Aardappelsalade met sperzieboontjes & makreel

Net als pastasalades zijn aardappelsalades ideaal voor zomerse dagen. In een kwartiertje tijd heb je alles voorbereid. Je mikt alles in één kom, husselen en klaar ben je.
Deze aardappelsalade is geïnspireerd op de salade Nicoise, waar normaliter tonijn in zit. Ik koos voor een budgetvriendelijke gerookte makreel. Maar voel je vrij om toch gewoon tonijn te gebruiken.
Voor ruim 6 personen, als maaltijd
650g krieltjes (in de schil), gewassen en in grove partjes gesneden
500g sperziebonen, gehalveerd
50g zwarte olijven, gehalveerd
100g kleine tomaatjes, gehalveerd
½ rode ui, fijn gesnipperd
2 eieren, hardgekookt en in partjes
1 gerookte makreel, in grove stukken
optioneel: verse peterselie, fijngehakt
Voor de dressing
2el halfvolle yoghurt
2el mayonaise
1tl Dijon mosterd
rasp van 1 limoen
sap van ½ limoen
1tl knoflookpoeder
zout & peper
Makkelijke aardappelsalade
Kook de aardappeltjes in gezouten, kokend water in 5 minuten beetgaar. Kook de sperzieboontjes in gezouten kokend water in 8-10 minuten beetgaar. In dezelfde pan kun je ook de eieren koken, die hebben dezelfde tijd nodig. Bereid in de tussentijd de andere ingrediënten voor. Fileer de makreel en verwijder alle mogelijke graatjes. Maak de dressing en doe die in een grote kom.
Snelle aardappelsalade met makreel
Giet de boontjes en aardappeltjes af en doe die, warm, in de kom met de dressing. Hussel goed om. Daar gaan de olijven, tomaatjes en ui bij. Schep weer goed door. Tot slot de makreel er door mengen. Garneer de salade met partjes gekookt ei en peterselie. Serveer lauwwarm of laat helemaal afkoelen en zet dan afgedekt in de koelkast. Haal half uurtje voor je gaat eten uit de koelkast, zodat de salade op kamertemperatuur kan komen.
Restjes zijn de dag erna ook heerlijk als lunch.
Gepubliceerd op 1 augustus 2018