Kip in cider met appels uit Basque



Er gebeuren twee dingen met je als je het kookboek Basque van José Pizarro leest. Je wilt a) meteen op een vliegtuig stappen naar San Sebastián en b) het water loopt je in de mond van alle recepten die er in staan.

Met dat eerste kan ik je helaas niet helpen, met dat tweede gelukkig wel. Want ik deel vandaag zijn recept voor Kip in cider met appels met je. En voor de rest van de recepten ga je gewoon gauw naar de boekhandel!

Voor 6 personen

olijfolie
1 scharrelkip (1,5-2kg)
zout en peper
1 appel, geschild, uitgeboord en gehalveerd
2 uien, in dunne ringen
2 laurierblaadjes
6 salieblaadjes
1 kaneelstokje
500ml cider
400ml kippenbouillon
25g boter
3 appels, geschild, klokhuis eruit en in 8 stukken
1tl suiker
75g rozijnen (die heb ik weggelaten)

Verder nodig: ovenvaste pan – oven voorverwarmen op 180C

Gestoofde kip in cider

Verhit een scheutje olie in de pan. Wrijf de kip in met zout en peper en bak die in de hete olie rondom bruin aan. Haal ‘m eruit en duw de twee halve appels in de holte van de kip en zet apart. Stoof daarna de uienringen op laag vuur 10 minuten in de pan. Dan mag de kip er weer bij en voeg je de laurier, salie en kaneelstokje toe.

Koken met cider

Cider in de pan erbij en een paar minuten laten pruttelen (hiermee verdampt al een deel van de alcohol, je houdt na de stooftijd in de oven vooral de appelsmaak over). Dan ook de bouillon erbij, aan de kook brengen, deksel erop en in de oven zetten. Wil je helemaal geen alcohol gebruiken, gebruik dan troebel appelsap dat niet van concentraat gemaakt is.

Kip gestoofd in cider & appels

Laat de pan een uur in de voorverwarmde oven staan. In de tussentijd verhit je nog een scheutje olie met de boter in een pan en bak je de rest van de appels met de suiker tot ze goudbruin en gekarameliseerd zijn. Roer dan de rozijnen er door. Voeg dit na een half uur oventijd toe aan de kip in de pan. Na het uur in de oven haal je de deksel van de pan, verhoog je de temperatuur naar 220C en bak je de kip nog 10 minuten, zodat hij een mooi bruin laagje krijgt.

Wij aten de kip met wat aardappeltjes uit de oven en gekookte sperzieboontjes.

Gepubliceerd op 17 oktober 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.