Aardappelsalade met andijvie & citroen



Dit is niet een stamppot andijvie, maar ook geen klassieke aardappelsalade. Wat het wel is? Héél erg lekker én simpel om te maken.

Jaren geleden at ik van een recept van de Lindenhoff een aardappelsalade met een lamsworstje. Door de aardappels zat lekker wat citroen en het contrast met dat pittige worstje was subliem. Ik maakte er nu een variant op waarbij ik de salade er niet los bij serveer, maar door de aardappelsalade heen meng. Wel kocht ik, toen ik laatst in de buurt was, weer de lamsworstjes van de Lindenhoff. Dat pittige van dat worstje met het frisse van de citroen is gewoon heerlijk.

Als bruggetje tussen de winterse andijvie stamppot en de klassieke aardappelsalade deed ik de andijvie door de aardappels heen. Het effect is verrassend eenvoudig, maar oh zo lekker. Nog een paar rijpe tomaatjes voor extra frisheid en in een kwartier zit je blij te zijn met een bord aardappelsalade op je schoot.

Wat ik ook merkte is dat na dat ik afgelopen jaar zo veel met een foodfotograaf heb gewerkt voor mijn boeken, mijn fotoskills er niet beter op zijn geworden haha. Toch vind ik het recept te lekker om het niet met je te delen. Proef het maar gewoon. Het is heerlijk in zijn eenvoud!

Voor 4 personen

1 kilo iets kruimige aardappels, in grove blokjes
4-8 lamsworstjes (of een ander pittig worstje)
1 stronk verse andijvie (dus niet een zak voorgesneden andijvie)
150 gram cherry tomaatjes, gehalveerd
rasp van 1 citroen
2-3 el mayonaise (ik gebruikte the Original van the Mayo Sisters)
1 tl mierikswortel (of gebruik mosterd)
1-2 el extra vierge olijfolie
zeezout & versgemalen witte peper

Aardappelsalade met andijvie & citroen

Aardappelsalade met andijvie & citroen

Deze salade begint natuurlijk met aardappels, dus die kook je in gezouten water ongeveer 10 minuten tot ze net beetgaar zijn. Giet af en laat even uitstomen. Terwijl de aardappels koken bereid je de rest van de ingrediënten voor. Bak de lamsworstjes in 10 minuten goudbruin en gaar.

Snijd de verse andijvie in grove stukken en was die goed, laat uitlekken in een vergiet terwijl je de tomaatjes halveert. In een grote schaal meng je de mayonaise, mierikswortel, citroenrasp en olijfolie. Daar gaan de gekookte aardappels bij (die mogen nog warm zijn). Meng alles goed door, zodat je aardappels lekker in de dressing zitten. Tot slot nog wat zout en peper erover.

Makkelijke en snelle aardappelsalade

Meng de uitgelekte andijvie en gehalveerde tomaatjes door je aardappelsalade, die inmiddels lauwwarm is. Je wil namelijk dat de andijvie lekker knapperig blijft. Proef en stel waar nodig de smaak van je aardappelsalade een beetje bij met wat extra zeezout, olijfolie of misschien zelfs wat citroensap. Lamsworstje erbij en klaar! Zo makkelijk en snel is deze aardappelsalade dus gemaakt. Geniet ervan.

Gepubliceerd op 9 april 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.