Review – de grote Kleyn van Onno Kleyn



Kennis is macht, dat is een gegeven. Weten wat je eet helpt enorm bij het kopen en maken van je eten. En dat is tegenwoordig nog wel eens lastig, want er wordt veel beweerd over voeding. Daar is nu een enorm handig hulpmiddel voor.

Een pil. Nee, niet om in te nemen. Maar om te lezen. Een dikke pil ook nog eens. Want Onno Kleyn schreef zijn meesterwerk ‘De Grote Kleyn’. En die is groots. In meerdere opzichten

Grote Kleyn.jpg

Onno Kleyn

Voor wie Kleyn niet kent – wat kan maar met ruim 28 jaar ervaring als culinair- en wijnjournalist heeft hij zijn sporen ruimschoots verdiend. – een kleine introductie. Onno schrijft onder meer voor de Volkskrant en heeft ruim 40 boeken op zijn naam staan. Daarnaast geeft hij met regelmaat colleges over culinaire geschiedenis.

Maar bovenal is het vooral, en dat is mijn persoonlijke mening uiteraard, een buitengewoon lieve man, waar je alleen maar heel veel bewondering voor kunt hebben. Hij weet echt álles!

Optimaal naslagwerk  

Maar goed, zijn boek dus. Terwijl ik de intro lees val ik eerst van mijn stoel. Ik sta in het dankwoord genoemd. Ik was al weer vergeten dat tijden geleden (het schrijven van dit boek nam een fiks aantal jaren) ik Onno hielp met informatie over kinderen en eten. Want ook dat hoofdstuk komt voor in de Grote Kleyn. Vereerd is nog zachtjes uitgedrukt.

Culinair handboek

Weet je, laat ik alvast met de conclusie beginnen, met de Grote Kleyn heb je het optimale naslagwerk in huis. Werkelijk alles wat je kunt bedenken komt aan de orde.

Of je nu meer wilt weten over welke ingrediënten er zijn, welke kooktechnieken, -apparatuur, hoe je fermenteert, welke culinaire fabels zijn. Ik lieg niet. Het staat er állemaal in. Dat kan ook bijna niet anders, want het boek bevat bijna 1000 (!) pagina’s. Schiet je daar van in de stress? Niet nodig, want er is een super overzichtelijke inhoudsopgave én register op alfabet.

Zoek en gij zult vinden

Dus stel, ik heb een Elstar appel in huis. Dan pak ik de Grote Kleyn, ga naar bladzijde 207 en dan vind ik daar niet alleen informatie over de geschiedenis van appels, maar ook welke soorten er zijn, wat ik er mee kan en ja, zelfs een recept voor appeltaart. Completer dan dat vind je het niet!

Must have voor iedereen

Normaliter zou ik zeggen, een boek is een must have voor als je bijvoorbeeld van makkelijke recepten houdt, of juist meer uitdaging wil. Van de Grote Kleyn vind ik eigenlijk dat íedereen ‘in huis zou moeten hebben.

Omdat het je wapent met gedegen culinaire informatie, omdat je nooit meer hoeft te twijfelen als je iets wilt eten. In dit naslagwerk vind je echt álles! Kortom, een must have voor iedereen.

De Grote Kleyn is uitgegeven voor Nijgh & van Ditmar en kost € 45

Gepubliceerd op 27 november 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.