Kip met dragon en prei volgens Joris Bijdendijk



Het gerecht dat Joris Bijdendijk het vaakst in zijn leven at en dat dan ook zeker niet in zijn kookboek ‘Een keuken voor de Lage Landen’ mocht ontbreken. Het is ook het recept dat ik met jullie mag delen, nu het interview met hem ook op de site staat (de review van het boek stond al even online)

Wij aten het als zondagse lunch, en de restjes kip gingen de dag erna mee in de lunchtrommel van ons dame. Smullen was het! Zo lekker zelfs dat we het twee weken daarna wéér maakten. En ook toen ging het schoon op. Een succesrecept wat mij betreft!

fotografie (c) Rene Mesman, styling Hanna van den Bos

Voor vier personen

8 lange dunne preien, met zoveel mogelijk wit
1kg La Ratte aardappels (ik gebruikte een kilo krieltjes
1 scharrel/biologische kip van ongeveer 1 ½ kg
10g gedroogde dragon
150g zachte roomboter
versgemalen peper, zout en selderijzout

Kip met dragon en prei uit Een keuken voor de Lage Landen

Maak de preien schoon door ze aan de groene kant in de lengte in te snijden en het zand eruit te wassen. Bind ze met keukentouw als een bos op. Blancheer de preien ongeveer 5 minuten in kokend gezouten water, liefst in een langwerpige vispocheerpan, zodat ze niet omgebogen hoeven te worden.

Zondagse lunch met gebraden kip

Borstel de aardappelen schoon in water. Snij ze in langwerpige stukken, met schil. Kook de aardappelen gaar (begin in koud water). Verwarm de oven voor op 220 ºC. Vul de kip met de dragon, 100 gram roomboter, zout en peper naar smaak. Ik deed dit door de dragon door de boter te mengen, net als het zout en peper en de kip daarmee te vullen.

Malse kip uit de oven met dragon en prei

Wrijf de overige boter over de buitenkant van de kip en besprenkel licht met selderijzout. Braad de kip nu 60 minuten in de oven tot een goudbruin krokant huidje ontstaat. Leg de laatste 20 minuten de aardappelen en prei onder de kip, zodat ze in de sappen en de boter van de kip sudderen.

Serveren

Snijd beide filets van de kip doormidden, evenals de poten. Geef ieder prei, aardappels, en een deel filet en een deel poot. Schep nog wat van de jus over het gerecht.

Kip dragon prei Joris
Zo kwam mijn versie op tafel

Gepubliceerd op 15 december 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.