Gepofte knolselderij met Gorgonzola & pecannoten



Het oorspronkelijke recept zag ik staan in een van de buitenlandse kooktijdschriften die ik met regelmaat uit het buitenland mee neem ter inspiratie. Het idee van het poffen van een knolselderij, net als ik dat wel eens doe met bloemkool, sprak me enorm aan.

Mijn eigen draai aan het recept bleek ook nog eens super lekker. Ik denk dat ‘ie zelfs als vegetarisch hoofdgerecht met kerst niet zou misstaan. Maar wat mij betreft is het nu gewoon al feest, dus vandaag al het recept voor jullie!

gepofte knolselderij Smulpaapje

Voor ruim 4 personen

1 grote knolselderij
160g Gorgonzola (of andere zachte blauwe kaas)
70g grofgehakte pecannote
1tl gedroogde tijm
75ml maple syrup
50g boter, in blokjes
peper & zout

Verder nodig: ovenschaal – aluminiumfolie – oven voorverwarmen op 180C

Knolselderij uithollen

Begin met het heel dun schillen van de knolselderij. Dat gaat het makkelijkst met een heel scherp mes, waarmee je de contouren van de knolselderij volgt. Was de knolselderij daarna en snijd het kapje van de bovenkant. Nu ga je ‘tot de helft uithollen. Ik heb dat gedaan met een appelboor, zodat je goed erin komt. En daarna met een lepel om het losse groentevlees eruit te scheppen. Je holt tot halverwege uit, dus niet tot de bodem!

Gepofte knolselderij

Meng in een kom de Gorgonzola met de pecannoten en 60ml van de maplesyrup. Vul hier de uitgeholde knolselderij mee. Zet de knolselderij op een groot stuk aluminiumfolie, hiermee pak je ‘straks in, en zet alvast in de ovenschaal.

Verdeel de blokjes boter over de knolselderij en giet de laatste eetlepel maple syrup erover heen. Bestrooi met zout en peper. Pak de knolselderij nu helemaal in, zodat er niks meer openstaat.

Knolselderij poffen met Gorgonzola en maple syrup

Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak ongeveer 1 ½ uur, tot de knolselderij goed gaar is. Controleer dit een kwartier voordat de tijd verstreken is, om te kijken hoever ‘ie is.

Snijd aan tafel in dikke plakken en schep de kaas & noten erover heen. Serveer met aardappelpuree.

Gepubliceerd op 25 november 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.