Financiers



Met restjes eiwitten kun je heel veel lekkere dingen maken. Meringues kent iedereen wel. Maar heb je er wel eens financiers mee gemaakt? Dit zachte Franse cakeje wordt normaliter met beurre noisette gemaakt. Mijn recept is nét iets makkelijker, maar minstens zo lekker.

Ik heb geen aparte bakvorm voor financiers, dus gebruikte de siliconen canalé vorm die ik heb liggen. Daar kon ik er precies 8 mee maken. Ik vermoed dat als je een klein muffinblik hebt, of bijvoorbeeld een madeleine blik je ook een heel eind komt. Heb je wel een blik voor financiers, dan gebruik je die natuurlijk!

Hoeveel weegt een eiwit

Hoeveel weegt zo’n eitwit nou? Reken op ongeveer 33 g per ei. De rest is eidooier. Ik gebruik in het recept 130 gram eiwitten. Eiwit van vier eidooiers dus. Handig om te onthouden!

Voor 8 grote financiers
4 eiwitten (130 gram)
120g gesmolten boter (afgekoeld!)
125g fijne suiker
100g bloem, gezeefd
rasp van 1 citroen
½ tl amandel extract

Oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)

Financiers van eiwit

Klop de eiwitten met de suiker, amandelextract en citroenrasp helemaal stijf en glanzend. Bij mij duurde dit – met gebruik van mijn Kitchenaid – zeker 10 minuten. Dus heb even geduld. Zeef de bloem en spatel je die door de eiwitten. Probeer zoveel mogelijk lucht te behouden, dus niet te lang roeren.

Tot slot doe je hetzelfde met de afgekoelde, gesmolten boter. Schep het beslag in je bakvorm en vak de financiers 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin zijn. Haal ze uit de vorm, even laten afkoelen en aanvallen maar!

Gepubliceerd op 29 augustus 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!
8 mei 2024
bagel croque madame
 
Beemster Croque Maman

We toveren de Croque Madame om tot een Beemster Croque Maman. Een chique tosti, op een bagel en met héél veel Beemster kaassaus!