Verse vijgenjam met sinaasappel & tijm



Ik tikte een lading verse vijgen op de kop en dook de keuken in. Ik kan je alleen maar aanraden hetzelfde te doen, want je eindigt met intens geluk. En vijgenjam!

Deze vijgenjam kun je maken zonder geleisuiker. Je maakt genoeg voor één grote pot vol. Wil je meer, dan verdubbel je het recept. Dat kan zeker geen kwaad want de vijgenjam is multi inzetbaar.

Voor een grote pot vijgenjam
500g verse vijgen
rasp / schil van 1 sinaasappel (goed schoonboenen eerst)
2el sinaasappelsap
125g suiker
2el honing
2 takjes verse tijm (of meer naar smaak)

verder nodig: dunschiller voor de sinaasappel

Verse vijgenjam met sinaasappel & tijm

Voor je vijgenjam snijd je eerst de stengeltjes van de vijgen. Snijd daarna de vijgen in kwarten. Doe de vijgen in een pannetje met de schil / rasp van 1 sinaasappel. Dit gaat heel makkelijk met een dunschiller, zorg dat je niet het wit mee schilt! Sap, suiker, honing en tijm erbij. Breng dit alles aan de kook.

Zelfgemaakte vijgenjam

Laat op lager vuur ongeveer 45-50 minuten zachtjes koken. Roer af en toe door, zodat het niet aan de bodem vast koekt. Haal dan de takjes tijm en sinaasappelschil eruit. Met een staafmixer kun je het nog iets fijner maken, maar als je van wat meer bite houdt hoeft dat niet. Doe in een schoon potje (wel even steriliseren voor gebruik!). Laat afkoelen voordat je de deksel erop doet.

Heerlijk op een geroosterde boterham met wat hangop of zachte geitenkaas. Maar ook lekker bij een kaasplankje.

Gepubliceerd op 27 september 2017


7 reacties

  1. Anne schreef:

    hoi! Ik ben de jam nu aan het maken en had de sinaasappelschil geraspt. Pas toen ik verder las, zag ik dat de schil er weer uit moet. Je bedoelt dus denk ik niet de rasp, maar stukken schil? (ook gezien dunschiller). Misschien woordje rasp eruit halen? Was voor mij iig verwarrend. Ik hoop maar dat ie lekker is inclusief de schil! groet, Anne

    • Susan Aretz schreef:

      Dat is ook waarom het handig is altijd een recept eerst helemaal te lezen 😉 Maar als je de schil fijn geraspt hebt zal het geen probleem zijn dat ‘ie er in is gebleven. Ik hoop dat je ‘m lekker vindt!

  2. Nadia schreef:

    Ik heb net vijgenjam gemaakt. Jouw recept en een met citroen en laurier. Die met citroen is vele malen lekkerder door het frisse en het zuurtje. Deze jam met sinaasappel is muffig. TIP: Mijn advies is om er in plaats van sinaasappelsap citroen of limoensap aan toe te voegen.

  3. Margreet schreef:

    Gemaakt! Maar wel het recept iets aangepast. Sap van 1 sinaasappel en geraspte schil erbij. Meerdere takjes tijm, alleen de blaadjes, wel de honing en slechts 50 gram basterdsuiker. Vijgen waren al erg zoet. Klein beetje limoen sap, wat zout en een héél klein beetje rode peper voor de pit. Niets eruit gehaald…gewoon met de staaf mixer fijn gemaakt en wat potjes gevuld tot bovenaan. Deksel erop en omgedraaid af laten koelen. Echt heerlijk, dank voor deze variant.( al eerder met balsamico en verse laurier , en met gember en limoen gemaakt…)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.