Aardappelsalade met sperzieboontjes & makreel



Net als pastasalades zijn aardappelsalades ideaal voor zomerse dagen. In een kwartiertje tijd heb je alles voorbereid. Je mikt alles in één kom, husselen en klaar ben je.

Deze aardappelsalade is geïnspireerd op de salade Nicoise, waar normaliter tonijn in zit. Ik koos voor een budgetvriendelijke gerookte makreel. Maar voel je vrij om toch gewoon tonijn te gebruiken.

aardappelsalade makreel Smulpaapje

Voor ruim 6 personen, als maaltijd

650g krieltjes (in de schil), gewassen en in grove partjes gesneden
500g sperziebonen, gehalveerd
50g zwarte olijven, gehalveerd
100g kleine tomaatjes, gehalveerd
½ rode ui, fijn gesnipperd
2 eieren, hardgekookt en in partjes
1 gerookte makreel, in grove stukken
optioneel: verse peterselie, fijngehakt

Voor de dressing

2el halfvolle yoghurt
2el mayonaise
1tl Dijon mosterd
rasp van 1 limoen
sap van ½ limoen
1tl knoflookpoeder
zout & peper

Makkelijke aardappelsalade

Kook de aardappeltjes in gezouten, kokend water in 5 minuten beetgaar. Kook de sperzieboontjes in gezouten kokend water in 8-10 minuten beetgaar. In dezelfde pan kun je ook de eieren koken, die hebben dezelfde tijd nodig. Bereid in de tussentijd de andere ingrediënten voor. Fileer de makreel en verwijder alle mogelijke graatjes. Maak de dressing en doe die in een grote kom.

Snelle aardappelsalade met makreel

Giet de boontjes en aardappeltjes af en doe die, warm, in de kom met de dressing. Hussel goed om. Daar gaan de olijven, tomaatjes en ui bij. Schep weer goed door. Tot slot de makreel er door mengen. Garneer de salade met partjes gekookt ei en peterselie. Serveer lauwwarm of laat helemaal afkoelen en zet dan afgedekt in de koelkast. Haal half uurtje voor je gaat eten uit de koelkast, zodat de salade op kamertemperatuur kan komen.

Restjes zijn de dag erna ook heerlijk als lunch.

Gepubliceerd op 1 augustus 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.