Spaanse aardappeltortilla met chorizo en manchego



Deze aardappeltortilla is zo’n ideaal gerecht om voor te bereiden voor drukke(re) dagen of juist als je onderweg bent. Want je maakt het geheel klaar en laat het daarna afkoelen, aangezien je deze aardappeltortilla met chorizo en manchego juist koud (liefst op kamer temperatuur) eet.

In minder dan een half uur is de tortilla klaar en waan je je in een Spaanse tapasbar. De plek waar dit gerecht vaak in blokjes als tapa wordt geserveerd. Wij aten ‘m als avondmaaltijd, met een lekkere salade erbij. Kortom, een recept dat multi-inzetbaar, maar vooral heel erg lekker is!

Aardappeltortilla voor vier personen, als maaltijd
450 gram voorgegaarde aardappelpartjes
125 gram chorizo (ik gebruikte Stegeman)
150 gram Manchego kaas, de helft geraspt en de andere helft in kleine blokjes
3 lenteuitjes, fijngesneden
1 eetlepel neutrale olie
1 gele paprika, in kleine blokjes
1 teen knoflook, geraspt of uitgeperst
1 theelepel gerookt paprikapoeder
8 eieren
250 milliliter slagroom
zout en peper

verder nodig: ovenvaste koekenpan – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht)

Spaanse aardappeltortilla met chorizo

Bak de chorizo, in een hete koekenpan met de olie, drie minuten op medium vuur. Daarna mogen de lente ui en knoflook bij de chorizo en die bak je 1 minuut mee. Voeg dan de paprikablokjes toe en bak die dan ook nog een minuutje mee. Nu de aardappelpartjes erbij, bestrooi met paprikapoeder en bak alles nog drie minuten.

Tortilla met aardappel

Klop in de tussentijd de eieren los met de slagroom. Bestrooi de aardappels dan met de kaasblokjes en giet het ei/slagroommengsel erover. Vuur iets lager en tien minuten de onderkant zachtjes laten garen. Strooi er dan de geraspte kaas over en zet de hele pan in de voorverwarmde oven. Zet de grillstand van de oven nu ook aan en laat alles daar ongeveer 10 minuten onder staan tot de bovenkant mooi goudbruin en gaar is.

Haal de pan (met vuurvaste ovenhandschoenen, want heet!) uit de oven en laat op het aanrecht afkoelen tot kamertemperatuur. Snijd de randen voorzichtig los en de tortilla in stukken. Serveer de tortilla als lunch of lichte maaltijd, met vers knapperig brood erbij. Of snijd, zoals in Spanje, in blokjes en serveer bij de borrel.

Meer aardappelrecepten

Dit recept is onderdeel van mijn samenwerking met Aardappels.nl Zoek je meer inspiratie voor recepten met aardappel? Kijk dan ook eens op Aardappels.nl

Gepubliceerd op 10 april 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.