Bladerdeegtaartjes met pompoenpuree



Als voorgerecht van een vegetarisch menu is dit bladerdeegtaartjes met pompoenpuree een geweldig idee.

Het kerstmenu op Smulpaapje wordt altijd voorzien van suggesties wat je bij de gerechten kunt serveren. Voor het voorgerecht was het verzoek of ik iets lekkers kon bedenken dat past bij Texels Noorderwiend. Nou, dat liet ik me geen twee keer zeggen.

Want na een bezoek aan de brouwerij op Texel zelf, ben ik nog doller op dit bier dan ik al was. Zeker omdat het zo geweldig met eten gaat. Zoals bij dit bladerdeegtaartje met pompoenpuree. Een gouden combinatie!

Vegetarisch voorgerecht voor 4 personen

  • 1,5kg flespompoen
  • ½ el raselhanout kruiden (Midden Oosten winkel / AH/Souq)
  • 1-2el olijfolie
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 4 vormpjes, met losse bodem (ingevet)
  • blauwe kaas, naar smaak
  • geroosterde pompoenpitten

Verder nodig: bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 200C
Voor erbij: 4 flesjes Texels Noorderwiend

Bereiding: 15 -25 minuten
Oventijd: 45 minuten + 15 minuten

vega kerstrecept

Bladerdeegtaartjes met pompoenpuree

Begin met de pompoenpuree. Hiervoor snijd je de pompoen in stukken, maar laat de schil eraan zitten. Bewaar de pitten, die heb je straks nog nodig, maar verwijder de losse draden. Leg de pompoenstukken op een bakplaat en bestrooi met de kruiden en bedruppel met de olie. Wrijf ze even goed in. Rooster de pompoen nu 30-45 minuten in de voorverwarmde oven.

Geroosterde pompoenpitten

De pompoenpitten was je af en droog je daarna. Doe ze in een ovenschaal en bestrooi met 1tl za’atar kruiden. Rooster ze de laatste 15 minuten met de pompoen mee in de oven en laat dan afkoelen.

Vegetarisch voorgerecht

Haal de bakplaat uit de oven, laat de pompoen even afkoelen. Schep die dan uit de schil en doe in een kom. Met een aardappelstamper maak je er nu een grove puree van. Breng op smaak met zout & peper.

Vouw het bladerdeeg in de vormpjes. Heb je blindbakvulling leg dan een klein stukje bakpapier op de bodem en doe hier wat blindbakvulling op, zodat dat niet omhoog rijst. Heb je die niet dan is een passend koffiekopje of eierdopje ook een manier (die moeten wel ovenproof zijn!). Bak de taartjes 10-12 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn en de randjes mooi zijn gerezen. Haal uit de oven, verwijder de vulling en laat afkoelen.


foto: Marrigt van der Valk

Bladerdeegtaartje met pompoen en Texels Noorderwiend

Tot zover kon je alles voorbereiden. Om de taartjes af te maken schep je pompoenpuree in de bladerdeegtaartjes en verkruimel je er de blauwe kaas, naar smaak over, en garneer met de pompoenpitten. Je kunt de taartjes zowel koud/lauw eten, als nog even in de oven zetten.

Serveer, natuurlijk!, met een lekker fris Texels Noorderwiend biertje voor de ultieme bier/spijscombinatie.

Texels biertje Noorderwiend

Het Noorderwiend bier van Texels wordt gemaakt met op Texel geoogst gerst. In het bier proef je citrus, onder andere door de curaçaoschillen (de schillen van de zure sinaasappel) die in het bier zitten. Vol & romig van smaak, maar tegelijkertijd lekker fris. Een mooie tegenhanger voor de zoete pompoen en de bite van de blauwe kaas. Wat ons betreft een fijne opening van het Smulpaapje kerstmenu.

Samenwerking

Dit recept maakte ik in samenwerking met Texels bier en werd exclusief bedacht en gemaakt om het Texels Noorderwiend te begeleiden in smaak.

 

Gepubliceerd op 6 december 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.