Review Van haver tot gort van Ingrid Hofstra



Toen ik de eerste keer hoorde dat Ingrid dit boek ging maken heb ik volgens mij een beetje gek gekeken. Want waarom zou je een boek maken met alleen maar “pap-recepten”. Maar zoals wel vaker moet ik dingen eerst zien, om daarna volledig overtuigd te zijn. Zo ook met dit boek.

Ingrid is een van de meest begenadigd fotografen van dit moment. Ze is ook een van de meest bescheiden mensen, die je er bijna aan moet herinneren hoe getalenteerd ze is. En dan is er haar eerste boek, Van haver tot gort. Wauw!

Van haver tot gort cover

Van haver tot gort

Zestig seizoenrecepten met pap: klassiek, modern, werelds & voor ieder moment van de dag. Dat is de ondertitel van het boek. En geeft je meteen een indruk van het feit dat dit geen muffig, geitenwollensokkenboek is over pap. Of zoals Ingrid zelf zegt “In steden als Londen en Kopenhagen zijn  de afgelopen jaren porridge bars geopend en chefs als Heston Blumenthal hebben pap tegenwoordig op hun menukaart staan. Het lijkt erop dat pap na duizenden jaren eindelijk van zijn stoffige imago afkomt.”

Boek voor ieder seizoen

En dat pap niet langer stoffig is laat Ingrid vanaf bladzijde 1 zien. Van haver tot gort ademt licht, inspiratie, práchtige fotografie en toegankelijke recepten. Sommigen voor de ochtend, anderen voor de avond. Of eigenlijk voor wanneer je maar wil. De recepten zijn verdeeld over de seizoenen. Want in de zomer wil je iets anders eten, dan wanneer het donker en guur is.

Laat je inspireren

Wellicht heb je, net als ik in eerste instantie, een beetje een “wat moet ik hiermee” gevoel, maar mag ik je dan vragen, of nee aansporen die houding gauw overboord te gooien en dit boek in te duiken en je te laten inspireren door alle lekkere recepten die je er in vindt.

Haver tot gort spread.png

Voor je begint

Voor je de recepten induikt legt Ingrid je de basis uit. Welke granen zijn er allemaal. Want havermout kennen we nu wel zo’n beetje, maar er is nog zoveel meer. Wat is een goede basis, zodat je makkelijk met de recepten aan de slag kunt. Lees ze op je gemak door.

Variatie aan recepten

Dan de recepten, wat een variatie. Van Japan, tot good old havermout (met kaneel, basterdsuiker én boter, yum!), maar ook veel Scandinavische recepten vind je terug in Van haver tot gort. De variatie aan recepten is wat dit boek zo tof maakt, want wat dacht je van havermout met glühwein of anders een Hawaiaanse poké bowl.

Voor ieder moment van de dag

Zoet, hartig, ochtend of avond, er is voor ieder moment wel een gerecht. Kijk wel even goed voor hoeveel personen het recept is, dat verschilt namelijk per keer. Extra leuk vind ik de kleine persoonlijke verhaaltjes bij een aantal recepten, ze geven net dat beetje persoonlijkheid waar ik van hou.

Aan de slag met Van haver tot gort

Hoewel ik eigenlijk in ieder seizoen lekkere recepten zag lukt het natuurlijk niet om nu een aantal ingrediënten op de kop te tikken die seizoensgebonden zijn. Dus aan de slag met wat ik in huis had. Helaas geen verse kersen, maar wel zure kersen in een pot (uit Duitsland meegenomen) en gelukkig maar want de mocha latte oats met kersen & chocola riep me toe, keihard toe, toen ik het recept las. Er zit namelijk niet alleen chocola in, maar ook espresso. Gelukkiger kun je me niet krijgen!

Hallo nieuwe favoriete ontbijt

Of zoals Ingrid uitlegt “Voor de koffieliefhebbers onder ons:  dit is eigenlijk cappuccino en havermout ineen, met wat extra cacao en een  handje kersen. Een compleet ontbijt dus” Alle reden dus om de keuken in te duiken. Tien minuutjes tijd heb je er voor nodig, intens geluk is wat je er voor terug krijgt! Het recept vind je hier. Ik heb nu al zin om met de andere recepten aan de slag te gaan, want ik maakte na de mocha latte ook nog de havermout met bruine suiker, en die was ook al zo fijn. Tijd om de hartige recepten binnenkort eens uit te proberen.

Aanrader

Dus ja, koop dat boek. Geniet van de prachtige fotografie, van de heerlijke verrassende en niet voor de hand liggende recepten. Verras jezelf door wellicht buiten je comfortzone te gaan als je dit boek aanschaft, maar ik kan je beloven dat het de moeite waard is!

Van haver tot gort van Ingrid Hofstra is uitgegeven door Carrera Culinair, kost € 25 en is o.a. online te koop en in de boekhandel

Gepubliceerd op 8 november 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.