Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst



In deze kinderkookles maakt onze dochter Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst klaar. Super makkelijk en zó klaar!

Nadat ze begin van de Coronacrisis al zelf aardappelpuree maakte, en afgelopen week de wentelteefjes, wilde dochterlief nu graag iets met gehaktballetjes maken. Dus bedacht ik een eenvoudig recept met Oosterse gehaktballetjes en gebakken rijst.

Dat staat in principe in 20 minuutjes op tafel en is zo eenvoudig, dat ons moppie (9,5) eigenlijk het hele gerecht in haar eentje maakte. En lékker dat het was!

Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst

voor vier personen, als avondmaaltijd

  • 350g rundergehakt
  • 1tl knoflookpoeder
  • 1tl gembersiroop
  • 1tl sojasaus (Tomasu)
  • ¼ – ½ tl chilipoeder
  • versgemalen peper
  • 400g gare rijst (ik gebruikte kant & klare rijst van Tilda)
  • 250g doperwten (vriezer)
  • scheutje gembersiroop extra, naar smaak

Bereidingstijd: 20 minuten (zonder kook-/afkoeltijd voor de rijst)

kinderkookles

 

Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst

Welke rijst gebruik ik? Ik heb eigenlijk altijd zakjes kant & klare rijst van Tilda in de voorraadkast staan. Die hoef je alleen nog maar op te warmen, volgens de gebruiksaanwijzing. Of je bakt het in de pan, zoals ik voor dit gerecht deed. Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf je eigen favoriete rijst koken. Doe dat dan als eerste en laat even goed uitstomen, voor je het opbakt.

Kinderkookles oosterse gehaktballetjes_Meike

Oosterse gehaktballetjes

In een kom gaat het gehakt met de knoflookpoeder, gembersiroop, sojasaus, chilipoeder (mild is ¼ tl, iets meer pit maar niet scherp is een ½ tl) en gemalen peper. Goed met de (schone!) handen door elkaar mengen en kleine balletjes van draaien. Je zou er ongeveer 24 moeten kunnen draaien. Bak deze in een hete pan met wat zonnebloemolie in 8 minuten goudbruin gaar.

Oosterse gehaktballetjes met gebakken rijst_Susan_Smulpaapje

Gebakken rijst met gekruide gehaktballetjes

In die tijd kook je in ruim water de doperwtjes beetgaar. Giet die af. Doe de gare rijst in een grote koekenpan en doe daar de erwtjes bij. Breng eventueel wat extra smaak met een scheutje gembersiroop en als je wilt sojasaus. Daar mogen dan de gare gehaktballetjes én het braadvocht bij. Serveer met wat gebakken uitjes en als je hebt wat kroepoek. Heb je nog lenteui liggen, dan zou ik die er ook nog – fijngesneden – overheen hebben gedaan. Maar die had ik even niet voorhanden…

Wil je het als ouders iets pittiger, doe er dan aan tafel wat sambal of srirachasaus door. Maar voor kinderen is het zo prima!

Gepubliceerd op 31 maart 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.