Rueda wijn en vis van de BBQ



Samenwerking – Om de (aanstaande) zomervakantie te vieren vind ik dat alle ouders wel een lekker glas Spaanse Rueda wijn hebben verdiend. Om dat (aanstaande) vakantiegevoel nog verder te verhogen bedacht ik voor bij die frisse en fruitige wijn een heerlijk zomers recept.

Want vis en wijn is al een match made in heaven. Vis van de barbecue in combinatie met Rueda wijn is zo mogelijk nóg lekkerder. Dus slinger die barbecue maar aan, leg de wijn vast koud, de zomer kan nu écht beginnen!

Voor vier personen

1kg schaal-/schelpdieren, zoals mosselen, vongole ed
4 kleine visjes, zoals rode mul/sardine (ingewanden verwijderd)
4 langoustines of grote garnalen
8 scheermesjes

30g boter (of 2 el olijfolie)
2 tenen knoflook, in plakjes
50ml witte Rueda wijn (of gebruik visbouillon als er kinderen mee eten)
1el vers citroensap
verse, platte peterselie
flinke scheut olijfolie
zout & peper

voor erbij: stokbrood, Rueda wijn (verdejo)

Kookvideo Rueda x Smulpaapje

Wil je niet alleen lezen hoe je dit recept maakt, maar ook eens kijken hoe makkelijk dat gaat? Ik maakte samen met Rueda wijnen een super toffe kookvideo. Daarin zie je hoe het recept gemaakt wordt, maar vertel ik je ook wat meer over de wijnen uit Rueda. Veel kijkplezier! Het uitgeschreven recept vind je onder de video.

Recept vis, schaal- en schelpdieren van de BBQ

Verhit je barbecue tot 200C. Was in de tussentijd de mosselen, vongole en verwijder kapotte schelpen of schelpen die niet meer sluiten. Spoel je vissen af, dep droog. Wrijf ze licht in met neutrale (zonnebloem/olijf)olie en bestrooi met zout en peper.

Rueda visrecept voor_Smulpaapje

Vis van de BBQ

Gril als eerste de visjes, langoustines en scheermesjes. Die hebben letterlijk maar een paar minuten nodig. Draai de vis en langoustine na twee minuten voorzichtig om. De scheermesjes zijn gaar als ze openstaan. Haal ze van de BBQ af en zet even apart.

Schaal- en schelpdieren van de BBQ

Verhit nu een gietijzeren (BBQ bestendige) pan op het rooster van je barbecue met daarin de boter. Fruit de knoflook hier 2 minuten in aan. Dan gaan je schelpen erbij, net als de wijn en het citroensap. Deksel op de pan en laat alles nu in 5-8 minuten gaar stomen. Hussel regelmatig om (denk aan hittebestendige bbq handschoenen, die pan is gloeiend heet!), zodat alle schelpjes goed open kunnen raken.

Staan je schelpjes open, dan zijn ze klaar. Leg de gegrilde vis hier nog even op, voor wat laatste warmte. Serveer met knapperig Frans stokbrood, daarmee doop je zo lekker die laatste restjes saus op. In je glas gaat natuurlijk diezelfde heerlijke Spaanse Rueda, als bij de schelpjes ging. Geniet er van!

Rueda wijn_Smulpaapje

Over Rueda wijn

Ik vertelde jullie al eerder over een van mijn favoriete wijnen, uit de Spaanse streek Rueda. Naast bubbels komt daar ook verdejo vandaan. Een fantastische wijn, zeker ook om in de zomer te drinken, ik heb ‘eigenlijk altijd in huis.

En verdejo is door zijn fruitige en frisse karakter een heerlijke én betaalbare wijn om bij vis te schenken. Je herkent de verschillende Rueda wijnen trouwens aan een gekleurd labeltje, achter op het etiket . Elke type Rueda wijn heeft namelijk een eigen kleur. En die kleur hangt weer samen met het type druif dat, naast Verdejo, is gebruikt voor de wijn. Zo kun je altijd de beste combi kiezen voor bij wat je eet of voor bij de borrel bijvoorbeeld.

Smulpaapje x Rueda wijnen

Bovenstaand recept bedacht ik in opdracht van Rueda wijnen, om te laten zien hoe goed vis en Rueda wijn samengaan. Hiermee valt dit recept onder de noemer samenwerking. Hoe ik daar mee omga lees je hier 

Fotografie: alle fotografie voor dit artikel, als ook de video, is van de hand van Deedylicious

Gepubliceerd op 10 juli 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.