Shakshuka met paprika & tomaat



Het is een van onze lievelingsgerechten om mee te lunchen, in deze Coronatijd. Het is ook een gerecht waar ik ontzettend veel goede herinneringen aan heb, uit de tijd dat ik het at in Tel Aviv. Samen met schrijver van het boek TLV, Jigal Krant.

Zijn recept is de basis voor mijn versie, die ik op een paar puntjes aanpaste. Het resultaat is nog steeds een geurende stoofschotel van tomaat, paprika en heerlijke kruiden en specerijen. Yum!

Shakshuka2020_SusanAretz

Shakshuka met paprika & tomaat

voor 4 personen, als lunch of lichte maaltijd
500g rijpe tomaten, in kleine blokjes
500g rode paprika, in kleine blokjes
2 uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, geraspt of uit de pers
2 volle tl’s harissa (Souq, bij AH)
2 tl za’atar (Souq, bij AH)
2 tl ras el hanout (Midden Oostenwinkel)
1 tl gerookt paprikapoeder
1 laurierblaadje
zout & peper
4 eieren, wit en eigeel even apart opvangen
optioneel: Sumak (Midden Oostenwinkel of Souq, via AH)

voor erbij: verse pita of brood, iets dikker gesneden
Bereidingstijd: 45 minuten

Shakshuka met paprika & tomaat

Snijd de tomaat in héle kleine blokjes en doe ze in een vergiet. Laat even goed uitlekken. Snijd ook de paprika in hele kleine blokjes. ik gebruikte twee puntpaprika’s en twee gewone rode paprika’s. In een grote pan verwarm je de olie en hierin fruit je de paprika, ui, knoflook en harissa ongeveer 5 minuten zachtjes aan.

Vegetarische stoofschotel

Dan gaan de uitgelekte blokjes tomaat erbij, net als de za’atar, ras el hanout, paprikapoeder en laurier. Schep even om, vuur iets lager en deksel op de pan. Laat dit minstens 25 minuten stoven, maar liefst nog iets langer, tot de paprika heerlijk zacht is. Ik heb het ruim 45 minuten op het vuur laten staan, maar dat hoeft niet. Dan maak je vier kuiltjes in je gerecht. Doe als eerste de eiwitten van je eitjes in de kuiltjes. Verwarm dit met de deksel op de pan tot het eiwit bijna gestold is. Dan nog de eidooier erop en 2 minuutjes mee laten garen.

Serveer meteen, eventueel nog met wat sumak erover, samen met knapperig brood of verse pita.
 

 

Gepubliceerd op 6 april 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!