Hachee, ouderwets runderstoofvlees



Recept voor het oer Hollandse stoofgerecht hachee. Die maak je vanaf nu gewoon lekker zelf!

Er is weinig dat in de winter zó comfortfood zegt als stoofvlees. Alleen al omdat tijdens het maken je huis uren lang heerlijk geurt. Maar helemaal daarna, als je het samen met romige puree en zelfgemaakte rode kool op je bord schept kun je niet anders dan héél erg blij worden!

Hachee is een heerlijk en hartig Nederlands gerecht dat vaak wordt geassocieerd met comfortfood en de traditionele Nederlandse keuken. Het woord “hachee” is afgeleid van het Franse woord “hacher”, wat “fijnhakken” betekent, en dit gerecht dankt zijn naam aan het feit dat het vlees en de uien in kleine stukjes worden gesneden en langzaam worden gestoofd.

Dus zet de ingrediënten voor deze hachee op je boodschappenlijstje, de pan op het vuur en geniet van de geuren als je zelf je hachee maakt. Daar kan niks tegen op!

Voor ruim 6 personen (of lekker 2 dagen van genieten)

4 uien, in ringen
50g boter
750g doorregen riblappen, in blokjes
1el bloem
1tl gemalen kruidnagel
1tl gemalen nootmuskaat
1tl kaneel
1tl knoflookpoeder
½ tl gerookt paprikapoeder
1 pot vleesfond (á 380ml) + 1 pot water
2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
Om te binden: oude wijvenkoek (ongeveer ¼ deel)

Voor erbij: zelfgemaakte rode kool & romige aardappelpuree

hachee recept

Hachee, ouderwets runderstoofvlees

Wat mij betreft betekent  echt ouderwetse hachee dat het rundvlees dat je gebruikt een klein beetje vet, heeft in plaats van puur mager rundvlees. Het vet smelt weg tijdens het stoven en zorgt niet alleen voor smaak, maar ook voor malsheid. Koop daarnaast het beste rundvlees dat je je kunt veroorloven. Dat proef je er echt aan af!

Zet voor deze hachee een grote pan op het vuur en smelt de boter. Meng het vlees de bloem én alle kruiden. Bak in de boter het vlees rondom goudbruin aan. Dan de uienringen erbij en goed meebakken. Doe dan de fond, water, laurier en kaneelstokje erbij en breng aan de kook.

Ouderwets lekker stoofvlees

Vuur terug draaien en met deksel op de pan minimaal 2, maar liefst nog 3 uur laten stoven. Doe dit lekker in het weekend, of op een avond als je alle tijd hebt. Hoe langer je stoofvlees staat te pruttelen, des te lekkerder het wordt!

Je kunt, als je hachee klaar is (proef, zodat je zeker weet dat het mals genoeg is!) het op een aantal manieren binden. Dat kan met maïzena, maar dat vind ik persoonlijk niet zo lekker. Lekkerder is om het met oude wijvenkoek (of gewone ontbijtkoek) te doen, omdat dat ook nog smaak toevoegt aan je stoofvlees. Hoeveel je gebruikt is afhankelijk van hoe dik je je saus wilt.

Stoofvlees restjes? De dag erna nóg lekkerder

Ik maak mijn stoofvlees altijd een paar dagen voor ik het ga eten. Niet alleen omdat ik er dan op de dag zelf amper nog wat hoef te doen, behalve het warm te maken. Maar vooral ook omdat de smaak dan nóg intenser en lekkerder is. De hoeveelheid hachee die je met dit recept maakt kun je dus ook heel prima invriezen in twee porties.

Serveer met puree en rode kool en geniet van het feestje op je bord!

Gepubliceerd op 28 oktober 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.