Aardappelsalade met tomaat en geroosterde sjalot



Een eigentijdse Niçoise, zo zou je deze aardappelsalade ook kunnen noemen. De basis is van Samuel Levie, met een beetje van mezelf. Een heerlijk recept voor aardappelsalade is het resultaat!

Het recept voor deze aardappelsalade komt uit het nieuwste boek van Samuel Levie, Zó Gepiept, dat volledig in het teken staat van verrassende aardappelrecepten. Dat is behoorlijk gelukt ook. Want ik ben geen fervent aardappeleter, maar van zo goed als ieder recept in dit boek krijg ik trek! Samuel steekt in dit boek de bekende AGV in een nieuw jasje.

Lekkerste aardappelsalade

Het boek kreeg ik thuisgestuurd, inclusief de ingrediënten voor dit recept voor aardappelsalade. En hoewel de basis simpel is, gekookte aardappel, tomaat en sardines maakt de toevoeging van onder meer de geroosterde sjalot het een van de lekkerste aardappelsalades die ik in tijden gegeten heb.

Zo klaar ook. Want in nog geen half uur nadat de post het pakketje het bezorgd stond de salade op tafel. Dat is ook het idee van het boek, snelle maaltijden met aardappel als uitgangspunt. Doordat het boek meegaat met de seizoenen kun je dus het jaar rond verrassende aardappelgerechten op tafel zetten.

Wil je eens variëren met een makkelijke, lekkere en voedzame aardappelsalade dan is dit recept zéker een aanrader. Ik voegde er nog een paar eigen ingrediënten aan toe en speelde wat met de dressing. Kortom, een beetje van mezelf en een beetje van Samuel Levie leverde deze heerlijke aardappelsalade met tomaat, sardientjes en geroosterde sjalot op.

Voor 4 personen, als maaltijd

8 sjalotten, gehalveerd met schil er nog aan
1 sjalot, gepeld en in dunne ringen gesneden
2 blikjes sardines op olijfolie (200gram), olie niet weggooien!
750 gram vastkokende aardappels, geschild en in bitesize stukken gesneden
2 tenen knoflook, dunne plakjes
8 rijpe tomaten, in kwarten (zaadlijst verwijderd)
10 gram bieslook, fijn gesneden
10 gram kervel, fijn gesneden
rasp van 1 citroen
75 gram Taggiasche olijven
8 radijsjes, in kwarten
1 el extra vierge olijfolie
½ el balsamico azijn
zout & peper

Verder nodig: oven voorverwarmen 220 C (boven/onderwarmte) – bakplaat met bakpapier
Bereidingstijd: 30 minuten (inclusief oventijd)

aardappelsalade tomaat

Aardappelsalade met tomaat, sardientjes en geroosterde sjalot

Je begint voor deze aardappelsalade met het roosteren van de sjalotten. Meng hiervoor de gehalveerde sjalotten met 2 tot 3 eetlepels van de olie uit de blikjes sardientjes en spreid ze uit over de bakplaat. Rooster ze 20 – 25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin en zacht zijn.

In de tussentijd kook je voor de aardappelsalade de aardappels in 10-12 minuten beetgaar in kokend, gezouten water. Giet af en laat uitstomen. Ondertussen verhit je een eetlepel van de sardientjes olie in een grote koekenpan. Fruit hierin de sjalotringen en knoflook een paar minuten aan. Voeg de tomaat dan toe en bak een paar minuten mee, tot ze wat zachter zijn. Tot slot gaat daar de inhoud van de blikjes sardines bij. Schep die een minuutje mee, ze hoeven alleen warm te worden.

Makkelijke aardappelsalade

Doe de iets afgekoelde aardappels nu in een grote schaal. Om de aardappelsalade af te maken gaat daar de inhoud van je koekenpan bij, samen met de citroenrasp, bieslook, kervel, olijven en radijsjes. Super makkelijk toch?! Tot slot breng je de aardappelsalade op smaak met de olijfolie, balsamico, zout en peper. Schep op het laatst alles voorzichtig om.

Geroosterde sjalotten

Haal de geroosterde sjalotten uit de oven en serveer die op een schaaltje met de aardappelsalade. Ongekend lekker en een fantastische toevoeging aan deze aardappelsalade. Geniet ervan!

aardappelsalade snel klaar

Zó gepiept van Samuel Levie

Het boek van Samuel Levie – Zó Gepiept – is vanaf nu in iedere boekhandel verkrijgbaar of bestel ‘m online. Het boek kost € 22,50 en is uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar.

Gepubliceerd op 19 april 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 mei 2021
 
Aspergesoep met zelfgemaakte aspergebouillon

Je verspilt niks van die heerlijke asperges als je er een soep van maakt met een zelfgemaakte aspergebouillon.
7 mei 2021
dutch baby
 
Weekmenu 2021 – week 19

Een weekmenu met gerechten passend bij de tijd van het jaar. Verrassende gerechten ook, maar stuk voor stuk even lekker (en gezond!)
5 mei 2021
 
Ovenschotel met gehakt en banaan

Van studentenhap naar familiemaaltijd. Dat gebeurde er met het recept voor deze verrassende ovenschotel met gehakt en banaan!
2 mei 2021
maaltijdsalade met vis
 
Salade met makreel en rode biet

Een goedgevulde salade met makreel en rode biet. Heerlijk als lunchsalade of een lichte maaltijdsalade. Een verrassend saladerecept!
2 mei 2021
pasta pollo tonato smulpaapje
 
De 5 lekkerste recepten met tonijn

Tonijn kun je ook op verantwoorde manier in je gerechten gebruiken. Hoe je dat doet, plus de lekkerste recepten met tonijn lees je hier.
30 april 2021
samen koken
 
Weekmenu 2021 – week 18

Het weekmenu biedt weer volop makkelijke doordeweekse maaltijden voor het hele gezin. Met een lekkere cake voor het weekend. Smullen maar!