Quiche met spinazie & pancetta



Met een rol kant & klaardeeg in de vriezer is deze quiche nóg sneller klaar, maar ook met plakjes bladerdeeg of zelfs een zelfgemaakt korstdeeg is het – hoewel het misschien ingewikkeld lijkt – een werkje van niks.

Het resultaat is een knapperige quiche met een zoete, verrassende bodem en een gezonde, contrasterende vulling. Ideaal voor makkelijke maaltijden en ook prima helemaal voor te bereiden.

Spinazie quiche_pancetta

Voor 4 personen, als avondmaaltijd

1 rol deeg (of gebruik genoeg bladerdeeg voor jouw bakblik)
100g pancetta, in reepjes (of gebruik gewone spekreepjes)
400g verse spinazie
50g Taggiasche olijven zonder pit (of gebruik andere zwarte olijven)
50g Italiaanse blauwe kaas (of iedere andere kaas die je lekker vindt)
5 tomaatjes, gehalveerd
3el gekonfijte sjalotjes (of gebruik gekarameliseerde rode ui) *)
125ml slagroom
75ml melk
3 eieren

Verder nodig: bakblik, liefst met losse bodem 30x20cm – blindbakvulling – oven voorverwarmen 180C (hetelucht) – staafmixer

Italiaanse quiche

Begin met het blindbakken van de bodem. Doe hiervoor je deeg in het bakblik, dat je hebt voorzien van bakpapier. Op het deeg gaat nog een vel bakpapier. Daarop gaat je blindbakvulling. Dat kunnen speciale steentjes zijn of gebruik droge bonen/pasta. Bak dit 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal er dan uit, haal de vulling eraf en laat afkoelen.

Quiche met spinazie

Voor de vulling roerbak je de spinazie. Wil je wat meer pit roerbak dan in een gefruit teentje knoflook. Ik koos voor een neutrale spinazie. Laat daarna heel goed uitlekken en als het afgekoeld is knijp je het laatste beetje vocht eruit. De spinazie moet zo droog mogelijk zijn!

Pancetta in je quiche

Ik nam van vakantie en stuk pancetta mee, dat ik hiervoor in reepjes sneed. Gewone spekreepjes kan ook prima. Bak die in een droge, hete pan, krokant. Laat op keukenpapier uitlekken. Bedek nu de bodem van je afgekoelde deeg met de sjalotjes. Ik gebruikte gekonfijte sjalotjes uit een pot, maar je kunt ze ook zelf karameliseren. Op de sjalotjes gaat de spinazie. Verdeel de olijven en spekjes hierover en voeg nog een paar gehalveerde tomaatjes toe. Mix met een staafmixer de blauwe kaas in de slagroom en melk en kluts hier tot slot de eieren door. Giet dit – voorzichtig! – over de quiche.

Quiche met spinazie, sjalotjes en pancetta

Bak de quiche 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat in het blik even afkoelen. Ik zet ‘vaak daarna, zonder blik, nog even terug in de wel nog warme maar uitgeschakelde oven zodat de bodem ook nog even bakt. Je kunt de quiche lauwwarm eten, lekker met een salade erbij. Maar ook de dag erna, koud, is ‘ie heerlijk!

Gekarameliseerde uien

Het is heel eenvoudig om zelf gekarameliseerde ui of sjalot te maken. Zie bijvoorbeeld dit recept. Ik zou voor dit recept alleen geen gembersiroop gebruiken en de gewone uien vervangen door rode ui of sjalotjes.

Gepubliceerd op 15 augustus 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.