Zuurkoolschotel met worst



Een verrassende zuurkoolschotel uit de oven. Met gelakte worstjes en milde zuurkool. Voor als je eens een andere stamppot wilt eten.

Deze zuurkoolschotel is wat milder is dan normaal. En voor het extra verrassingselement zijn de worstjes gelakt met appelstroop.

De hele zuurkoolschotel is heel goed van te voren klaar te maken. Dus niet alleen lekker, maar ook efficiënt koken. Geniet ervan!

Voor 4 personen

  • 1kg kruimige aardappels, geschild en in kwarten
  • scheutje melk
  • scheutje olijfolie (of boter)
  • nootmuskaat, zout en peper, naar smaak
  • 500g zuurkool, uitgelekt
  • 2-3el creme fraiche
  • 125g gerookte spekjes
  • 250g verse worstjes (ik gebruikte Catalaanse worstjes van AH)
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • 2-3tl appelstroop
  • 50g Panko gemengd met 100g gratineerkaas

zuurkool met worst

Zuurkoolschotel met worst

Als basis voor de zuurkoolschotel kook je de aardappels in ruim water in 10-15 minuten gaar. Giet af en laat even uitstomen. Maak er met de melk een puree van, die je met klein scheutje olie en nootmuskaat verder op smaak brengt. Roer de zuurkool los met de creme fraiche en meng door de aardappelpuree. Bak in de tijd daat de aardappels koken de spekjes krokant uit en meng die door de puree. Proef of er nog nootmuskaat en/of peper bij moet. Doe dit alles in een ovenschaal en verwarm de oven voor op 180C.

Zuurkoolstamppot met appelstroopworstjes

Bestrooi de worstjes met de gerookte paprika, zout en peper en bak in de pan waar je net ook de spekjes in hebt gebakken (extra vet is dus niet nodig!). Bak rondom goudbruin in 5 minuten. De laatste minuut bestrijk je de worstjes met de appelstroop aan alle kanten en bak je ze daar nog even in mee. Doe de worstjes nu in de puree, zodanig diep dat je ze kunt afdekken met puree.

Bestrooi de bovenkant met het mengsel van Panko en kaas. Bak de ovenschotel nog 10-15 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant mooi goudbruin kleurt en de schotel door en door warm is.

Gepubliceerd op 8 januari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.