Review – de kracht van kruiden van Peter Lute



Voor Smulpaapje mocht ik het mooie boek De kracht van kruiden reviewen. Dit boek van chefkok Peter Lute  is denk ik het meest volledige en complete boek over kruiden dat ik ooit heb gezien. Het boek begint met Kruidenpaspoortjes. Hierin staan per kruid de wetenswaardigheden, smaak en geur, culinair gebruik, indicaties en contra-indicaties opgesomd. Als de bloemen van het kruid ook eetbaar zijn, worden ook die beschreven.

In het tweede deel van het boek wordt uitgelegd hoe je het beste kunt werken met kruiden en specerijen. In deel drie staan diverse basisbereidingen van vlees en vis en in deel vier komen ten slotte de recepten aan bod. De eerste drie delen van het boek zijn daarmee wat meer naslagwerk en studiemateriaal, maar ook uiterst leerzaam.

De kracht van kruiden cover

Prachtige fotografie

De gerechten zijn stuk voor stuk plaatjes om te zien! Stuk voor stuk prachtig opgemaakt en geweldige gefotografeerd. Peter geeft bij veel van de recepten tips om een twist aan het gerecht te geven. Het hele boek is gelardeerd met smaakherinneringen: geur en smaak doen immers vaak een luikje in je hoofd open naar allerlei herinneringen.

Spannende combinaties

Verder staat het boek vol spannende combinaties: wat dacht je van geroosterde kool met kokkels, bronzen venkel en gerookte paprikachips, aspergeblini’s met bearnaisesaus of mulfilet met wortel-wasabi-crème en waterkers? Dit laatste gerecht stond hier op het menu en was ontzettend lekker. Het recept deel ik dan ook graag met je

Chefskookboek

De kracht van kruiden is een echt chefskookboek: veel van de gerechten vergen veel handelingen en/of ingrediënten. Ook zijn de bewoordingen soms wat anders dan je wellicht gewend bent. Neem dus rustig de tijd om de recepten vooraf te lezen en vooral ook om te koken!

Wat ik bij de recepten jammer vind, is dat de indeling niet zo duidelijk is. Toetjes staan naast hoofdgerechten. Dat bladert lekker, maar het maakt het lastiger om gerechten terug te vinden.

Peter Lute wil je inspireren

In de inleiding van De kracht van kruiden schrijft Peter dat hij je wil inspireren en dat lukt met dit prachtige boek zeker! Smaken ontdekken, smaakcombinaties maken, ik kreeg er meteen heel veel zin in. Ben je dus op zoek naar een boek met recepten waar je de tijd voor moet nemen en waarvan je gaat bruisen van de inspiratie, dan is dit een absolute aanrader!

De kracht van kruiden wordt uitgegeven door Carrera Culinair, kost €29,99 en is te bestellen bij bol.com en verkrijgbaar in de boekhandel

Gepubliceerd op 4 juni 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.