Rendang



Deze Rendang is in twee delen gemaakt, een mooi verhaal. Ik zette het op een zondagochtend vlak voor kerst om 8u op het vuur, het moet tenslotte nogal even stoven. Op dat moment komt mijn man beneden en meldt dat de Rendang vandaag niet gaar gaat worden, ik word "ontvoerd" voor een nachtje weg.

Dus stoofde de Rendang, na de eerste twee uurtjes, de avond dat we terugkwamen lekker verder. En heerlijk werd ‘ie. Die moet je gewoon een keer maken, ook zonder "ontvoerd" te worden 😉

Voor vier personen

Voor de kruidenpasta

5 kruidnagels
1el gemalen nootmuskaat (of 1 hele nootmuskaat)
1-2el sambal oelek
4 sjalotjes, in kwarten
5 macademianoten
3 tenen knoflook, grof gehakt
1,5 tl gemalen kurkuma (Koenjit)

Verdere smaakmakers

Verse gember, in plakjes (ongeveer 2 cm) – toko
verse laos, in plakjes (ongeveer 2cm) – toko
7 kaffir limoenblaadjes (diepvries, toko)
3 stengels citroengras, gekneusd en buitenste bladeren verwijderd – toko
2 kaneelstokjes
3 steranijs
1,5 blik kokosmelk (á 400ml per blik)
1el bruine basterdsuiker

1kg rundvlees, geschikt om te stoven, in grote blokjes gesneden

Kruidenpasta voor de rendang

Alle ingrediënten gaan in een keukenmachine en maal je tot een fijne pasta. Zet een grote stoofpan op en laat met een scheut zonnebloemolie heet worden. Wrijf het vlees goed in met de kruidenpasta, gebruik lekker je handen ervoor. Je masseert de kruidenpasta zo tot in iedere vezel van het vlees. Braad het vlees in 5 minuten op hoog vuur om en om goudbruin aan. Dan gaan alle smaakmakers erbij. Zorg dat het vlees lekker onder staat (dus genoeg kokosmelk erin) en breng  het zachtjes aan de kook. Laat het vlees – met de deksel op de pan –úren stoven.

Indonesisch stoofvlees

En als ik zeg uren, bedoel ik echt 5-6 uur. Zachtjes pruttelen, langzaam garen, tot je vlees botermals is en bijna uit elkaar valt. Alle smaken trekken op deze manier in het vlees. Liefst doe je dit de dag voor je gaat eten. Laat dan alvast 4 uur pruttelen, laat het vlees helemaal afkoelen en zet het de nacht (koud) weg.

Rendang met witte rijst

Op de dag dat je je Rendang wilt eten stoof je het de laatste 1-2 uur. Haal dan alle smaakmakers eruit, proef, eventueel nog een beetje suiker als het te pittig is. Het enige wat dit gerecht nu nog nodig heeft is kleverige witte rijst en wat gekookte sperzieboontjes. Smullen maar!

Gepubliceerd op 9 januari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.