Stamppot rauwe andijvie met een twist



Stamppot rauwe andijvie is een klassieker onder de Hollandse stamppotten. Het knapperige van de rauwe andijvie. Het zilte van de uitgebakken spek. Dit is een van mijn favoriete stamppotten. Maar in deze versie van de andijviestamppot zit ook een geheim wapen.

De klassieke stamppot rauwe andijvie, in een nieuw jasje dus eigenlijk. Maar eentje waar je hoe dan ook weer van gaat smullen!

Voor 4 personen
1kg kruimige aardappel, geschild en in kwarten
roomboter en (volle) melk
nootmuskaat, zout & peper (naar smaak)
1 flinke stronk andijvie, fijngesneden (ongeveer 500g)
125g belegen geitenkaas, in kleine blokjes
200g spekjes van de slager, uitgebakken

Erbij: piccalily (optioneel)

stamppot

Stamppot rauwe andijvie met een twist

De basis van iedere stamppot is puree. Hiervoor kook je de aardappels in 10-15 minuten gaar in ruim kokend water. Giet af en laat ze uitstomen. Met een aardappelknijper (of stamper) knijp (stamp) je de aardappels fijn in een schone, grote pan of kom. Met een scheut melk en een klontje roomboter maak je er romige puree van. De hoeveelheid melk en boter is altijd wat op gevoel en al na gelang je van dikkere of dunnere puree houdt. Breng de puree op smaak met nootmuskaat, zout en peper.

Hollandse stamppot

Bak terwijl je de aardappels kookt de spekjes uit. Doe dit op heet vuur, in een droge koekenpan, tot ze lekker knapperig en goudbruin zijn. Laat op keukenpapier uitlekken. Snijd nu de andijvie in reepjes en was even goed. Natuurlijk kun je ook kant en klare andijvie kopen, maar dit is net zo makkelijk en heel wat duurzamer (en goedkoper!). Schep de uitgelekte andijvie door je warme puree.

Spekjes horen wat mij betreft bij deze stamppot. Schep ze er doorheen, of serveer ze er apart bij, het is aan jou. Tot slot de blokjes geitenkaas door de stamppot heen en klaar ben je. Ik ben dól op piccalilly en al helemaal bij stamppot rauwe andijvie. Dus die pot zet ik lekker op tafel. Maar een goeie lik grove mosterd is ook fijn. Natuurlijk kun je bij deze stamppot nog een stukje vlees of rookworst serveren, maar wat mij betreft zijn de spekjes alleen voldoende

Gepubliceerd op 23 oktober 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.