Tiramisu volgens Italiaans familierecept



Maak nu zelf je eigen tiramisu volgens echt Italiaans familierecept. Dan eet je wat mij betreft de lekkerste tiramisu denkbaar!

Het recept voor deze authentieke Italiaanse klassieker kreeg ik van mijn Twitter buddy Thomas Marzano, die zijn Italiaanse familierecept met mij deelde. Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen.

Want als de Italianen íets goed kunnen is het lekker eten. En ja hoor, dat bleek wel. Schoon op waren alle bakjes. Een dikke hit!

Voor 6 personen:

  • 300g echte savoiardi ( Italiaanse lange vingers o.a. bij AH of Italiaanse delicatessenzaak)
  • 500 gram mascarpone
  • 6 eieren, gesplitst
  • 150 gr  suiker
  • 8 espresso’s (175ml héle sterke koffie)
  • 50ml likeur (ik gebruikte een chocoladelikeur, maar Amaretto of Marsala kan bijvoorbeeld ook)
  • 100g 70% chocolade (ik gebruikte Lindt), geschaafd

Tiramisu volgens Italiaans familierecept

Begin voor je tiramisu met de eidooiers van het eiwit te scheiden en de reep chocolade te raspen. In een schaal de eidooiers met het suiker met een mixer kloppen totdat het een zachtgele crème wordt, dan de mascarpone erbij doen en nog een keer goed mixen.

De eiwitten in een brandschone kom helemaal stijf kloppen en ze daarna voorzichtig door de eierdooier/mascarpone crème spatelen.

Tiramisu kidsproof

Voor de volwassenen gaat de koffie samen met de likeur in een schaal. Eten er kleine kinderen mee, dan maak je een apart schaaltje zonder de likeur. Of je maakt voor hen mijn kidsproof Tiramisu met amarenakersen

De lekkerste tiramisu

Ik heb de tiramisu in kleine potjes gemaakt. Dat ziet er leuk uit én het stijft er super goed in op. Kies je voor een grote schaal dan kan dat natuurlijk ook. Voor beide gevallen geldt dat je eerst een laag crème op de bodem doet. Doop de savoiardi snel in het koffiemengsel en leg een laag bovenop de crème . Bestrooi dan met de geraspte cacao. Weer een laag crème en dan weer een laag savoiardi en cacao totdat ze op zijn. Je eindigt met een laag crème waarover je een laagje geraspte chocola strooit. Zet het daarna minstens vier uur in de koelkast om op te laten stijven.

Let op: Hele jonge kinderen kun je beter geen rauwe eieren laten eten. Dat geldt ook voor hele oude mensen en zwangere vrouwen. Vanwege de rauwe eieren in dit dessert bewaar je restjes dan ook niet langer dan een dag (afgedekt) in de koelkast. Better safe than sorry!

Gepubliceerd op 16 april 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.