Zuid-Afrikaanse Sosaties uit Smokey Goodness 3



Het is best lastig kiezen wat je wilt maken uit het derde BBQ boek van Smokey Goodness. Er staat zó veel lekkers in! Maar omdat het maandag was, en we dus niet te lang wilden doen over het resultaat werden het de sosaties. Een spiesje van lam, kip, abrikoos, paprika en ui. In tien minuten klaar. Hoe te gek is dat.

in de voorbereiding zit iets meer werk, maar niks onoverkomelijks. Want de kruiden zijn in 5 minuten geroosterd, de marinade in minder dan 5 minuten gemaakt en het marineren zelf, daar hoef je niks voor te doen. Dus, geen enkel excuus meer. De keuken en tuin in!

Sosaties_Jord boek 3

Voor de sosaties kruidenmix

1tl fenegriekzaad (ik gebruikte een ½ tl gemalen)
1tl komijnzaad
1tl mosterdzaad
1tl korianderzaad
½ tl pimentkorrels
1tl gemberpoeder
½ tl gedroogde peper (die liet ik eruit)
½ tl kurkuma
1tl zout

Rooster de fenegriek-, komijn-, mosterd-, korianderzaad en pimentkorrels ongeveer 5 minuten in een droge, hete pan op medium vuur. Tot je ze goed ruikt eigenlijk. Laat dan afkoelen. Doe in een vijzel (of keukenmachine) met de gemberpoeder, peper (als je die gebruikt), kurkuma en zout en vijzel/vermaal tot een fijn poeder.

Ik kocht alle kruiden trouwens, samen met de abrikozen, het lamsvlees en de kip, in de Midden-Oosten winkel. Maar de gemiddelde supermarkt zal het meeste ook op voorraad hebben.

Voor de spiesjes

250g lamsbout, in blokjes
250g kippendijen, in iets kleinere blokjes
2 rode paprika’s, in blokjes van 2cm gesneden
1 grote ui, gehalveerd en iedere helft in vieren
2el zonnebloemolie
200g gedroogde abrikozen

verder nodig: satéprikkers, geweekt in water

Sosaties uit Smokey Goodness 3

Meng de kruidenmix met de zonnebloemolie. In een grote kom gaan alle andere ingrediënten, minus de abrikozen. Hussel alles goed om en laat minimaal – afgedekt in de koelkast – een uur marineren. Langer mag natuurlijk. Ik liet het uiteindelijk de hele middag staan.

Sosaties in marinade

Spiesjes met lam en kip van de BBQ

Verhit, voor je wilt gaan eten, de BBQ – direct – op 200C. Rijg ondertussen de spiesjes door een abrikoos, een stukje ui, een stukje kip, paprika en tot slot een blokje paprika te rijgen. Herhaal tot alles op is. Ik maakte uiteindelijk 8 stokjes, dus 2 per persoon. Gril deze 10 -12 minuten, tot de kip gaar is en het lamsvlees mooi rosé.

Maismuffins

Ik serveerde ze met de mais/cheddar muffins uit het boek (waarvan ik het recept wel redelijk wat aanpaste. Ik zal het binnenkort met jullie delen)  Het was echt heerlijk! Ik vermoed dat deze spiesjes de komende maanden redelijk vaak gaan terugkomen.

Geen BBQ?

Dan kun je de spiesjes ook op de grillpan, of in een hete koekenpan bereiden. Houd met een goed hete pan ongeveer dezelfde tijd aan.

Gepubliceerd op 16 april 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.