Polentafrietjes met Parmezaanse kaas



Dit stond al héél lang op mijn ‘te koken bucketlist’. Ik proefde ze voor het eerst bij Jamie’s Italian, die een versie hadden met rozemarijn. Maar ook mijn eigen versie, met Parmezaanse kaas vond gretig aftrek thuis

Het is weer eens iets anders dan aardappelfrietjes. En heel fijn, ze zijn in z’n geheel voor te bereiden zodat je ze op de dag van eten alleen nog maar hoeft te bakken. Want oh ja, ze komen uit de oven dus ook nog eens gezond. Joepie!

Voor 4 personen, als bijgerecht

250g polenta
1,1 liter water
75 gram geraspte Parmezaanse kaas
1tl (gedroogde) rozemarijn
versgemalen zwarte peper & (matig) zout

Verder nodig: bakblik (25x40cm) – bakpapier – oven voorverwarmen op 220C (boven/onderwarmte)
Bereidingstijd: 10 minuten – wachttijd – 30 minuten oventijd

Hoe maak je polenta?

Let goed op de gebruiksaanwijzing op de polenta, en maak ‘volgens die instructie klaar. In mijn geval was dat 250g polenta mengen met 1,1 liter kokend water en dat een tiental minuten laten pruttelen, zodat de polenta indikt en gaar kookt. Wel even regelmatig doorroeren. Roer er tenslotte de kaas en kruiden goed door.

Polentafrietjes met Parmezaanse kaas

Doe de gare polenta in het bakblik, spreid gelijkmatig uit en laat het helemaal afkoelen. Rasp met een fijne rasp nog wat extra geraspte kaas over de bovenkant. Zet dan in de koelkast en laat door en door opstijven. Dit gaat redelijk snel overigens. Met een uurtje / anderhalf uur is ‘ie stevig genoeg. Kiep daarna het blik ondersteboven op een snijplank. Je kunt er nu heel makkelijk frietjes van snijden.

Polentafrietjes_2020 before Smulpaapje

Doe dat zo gelijkmatig mogelijk, zodat ze straks allemaal tegelijk gaar en krokant zijn. Tot en met dit punt kun je alles helemaal voorbereiden en afgedekt in de koelkast wegzetten.

Polentafrietjes uit de oven

Leg de polentafrietjes op het bakblik dat je met bakpapier heb bedekt en bak ze nu, in de voorverwarmde oven,15 minuten. Draai ze daarna, voorzichtig!, om en bak nog 15 minuten. Als ze mooi goudbruin en krokant zijn haal je ze uit de oven. De tijd in de oven hangt ook enigszins af van hoe dik je de frietjes hebt gesneden. Check dus vooral wanneer je ze zelf mooi goudbruin en knapperig genoeg vindt. Serveer met je favoriete groenten, vis of vlees en geniet ervan!

Gepubliceerd op 19 februari 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.