Bouillon van Hollandse garnalen



Een bouillon van Hollandse garnalen is super simpel om te maken en zó lekker. Een heerlijk voorgerecht voor ieder feestelijk menu.

Omdat ik een kniepert ben kocht ik ongepelde Hollandse garnalen om een heerlijk pastarecept mee te maken. Maar dan houd je dus een hele lading koppen en schillen over. En laat je daar nou in no time gewéldige garnalenbouillon van kunnen maken.

En ja, dat kun jij ook. En geloof me, niet alleen werd mijn pasta er lekkerder van, het is ook nog eens duurzaam want je gooit níks van de garnaal weg. Daarmee is het ook nog eens goed voor je portemonnee en tot slot is het echt über simpel om te maken. De bouillon is ook heerlijk als voorgerecht. Kortom, een zeer veelzijdig garnalenrecept.

Voor een halve liter garnalenbouillon

  • De koppen & schillen van een pond ongepelde Hollandse garnalen *)
  • de toppen van 2 venkelknollen, grofgesneden
  • 2 sjalotjes
  • goeie scheut neutrale olie
  • 250ml witte wijn
  • 500ml water

Verder nodig: zeef, schone theedoek
Bereidingstijd: 30-45 minuten

Hollandse garnalen ongepeld Smulpaapje

Recept voor de lekkerste garnalenbouillon

Om de garnalenbouillon te maken begin je als volgt. In een steelpan fruit je op zacht vuur 10 minuten de venkel en sjalot in de olie aan. Daar gaan de garnalenkoppen en schillen bij, vuur omhoog nu en die, al omscheppend 1-2 minuten aanbakken. Blus dit af met de wijn, roer om en doe er dan het water bij. De garnalen moeten nét onderstaan.

Bouillon van Hollandse garnalen

Laat het om medium vuur nu 30 minuten zachtjes pruttelen en smaak afgeven. Roer af en toe door. Giet het na dat half uur door een zeef, waar je een schone theedoek in hebt gelegd en vang het vocht op in een schone pan die eronder staat. Knijp, als de garnalen iets zijn afgekoeld, de theedoek samen om iedere laatste druppel goddelijke bouillon eruit te knijpen.

Hollandse garnalen bouillon Smulpaapje

Visbouillon gebruik je hiervoor

De bouillon kun je gebruiken voor mijn Pasta met Hollandse garnalen, of voor een lekkere visrisotto. Maar zelfs zo puur, met een drupje room erin, is het al heerlijk.

De bouillon kun je als hij is afgekoeld ook heel prima invriezen voor later gebruik.

Garnalen pellen doe je zo!

1. Houd de kleine smaakmaker met één hand bij z’n kop terwijl je met je andere hand het lijfje vasthoudt.
2. Druk de garnaal ‘in elkaar’.
3. Draai bij de derde ‘schub’ het lijfje een kwartslag om. Nu kun je gemakkelijk de schubben van het lijfje verwijderen.
4. Als laatste trek je ook het kopje eraf. Voilá, je kunt pellen als een pro en het grote genieten kan beginnen!

Gepubliceerd op 6 september 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.