Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit



Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.

Ik hou ervan om fruitrasp te gebruiken in recepten, het geeft zoveel smaak aan de marinade. En sinaasappel of citroen kennen we inmiddels wel, dus gebruikte ik voor deze marinade de rasp van grapefruit.

Ik maakte deze kip een aantal jaren geleden al, maar was het recept een beetje uit het oog verloren. Tijdens een shoot met Joor maakte ik ‘m opnieuw en paste het recept een beetje aan.

Zo is de kip nóg lekkerder en de foto stúkken beter. Tijd dus om jullie opnieuw te overtuigen van het feit dat koken met een barbecue écht niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

barbecue kip

No nonsense barbecuerecepten

Ben je na dit recept nieuwsgierig geworden, bestel dan gewoon ook mijn barbecue-boek BBQ-tijd. Dan heb je in één klap 65 fool-proof barbecuerecepten in huis, voor een heel jaar lang heerlijk en no nonsense koken op de barbecue.

Maar laten we eerst even de keuken in duiken om deze gegrilde kip met grapefruit klaar te maken!

Voor vier personen

1 scharrelkip van ongeveer 1 ½ kg
rasp van 1 grapefruit
1 tl gerookt paprikapoeder
2 el extra vierge olijfolie
½  tl knoflookpoeder
½ tl zout
versgemalen peper

optioneel: sap van een ½ grapefruit
Verder nodig: kippan voor de barbecue – barbecue indirect verwarmen op 180C

Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Start voor deze heerlijke gegrilde kip van de barbecue met het maken van de marinade. Meng door de olie het gerookt paprikapoeder,  de knoflookpoeder, zout en de rasp van de grapefruit. Smeer hier de hele kip zo goed mogelijk mee in.

Heb je een speciale barbecue kippan, zet de kip daar dan op en vouw de vleugels naar binnen zodat de puntjes niet verbranden.
Heb je die niet? Geen probleem! Zet de kip dan op een bakring in een ovenschaal die geschikt is voor de barbecue.

Verwarm de BBQ (indirect) tot 180 C. Is de BBQ warm, zet dan de kip in de barbecue en doe de deksel dicht.

barbecue kip

Hoe weet ik of kip van de barbecue gaar is?

Dat kan op twee manieren:

  1. Heb je een kernthermometer, dan steek je die in het dikste deel van de kip tot de thermometer 72 C aangeeft. Je kip is gaar!
  2. Heb je geen thermometer dan controleer je – na een uur op de barbecue – door in de poten van de kip te prikken. Als er helder (dus geen roze) vocht uitkomt is je kip gaar. Is dat niet het geval laat ‘m dan nog een kwartier staan en check dan weer.

Als je kip gaar is knijp je, terwijl de kip nog op de barbecue staat, een halve grapefruit aan sap over de kip uit. Dit geeft nog nét dat beetje extra smaak.

Wij eten dit gegrilde kippetje van de barbecue graag met frietjes en een salade. Maar ook heerlijk met gepofte aardappels van de barbecue!

Gepubliceerd op 21 maart 2024


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.