Donuts (uit Patisserie van Hidde de Brabander)



Ik schreef het al in mijn review van het boek van Hidde de Brabander, Patisserie; ik ben een luie bakker. Ik houd enórm van bakken, maar het moet niet allemaal te ingewikkeld. Hoe prachtig het eindresultaat er op de foto ook vaak uit ziet.

Hoe fijn dan ook dat het dus best simpel is om thuis zelf donuts te maken. Dit keer de gefrituurde soort. Nodig wel genoeg mensen uit op de koffie, je hebt er straks genoeg 😉

voor ongeveer 20-25 stuks

375g bloem, twee keer gezeefd
25g kristalsuiker
10g zout
20g gedroogde gist
110g zachte boter
150g ei (ongeveer 2 eieren + 1 dooier en wat eiwit, maar weeg het af, zoals Hidde voorschrijft)
75g volle melk (ook afgewogen dus!)

optioneel: 200g rietsuiker + 2 tl kaneel om de donuts na het bakken in te wentelen, voor wat extra smaak

Zelf donuts maken

Kneed alle ingrediënten samen tot een deeg (met een stand- of handmixer) en laat het dan 30 minuten rusten. In de tijd kun je de frituurpan verhitten. Of zet, zoal ik, een pan met een dikke bodem op het vuur met een liter zonnebloemolie. Verhit de olie tot 180C

Home made donuts

Rol het deeg uit tot een centimeter dikte en steek er donuts uit. Heb je geen donutsteker, dan kan het ook heel goed met een glas en met de opening van een flesje voor het binnenste deel. Leg alle donuts klaar voor je gaat bakken.

Donuts frituren

Doe er niet meer dan 3 tegelijk in de hete olie en frituur ze om en om goudbruin. Haal uit de olie en wentel in de kaneelsuiker. Het allerlekkerst zijn ze vers, deze wil je niet te lang bewaren. Geniet er van!

Gepubliceerd op 13 juni 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!
8 mei 2024
bagel croque madame
 
Beemster Croque Maman

We toveren de Croque Madame om tot een Beemster Croque Maman. Een chique tosti, op een bagel en met héél veel Beemster kaassaus!
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!