Aardappelsalade met andijvie & citroen



Dit is niet een stamppot andijvie, maar ook geen klassieke aardappelsalade. Wat het wel is? Héél erg lekker én simpel om te maken.

Jaren geleden at ik van een recept van de Lindenhoff een aardappelsalade met een lamsworstje. Door de aardappels zat lekker wat citroen en het contrast met dat pittige worstje was subliem. Ik maakte er nu een variant op waarbij ik de salade er niet los bij serveer, maar door de aardappelsalade heen meng. Wel kocht ik, toen ik laatst in de buurt was, weer de lamsworstjes van de Lindenhoff. Dat pittige van dat worstje met het frisse van de citroen is gewoon heerlijk.

Als bruggetje tussen de winterse andijvie stamppot en de klassieke aardappelsalade deed ik de andijvie door de aardappels heen. Het effect is verrassend eenvoudig, maar oh zo lekker. Nog een paar rijpe tomaatjes voor extra frisheid en in een kwartier zit je blij te zijn met een bord aardappelsalade op je schoot.

Wat ik ook merkte is dat na dat ik afgelopen jaar zo veel met een foodfotograaf heb gewerkt voor mijn boeken, mijn fotoskills er niet beter op zijn geworden haha. Toch vind ik het recept te lekker om het niet met je te delen. Proef het maar gewoon. Het is heerlijk in zijn eenvoud!

Voor 4 personen

1 kilo iets kruimige aardappels, in grove blokjes
4-8 lamsworstjes (of een ander pittig worstje)
1 stronk verse andijvie (dus niet een zak voorgesneden andijvie)
150 gram cherry tomaatjes, gehalveerd
rasp van 1 citroen
2-3 el mayonaise (ik gebruikte the Original van the Mayo Sisters)
1 tl mierikswortel (of gebruik mosterd)
1-2 el extra vierge olijfolie
zeezout & versgemalen witte peper

Aardappelsalade met andijvie & citroen

Aardappelsalade met andijvie & citroen

Deze salade begint natuurlijk met aardappels, dus die kook je in gezouten water ongeveer 10 minuten tot ze net beetgaar zijn. Giet af en laat even uitstomen. Terwijl de aardappels koken bereid je de rest van de ingrediënten voor. Bak de lamsworstjes in 10 minuten goudbruin en gaar.

Snijd de verse andijvie in grove stukken en was die goed, laat uitlekken in een vergiet terwijl je de tomaatjes halveert. In een grote schaal meng je de mayonaise, mierikswortel, citroenrasp en olijfolie. Daar gaan de gekookte aardappels bij (die mogen nog warm zijn). Meng alles goed door, zodat je aardappels lekker in de dressing zitten. Tot slot nog wat zout en peper erover.

Makkelijke en snelle aardappelsalade

Meng de uitgelekte andijvie en gehalveerde tomaatjes door je aardappelsalade, die inmiddels lauwwarm is. Je wil namelijk dat de andijvie lekker knapperig blijft. Proef en stel waar nodig de smaak van je aardappelsalade een beetje bij met wat extra zeezout, olijfolie of misschien zelfs wat citroensap. Lamsworstje erbij en klaar! Zo makkelijk en snel is deze aardappelsalade dus gemaakt. Geniet ervan.

Gepubliceerd op 9 april 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.