Speculaasbrokken



Zelfgemaakte speculaasbrokken! Als dat niet een perfect begin van het heerlijke avondje is. Super simpel Sinterklaasrecept.

Een recept overigens waar de basis van de meester Cees Holtkamp is En aanpassen van zijn recepten is eigenlijk ‘not done’. Maar toch werkte het!

Want zijn recept voor speculaasjes veranderde ik in dit recept voor zelfgemaakte speculaasbrokken.

Dikke brokken knapperig speculaas, die je liefst natuurlijk met een mok zelfgemaakte chocolademelk serveert. Het heerlijke avondje kan beginnen!

Voor 2 bakplaten vol

  • 200g zachte boter
  • 275g donkere basterdsuiker
  • 4g zout
  • 45g karnemelk
  • 475g bloem
  • 15g bakpoeder
  • 25g speculaaskruiden
  • 1tl amandelextract

verder nodig: oven voorverwarmen op 150C – bakplaat voorzien van bakpapier

speculaasbrokken

Speculaasbrokken

Voor je speculaasbrokken meng je met een mixer de boter en suiker tot alles goed is opgenomen. In een aparte kom gaat zout, bloem, bakpoeder en speculaaskruiden. Doe nu de karnemelk en het amandelextract bij het botermengsel en mix goed door. Dan beetje bij beetje het bloemmengsel. Nu met de handjes in het deeg en het geheel tot een samenhangend deeg (kort) kneden. Vorm dit in een gelijkmatige (qua dikte) bal en wikkel in huishoudfolie.

Zelfgemaakte speculaas

Volgens Cees Holtkamp laat je het deeg 2-3 dagen in de koelkast rusten, zodat de smaken goed kunnen inwerken. Ik heb het geduld van een pinda, dus deed het deeg in de vriezer…. Dat ik het er iets langer in liet dan hoort bleek handig, want ik kon er daardoor perfect dunne plakken van snijden. Die brak ik in stukken en legde die op de bakplaat.

De officiële manier is om het deeg uit te rollen op een bebloemd aanrecht, tot een centimeter dik en daar stukken uit te snijden. Kies vooral zelf welke methode jou het meest aanspreekt.

Speculaas bakken

Bak de speculaas 30 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ze daarna voorzichtig met een spatel eraf en laat helemaal afkoelen op een rooster. Op die manier worden ze ook lekker krokant. Herhaal met het resterende deeg. Chocomelk maken nu en genieten van een heerlijk avondje!

Gepubliceerd op 16 november 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.