Muhammara (borrelhapje van geroosterde paprika’s)



Op een borrelplank, of schaal met mezze zo je wilt, is het heerlijk om veel verschillende kleine hapjes te hebben. Bites die je in één keer opeet, of een lekkere dip voor bij wat knapperig brood. Net wat je wilt.

Uit Kerst van de Holy Kauw Company komt dit heerlijke, eenvoudige recept voor muhammara. Een smeuïge dip op basis van geroosterde paprika’s. Super makkelijk om voor te bereiden, het wordt er alleen maar lekkerder van. Probeer maar!

Voor een kommetje muhammara heb je nodig:

3 grote rode paprika’s (ik gebruikte een pot geroosterde paprika’s, afgespoeld)
100g geroosterde walnoten, grof gehakt
1 rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt (voor een mildere versie laat je dit weg, ik gebruikte 1tl rozenharissa)
40g panko (of broodkruim)
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1el granaatappelmelasse (Midden-Oostenwinkel of AH) (ik gebruikte een eetlepel druivenmelasse)
1el citroensap
1tl gemalen komijn
3el extra vierge olijfolie
zout & peper

Maak je eigen muhammara

Verwarm je oven voor op 200C en leg de paprika’s in een ovenschaal. Zet die ongeveer een kwartiertje in het midden van de oven, zodat ze kunnen roosteren. Hoe zwarter hoe beter. Ze zijn klaar als ze rondom geblakerd zijn. Leg ze dan in een kom en dek af met plasticfolie. Door de stoom komen straks de velletjes goed los. Haal ook de zaadlijsten eruit, dep ze iets droog en hak ze dan grof.

Luie versie van muhammara

Ik deed de luie versie van geroosterde paprika’s en kocht een pot met vier al geroosterde paprika’s erin. Goed afspoelen en eventuele achtergebleven zaadlijsten verwijderen. Daarna volg je het recept zoals hieronder beschreven.

Borrelhapje met geroosterde paprika

Doe alle ingrediënten, behalve de olie, in een keukenmachine (of gebruik een staafmixer in een kom) en pureer tot een smeuïge massa. Giet tijdens het pureren olie erbij om het tot één geheel te maken. Breng op smaak met zout & peper en serveer met knapperig brood of lekkere rauwkost om te dippen. Heerlijk ook in combinatie met andere kleine borrelhapjes of mezze.

Gepubliceerd op 27 november 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!