Zuurkoolschotel met rozijnen en kerriegehakt



Fruit in een warme maaltijd, ik ben er meestal wat huiverig voor. Tot ik het zelf in deze zuurkoolschotel stopte. Dikke vette hit! Zeker in combinatie met de rozijnen in deze zuurkoolschotel uit de oven.

En voor net dat beetje ‘oempf‘ gebruikte ik kerrie om het gehakt nog een extra smaakdimensie te geven. En daarmee werd deze ovenschotel een nog dikkere hit.

Wij aten deze zuurkoolschotel met rozijnen en kerriegehakt al meerdere keren, ik hoop jullie ook. Probeer maar gauw!

Zuurkoolschotel voor ruim 4 personen

1kg kruimige aardappels, geschild en in kwarten
40g boter
120ml melk
500g zuurkool, uitgelekt
125ml crème fraîche
300g rundergehakt
1tl kerriepoeder
zout en peper
1 blik ananasblokjes á 227g (vang het vocht op!)
75g rozijnen
150g geraspte kaas, naar keuze

Verder nodig: ovenschotel, aardappelknijper/-stamper, oven voorverwarmen op 200C

zuurkoolschotel kerriegehakt smulpaapje

Zuurkoolschotel met rozijnen en kerriegehakt

Voor je zuurkoolschotel laat je eerst de rozijnen in 75ml van het ananasvocht wellen. Kook de aardappels in 10-12 minuten gaar, giet af en met de melk en boter maak je er puree van. Breng op smaak met zout, peper en een beetje nootmuskaat. Meng de zuurkool (koud) met de crème fraîche. Bak, terwijl de aardappels koken, het gehakt rul en kruid met de kerriepoeder, die je nog even een paar minuutjes mee bakt. Breng op smaak met zout en peper.

Zuurkool uit de oven

Vet een ovenschotel in en doe een kwart van de puree op de bodem, daarop de zuurkool, het gehakt, de ananas en uitgelekte rozijnen en dek af met de rest van de puree. Bestrooi met de geraspte kaas. Zet de ovenschotel in de voorverwarmde oven, na een kwartiertje is je ovenschotel door en door warm en de kaas mooi goudbruin.

Uiteraard is de ovenschotel ook prima eerder voor te bereiden. Dit kan tot het moment van in de oven zetten. Laat alles afkoelen, dek de ovenschotel dan af (bestrooi nog niet met de kaas!) en zet in de koelkast tot gebruik. Verwarm op de dag van eten de oven voor op 175C en zet de schotel ongeveer 25-30 minuten in de voorverwarmde oven.

Gepubliceerd op 2 december 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!