Aardappelsalade met tomaat en geroosterde sjalot



Een eigentijdse Niçoise, zo zou je deze aardappelsalade ook kunnen noemen. De basis is van Samuel Levie, met een beetje van mezelf. Een heerlijk recept voor aardappelsalade is het resultaat!

Het recept voor deze aardappelsalade komt uit het nieuwste boek van Samuel Levie, Zó Gepiept, dat volledig in het teken staat van verrassende aardappelrecepten. Dat is behoorlijk gelukt ook. Want ik ben geen fervent aardappeleter, maar van zo goed als ieder recept in dit boek krijg ik trek! Samuel steekt in dit boek de bekende AGV in een nieuw jasje.

Lekkerste aardappelsalade

Het boek kreeg ik thuisgestuurd, inclusief de ingrediënten voor dit recept voor aardappelsalade. En hoewel de basis simpel is, gekookte aardappel, tomaat en sardines maakt de toevoeging van onder meer de geroosterde sjalot het een van de lekkerste aardappelsalades die ik in tijden gegeten heb.

Zo klaar ook. Want in nog geen half uur nadat de post het pakketje het bezorgd stond de salade op tafel. Dat is ook het idee van het boek, snelle maaltijden met aardappel als uitgangspunt. Doordat het boek meegaat met de seizoenen kun je dus het jaar rond verrassende aardappelgerechten op tafel zetten.

Wil je eens variëren met een makkelijke, lekkere en voedzame aardappelsalade dan is dit recept zéker een aanrader. Ik voegde er nog een paar eigen ingrediënten aan toe en speelde wat met de dressing. Kortom, een beetje van mezelf en een beetje van Samuel Levie leverde deze heerlijke aardappelsalade met tomaat, sardientjes en geroosterde sjalot op.

Voor 4 personen, als maaltijd

8 sjalotten, gehalveerd met schil er nog aan
1 sjalot, gepeld en in dunne ringen gesneden
2 blikjes sardines op olijfolie (200gram), olie niet weggooien!
750 gram vastkokende aardappels, geschild en in bitesize stukken gesneden
2 tenen knoflook, dunne plakjes
8 rijpe tomaten, in kwarten (zaadlijst verwijderd)
10 gram bieslook, fijn gesneden
10 gram kervel, fijn gesneden
rasp van 1 citroen
75 gram Taggiasche olijven
8 radijsjes, in kwarten
1 el extra vierge olijfolie
½ el balsamico azijn
zout & peper

Verder nodig: oven voorverwarmen 220 C (boven/onderwarmte) – bakplaat met bakpapier
Bereidingstijd: 30 minuten (inclusief oventijd)

aardappelsalade tomaat

Aardappelsalade met tomaat, sardientjes en geroosterde sjalot

Je begint voor deze aardappelsalade met het roosteren van de sjalotten. Meng hiervoor de gehalveerde sjalotten met 2 tot 3 eetlepels van de olie uit de blikjes sardientjes en spreid ze uit over de bakplaat. Rooster ze 20 – 25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin en zacht zijn.

In de tussentijd kook je voor de aardappelsalade de aardappels in 10-12 minuten beetgaar in kokend, gezouten water. Giet af en laat uitstomen. Ondertussen verhit je een eetlepel van de sardientjes olie in een grote koekenpan. Fruit hierin de sjalotringen en knoflook een paar minuten aan. Voeg de tomaat dan toe en bak een paar minuten mee, tot ze wat zachter zijn. Tot slot gaat daar de inhoud van de blikjes sardines bij. Schep die een minuutje mee, ze hoeven alleen warm te worden.

Makkelijke aardappelsalade

Doe de iets afgekoelde aardappels nu in een grote schaal. Om de aardappelsalade af te maken gaat daar de inhoud van je koekenpan bij, samen met de citroenrasp, bieslook, kervel, olijven en radijsjes. Super makkelijk toch?! Tot slot breng je de aardappelsalade op smaak met de olijfolie, balsamico, zout en peper. Schep op het laatst alles voorzichtig om.

Geroosterde sjalotten

Haal de geroosterde sjalotten uit de oven en serveer die op een schaaltje met de aardappelsalade. Ongekend lekker en een fantastische toevoeging aan deze aardappelsalade. Geniet ervan!

aardappelsalade snel klaar

Zó gepiept van Samuel Levie

Het boek van Samuel Levie – Zó Gepiept – is vanaf nu in iedere boekhandel verkrijgbaar of bestel ‘m online. Het boek kost € 22,50 en is uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar.

Gepubliceerd op 19 april 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.