nog een toefje op het kapje doen en garneren met een hele aardbei.
Bewaar tot gebruik in de koelkast, maar haal ze er voor het serveren tijdig uit zodat ze lekker op kamertemperatuur kunnen komen. Genieten maar!
Gepubliceerd op 5 juli 2016