Dry rub volgens Smokey Goodness voor kip van de barbecue



Dat wij van barbecueën houden is geen geheim meer. Al meer dan 50 barbecuerecepten vind je op de site. Ook voor zelfgemaakte kruidenmixen, zoals bijvoorbeeld voor pulled pork.

Bladerend door het barbecuekookboek van Jord Althuizen viel de kruidenmix voor kip ook meteen op. En die maakte ik, voor de heerlijke chicken on a can, uit datzelfde boek. Het, iets aangepaste, recept deel ik graag met je.

BBQ kruidenmix voor één kip

10g gemalen lemonpeper (via Foodelicious)
6,6g paprikapoeder (mild)
3,3g gerookt paprikapoeder (via Foodelicious)
3,3g zout
8,3g suiker
3,3g donkere basterdsuiker
6g knoflookgranulaat (gedroogde knoflook in poedervorm)
3,3g uiengranulaat (gedroogde uien in poedervorm)
2tl gedroogde oregano
2tl gedroogde tijm

Maak je eigen kruidenmix

De hoeveelheid kruiden is op de komma gerekend omdat ik het originele recept uit het boek door 6 heb gedeeld om de hoeveelheid voor één kip te maken. Maar de rub is afgesloten prima houdbaar in de kruidenkast, dus vermenigvuldig vooral als je meer wilt maken (of gewoon geen zin hebt om het nauwkeurig af te wegen.. 😉 )

Chicken on a can

Je mengt alle kruiden goed door elkaar en wrijft er dan de hele kip mee in. Volg daarna dit recept en je hebt werkelijk goddelijke kip van de barbecue. In plaats van cola kun je overigens ook een blikje cider of lekker bier gebruiken. Het vocht is vooral bedoeld om stoom in de kip te creëren en daarmee smaak af te geven aan de kip.

Kip van de barbecue

De kip is gaar als de kerntemperatuur van de borst nét 70C is en die van de dijen 75C. Reken op ongeveer 50-60 minuten op een indirecte barbecue die 170C heet is.

Gepubliceerd op 23 mei 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.