Aardappels uit de oven

Uit Flavour van Ottolenghi komt dit verrassende aardappelrecept. Gemaakt in de oven, met zacht gegaard ei en een beetje pit. Probeer maar!
Want als je iets aan Ottolenghi over kunt laten is het wel om heel veel smaak in een gerecht te stoppen. Hoewel de ingrediënten redelijk eenvoudig lijken tilt dit recept het idee van aardappels uit de oven wel naar een compleet nieuw niveau.
Gochujang pasta is een Koreaanse chilipasta (ik gebruikte ‘m al eerder in deze Kimchi Fried Rice) Lang houdbaar en in menig toko te koop. Niet duur ook, dus een aanrader om aan te schaffen en in huis te hebben. Net als misopasta trouwens (die je ook heel lekker in deze soep kunt gebruikten), die ook in dit Ottolenghi recept wordt gebruikt.
Wil je wel van Ottolenghi koken, maar geen uren in de keuken staan dan is dit recept uit Flavour absoluut voor jou. In nog geen uur geniet je van je bijzondere aardappels uit de oven, met zacht gegaard ei en Gochujang. Benieuwd wat je er van vindt!
Voor vier personen, als lichte avondmaaltijd
- 400g pofaardappels, geschild en in reepjes van 4 x ½ cm gesneden
- 160g koolrabi, geschild en in reepjes van 4 x ½ cm gesneden
- 1 el gochujang pasta (toko)
- 2 tl witte misopasta (ik gebruikte donkere, die had ik al in huis)
- 2 kleine tenen knoflook, geperst
- 3 el olijfolie
- 8 eieren (ik gebruikte er 4)
- 1 limoen, voor erbij
zout
Voor de salsa
- 1 el limoensap
- 1 tl gochujang pasta
- 2 el olijfolie
- 2 tl bieslook
- 2 tl wit of zwart sesamzaad, geroosterd
Verder nodig: ovenvaste pan met deksel (28cm) of ronde ovenschaal (28cm) ingevet – oven 200C voorverwarmen
Aardappels uit de oven
Verwarm je pan/ovenschaal 5 minuten voor in de oven. Snijd de aardappels en koolrabi en meng met de smaakmakers tot alles goed omhuld is. Haal de pan met ovenhandschoenen uit de oven en stort je aardappel/koolrabimengsel hierin en spreid gelijkmatig uit. Bak dit in een onafgedekte pan gedurende 25 minuten. Keer de pan halverwege een halve slag, tot dat de bovenkant goudbruin en krokant is.
Aardappelrösti volgens Ottolenghi
Haal de pan, met ovenhandschoenen, uit de oven en met een lepel duw je 8 kuiltjes in het aardappelmengsel. Breek een ei in elk kuiltje. Deksel op de pan nu en zet dit terug in de oven. Laat de eitjes 8-10 minuten garen, tot het eiwit stevig is maar de dooiers nog zacht. Haal dan de pan uit de oven en bestrooi met (zee)zout.
In de tijd dat de eitjes garen maak je de salsa door alle ingrediënten te mengen. Sprenkel dit over de eieren. Knijp tot slot de partjes limoen uit over de eieren en serveer met lekker desembrood. Geniet!
Gepubliceerd op 1 november 2020
1 reactie
Gemaakt met zoete aardappel en knolselderij ipv aardappel en koolrabi. Ook heerlijk! ‘Loaded’ gemaakt met restje paksoi, wat shiii-take en augurk. Smaaksensatie!