Smulpaapje kookt! – Kokoscake met kruisbessen



Bestaat er ook zoiets als vergeten fruit? Wat mij betreft horen kruisbessen dan in die categorie, want ik kom ze nog maar mondjesmaat tegen op de markt of bij de groenteboer. Mijn grootouders hadden vroeger struiken vol staan. Heerlijke, zurige snoepjes waar je ook heerlijk mee kunt bakken.

Van een collega kreeg ik een hele mand met kruisbessen uit haar eigen tuin en via de site van BBC Good Food kwam ik een recept tegen dat ik maakte en enigszins aanpaste. Het resultaat? Een supersappige, friszure cake die in no time helemaal op was.

Voor de cake

200g zachte boter
175g suiker
100g geraspte kokos (zakje Conimex)
225g zelfrijzend bakmeel
1tl bakpoeder
4 eieren (maat L)
100ml halfvolle yoghurt
350g kruisbessen, topjes aan beide kanter eraf

Voor de topping

25g gesmolten boter
1el kokos
1el suiker

Cakeblik – oven voorverwarmen op 160C (hetelucht)

Snelle cake

Mix de zachte boter, suiker, kokos, bakmeel, bakpoeder, eieren én yoghurt in een kom met je mixer of Kitchenaid. Niet te lang, mix net zo lang als het duurt om alles goed te mengen. Dan gaat daar 2/3 van je kruisbessen doorheen. Giet het beslag in een cakeblik dat je voorziet van bakpapier en strijk de bovenkant glad. Dus nu de laatste kruisbessen in het beslag en bak de cake een uur in de voorverwarmde oven.

Cake met crumble

Vlak voor het uur voorbij is mix je de gesmolten boter met de suiker en kokos. Je krijgt een soort grove kruimels. Strooi die over de bovenkant van de cake en bak ‘daarna nog een kwartiertje, tot de bovenkant mooi goudbruin is. Haal de cake uit de oven, laat in het blik een kwartiertje afkoelen en laat ‘daarna op een rooster verder afkoelen. Vers is ‘ie natuurlijk het allerlekkerst!

Gepubliceerd op 8 augustus 2015


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.